Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: BOSE - Wymiana radia ???

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

JVC - jest klonem Panasonica - z zestawem "wzmacniaczowym" gra całkiem OK natomiast ...zależy co kto lubi...można mówić, że np.Technics gra OK" można też posłuchać KRELLa czy też McIntosha, Baltlaba, Harmana/Kardona i też je oceniać. Ja jeśli bym szpecił deskę zmieniając radio poszedłbym raczej w Pioneera, Clariona, Alpine-a lub Blaupunkt-a

Ale...jak kto woli
    Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
    Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
    Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    newbridge ie
    Auto
    159sw 2.4jtdm po sofciku ;)

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas83 Zobacz post
    JVC - jest klonem Panasonica - z zestawem "wzmacniaczowym" gra całkiem OK natomiast ...zależy co kto lubi...można mówić, że np.Technics gra OK" można też posłuchać KRELLa czy też McIntosha, Baltlaba, Harmana/Kardona i też je oceniać. Ja jeśli bym szpecił deskę zmieniając radio poszedłbym raczej w Pioneera, Clariona, Alpine-a lub Blaupunkt-a

Ale...jak kto woli
    Jesli jest tak jak mowisz to podaj mi model panasonica ktory jest porownywalny z tym modelem JVC.
    A uwiez mi ze przerobilem juz wszystkie marki podane przez ciebie i uwazam ze ten model JVC potrafi wyciagnac naprawde ladny dzwiek bez wymiany fabrycznych glosnikow.

PaNiKa
    Gość

Domyślnie

Przepraszam, że trochę poza temat, ale czy te audio BOSE, które jest montowane w Alfach jest na tyle słabe, że ludzie je wymieniają?
    Bose jak firma sama w sobie się ceni,a co do jakości nie powinno być z nim problemów, więc pytam się czy to kwestia samego dźwięku czy też po prostu chęć wymiany.

Szukałem na YT dźwięku BOSE z Alf, ale mało było na tyle fajnych i wyraźnych by to ocenić.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    newbridge ie
    Auto
    159sw 2.4jtdm po sofciku ;)

Domyślnie

to zalezy co kto lubi.
    Jak dla mnie jest bdobrze
    ale jak ktos lubi zeby mu bass plecy masowal i nie chce slyszec swoich mysli to Bose to za malo
    Jak lubisz sluchac w dobrej jakosci a nie huczaco to w/g mnie Bose spelni twoje wymagania

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

U mnie BOSE spełnia swoje wymagania.
    Jest ładny czysty !! dzwiek, bez łupania i wpadania w rezonans wszystkiego co jest w aucie,.
    Przy maksymalnym volume, nic nie pierdzi i nei charczy, dopiero mocno bassowe kawalki bass testy itd dają o sobie znać ze przy maks glosnosci cos zaczyna skrzeczec.
    Ale jeśli chodzi o sam dźwięk - dla przeciętnego kowalskiego będzie on tym dzwiekiem z wyzszej półki tym, ładnie wystrojonym i przyjemnym dla ucha.
    Ale dla Kowalskiego - audiofila z zamiłowania będzie już jedynie ot dobrze grającym sprzętem który można poprawic.
    Powiem tylko tyle - w poprzednich autach przerabiałem audio. bo nie dawało rady, ale 147 - BOSE i 166 zestaw z DSP to magia i na bank nie zmienie nic.
    Warto tylko dodać zdania znajomych amatorów bassu i tub, że zawsze jeżdżąc alfa są w szoku wystrojenia dźwięku, pomiędzy tonami.
    Pewnie - że mogłyby być lepsze materiały a sub w bagażniku trochę większy jak te 10cm.
    Ale bądźmy szczerzy - pomiędzy BOSE a serią jest ogromna różnica. Zdecydowanie (moim zdaniem) większa jak pomiędzy audiofilowskim zestawem a własnie BOSE.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas83 Zobacz post

Ale...jak kto woli
    W tym sęk, ze za cenę używki JVC nie kupisz np. dobrego Alpine bo za starszą seria CDA98xx trzeba dać za dobrą używkę 500-600zł, a ceny JVC SH1000 czy poprzednika SH91xx są o wiele niższe i sądzę, ze w tej kasie trudno o coś lepszego.

Tak z ciekawości którego Panasonica klonem jest seria SH od JVC?

Cytat Napisał PaNiKa Zobacz post
    Przepraszam, że trochę poza temat, ale czy te audio BOSE, które jest montowane w Alfach jest na tyle słabe, że ludzie je wymieniają?
    Bose jak firma sama w sobie się ceni,a co do jakości nie powinno być z nim problemów, więc pytam się czy to kwestia samego dźwięku czy też po prostu chęć wymiany.
    Kwestia wymagań właściciela jednemu wystarczy BOSE innemu nie i nie pisze tu wcale o tym o czym napisano wyżej czyli łupaniu i głośności tylko o jakości. Prawda jest taka, ze nawet najlepszy sprzęt nie zagra dobrze bez wygłuszenie drzwi i odpowiedniego umiejscowienia głośników zresztą nie ma co kolejny raz wywoływać dyskusji odnośnie BOSE masz na forum sporo informacji na jego temat...

Szukałem na YT dźwięku BOSE z Alf, ale mało było na tyle fajnych i wyraźnych by to ocenić.
    Chciałeś oceniać jakość po nagraniach z YT? To jest żart prawda?

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Ale bądźmy szczerzy - pomiędzy BOSE a serią jest ogromna różnica. Zdecydowanie (moim zdaniem) większa jak pomiędzy audiofilowskim zestawem a własnie BOSE.
    Jak już jesteśmy szczerzy to słyszałeś kiedyś audiofilskie audio w aucie? Nie takie za tysiaka czy też dwa ale takie za kilkadziesiąt?
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 16-07-2011 o 22:49

PaNiKa
    Gość

Domyślnie

Chciałeś oceniać jakość po nagraniach z YT? To jest żart prawda?
    Nie mam możliwości odsłuchania jak to gra na żywo ani w jakimkolwiek innym stopniu to chociaż jakiś zarys dźwięku i jego jakości da rady wyodrębnić w filmie nagranym dobrą kamerą z dobrym mikrofonem.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

... a jednak nie żartujesz Nie wiem jak można nie mieć możliwości odsłuchu BOSE jesteś z WAWY podleć na jakiś lokalny spot albo zapytaj na forum na pewno ktoś znajdzie się z tym audio na pokładzie wtedy sobie ocenisz na żywo...

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Jak już jesteśmy szczerzy to słyszałeś kiedyś audiofilskie audio w aucie? Nie takie za tysiaka czy też dwa ale takie za kilkadziesiąt?
    Pływak,
    może nie słyszałem w 100% audiofilowskiego dźwieku - zgodze sie z tym,
    ale bądzmy realistami, słyszałem sporo aut z wkładem paro tysięcznym i ok zgodzę się że są lepsze i gorsze zestawy,
    no i nie będe ukrywał ze słyszałem duzo lepsze zestawienia jak BOSE. ale bądzmy realistami - BOSE jest zdecydowanym kompromisem pomiędzy audio grającym a wystraczającym
    Pomine tu fakt, że większość audio dziś to po prostu jak najmocniejszy sub, żeby sie pokazać na mieście, ale mam kilku znajomych, którzy siedzą w tym po uszy i najważniejsze dla nich to usłyszeć każdy dźwięk - ale powiem to po raz kolejny.
    Wielu z nich jest w szoku że potrafili stworzyć taki dźwięk w serii,
    A zresztą, wiele osób narzeka na harmon kardon - bo to nei tak a to nie tak - dla innych jest to wystarczające - bądzmy realistami jeszcze nie urodzil sie taki co by wszystkim dogodził.
    Dla mnie - melomana, który lubi dobry dźwięk - BOSE wystarcza, ale do lansu pod remizą - nie ta droga.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Pływak,
    może nie słyszałem w 100% audiofilowskiego dźwieku - zgodze sie z tym,
    ale bądzmy realistami, słyszałem sporo aut z wkładem paro tysięcznym i ok zgodzę się że są lepsze i gorsze zestawy,
    Dlatego nie wiem dlaczego z takim przekonaniem twierdzisz, ze różnica nie będzia tak duża jak między serią, a BOSE. Zestawu audiofilskiego też nie słyszałem natomiast słyszałem zestawy za dobrze zainwestowane kilka tysięcy i każdy gniótł BOSE więc nawet nie wyobrażam sobie jak może zagrać zestaw audiofilski. Pisze o dobrze zainwestowanej kasie bo wiem, ze są tacy co grubą kasę wydadzą na świecidełka monitory i inne zbędne rzeczy, a sam sprzęt grający jest przeciętny.

Pomine tu fakt, że większość audio dziś to po prostu jak najmocniejszy sub, żeby sie pokazać na mieście, ale mam kilku znajomych, którzy siedzą w tym po uszy i najważniejsze dla nich to usłyszeć każdy dźwięk - ale powiem to po raz kolejny.
    Sam nie jestem żadnym specjalistą w CA wręcz przeciwnie po prostu zabierając się do robienia budżetowego audio w swoim aucie sporo czytałem abym nie wywalił kasy w błoto i nie widziałem, żeby na forach CA ktoś polecał sprzęt do łupania pod remizą. Dlatego najlepiej właśnie sobie posłuchać BOSE na żywo jeśli nam to w zupełności wystarcza to kupujemy na szrocie za kilka stówek taki zestaw montujemy u siebie i się cieszymy jeśli nie to niestety szukamy, czytamy i składamy sobie coś co zagra lepiej ale i wymaga zainwestowania kilku złotych więcej i poświęcenia więcej czasu na chociażby wygłuszenie drzwi czy przygotowanie instalacji pod wzmacniacz.