a jeżeli wokół korka jest troche oleju to co to znaczy? Bo ja tak mam
a jeżeli wokół korka jest troche oleju to co to znaczy? Bo ja tak mam
Born to be wild.
Może być to skutkiem wywalania oleju przez korek podczas jego spieniania (a tym samym jednym z pierwszych objawów uszkodzenia zbiorniczka). Choć może być także efektem nieumiejętnego zalewania oleju przez mechanika...
Najlepiej wytrzeć zbiorniczek do sucha i sprawdzić po jakimś czasie czy został otłuszczony na nowo. Jeżeli tak, to znaczy, że wywala przez korek...
PS. U mnie zbiorniczek przed wymianą był otłuszczony (wycieranie nic nie pomagało). Teraz jest suchy (od wymiany minęło ok. pół roku).
Ostatnio edytowane przez Franek Strzelba ; 20-07-2011 o 18:09
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
ok dzięki sprawdzę, u mnie trochę jest tłusty i chyba był taki jak kupowałem auto...nie mniej jednak wytrę do sucha i poobserwuję, bo na kierownicy mam "gumowanie" więc może jednak coś się dzieje...
Born to be wild.
A co oznacza to "gumowanie"?
PS. Zauważyłeś, że właśnie piszemy ze sobą na forum159.com odnośnie rury wydechowej Artorius'a...![]()
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
tak zauważyłemgumowanie..tzn dzwięk i jakby odczucie tarcia gumy o gumę...cholera wie co to, gdzieś czytałem, że to może być początek końca magla...
Born to be wild.
Wlałeś zielony, a miałeś wcześniej czerwony, tak?
Rozumiem, że zgodnie z procedurą wypłukaliście dokładnie przewody z resztek starego płynu (jest to konieczne przy przejściu z jednego rodzaju płynu na drugi - płyny nie są mieszalne) i wymieniliście te bodajże 2 uszczelki, tak?
Co do ilości - do układu wchodzi (o ile pamiętam) tylko ok. 1,5 litra...
PS. Po wymianie na GI/R pamiętaj, żeby po jakimś czasie sprawdzić stan maglownicy.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
Witam.
Franek wszystko dokładnie tak jak napisałeś. Zastanawiam się gdzie szukać dalej przyczyny. Mój mechanik wyjechał na urlop a ja w piątek planuję wyjazd Włoszką..
Szymon
Dziwny ten Twój przypadek... Skoro zbiorniczek wymieniony i układ zalany nowym płynem, pompa sprawdzona (to w niej upatrywałbym problemu w następnej kolejności, bo czasami zdarza się, że pompa "obrywa" razem ze zbiorniczkiem - ale twierdzisz, że została sprawdzona...) i maglownica też nie cieknie, to w sumie sprawdziłeś wszystkie zapalne elementy układu wspomagania.
Spróbuj osłuchać skąd dokładnie wydobywa się ten dźwięk? Zlokalizuj pompę i przysłuchaj się jej pracy (być może dostęp do niej będzie lepszy z dołu - wtedy trzeba byłoby znaleźć jakiś kanał...)
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
Franek sprawa się wyjaśniła. Dźwięk nie miał nic wspólnego z układem wspomagania. Zatarty napinacz paska wieloklinowego. Wymieniony-cisza....
Szymon