Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Jaki olej do boxera

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Klasyczny błąd! Boxery tego nie znoszą. Zarżniesz silnik.
    Nie wolno, pod żadnym pozorem, piłować zimnego boxera powyżej 3 tysięcy obrotów, dopóki nie osiągnie temperatury normalnej pracy (ponad 80 stopni).
    kto powiedział, że tak robie? ta zasada jest mi znana, zmieniam biegi przy 2-2,5tyś./min. zimny silnik to dla mnie 40st. jezdze czasami po miescie 60km/h i mam 5 bieg, wtedy sa niskie obroty i deczko szarpie, o to mi chodzilo jak niezmieniajac biegu przyspieszam (delikatnie). Tudzież mam walnięty termostat bo mi nie dogrzewa auta i nigdy nie mam 80st podczas jazdy, tylko jak stoję w korku to tak ale potem się ochładza do 60st i tak cały czas.

Co do Valvoline to jakoś pamiętam, że na forum był baner z reklamą 'dobierz olej do swojego silnika'
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V

Domyślnie

ja jeździłem na półsyntetyku elfa i nie było żadnych problemów, a szarpanie to chyba nie zależy od oleju..

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Jester Zobacz post
    jezdze czasami po miescie 60km/h i mam 5 bieg
    Chyba nie lubisz swojego autka.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Lubi, lubi ale nie czuje chyba tego specyficznego silnika. Ja przez pierwszy rok użytkowania bałem się wkręcić na obroty, bo tak mi warczało, jakby zaraz miał sie silnik rozpaść
    człowiek przyzwyczaja się do tych oszczędnych brzmień a tutaj nagle, concerto grosso
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Chyba nie lubisz swojego autka.
    lubię, aż nadto. chwilowe pustki w portfelu i mały poziom paliwa do czegoś zmuszają. nic mi nie wyje i nie warczy, to czysta przyjemność wkręcać ten silnik na obroty i chętnie to robię jak się już nagrzeje i poziom paliwa jest w zadowalającym stanie

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

lubię, aż nadto. chwilowe pustki w portfelu i mały poziom paliwa do czegoś zmuszają. nic mi nie wyje i nie warczy, to czysta przyjemność wkręcać ten silnik na obroty i chętnie to robię jak się już nagrzeje i poziom paliwa jest w zadowalającym stanie
    Ale taka jazda nie jest zdrowa dla tego silniczka. to złudna oszczędność. :/

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto
    AR 145 1,7 boxer 16V -> ;)

Domyślnie

ja śmigam na Valvoline Max Life 10w40 jak narazie przejechałem jakieś 4 tyś od kapitalnego remontu i jest dobrze nic nie ubywa nie pali oleju, zobaczymy jak to później będzie boję się każdego dnia .. ; ( na zimnym ( 70/80C ) obroty nie przekraczają u mnie 2,5/3 tyś obrotów, do tego na zimnym nie daje 5 biegu 4 śmigam, a później po rozgrzaniu zaczyna się zabawa ; )

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Ale taka jazda nie jest zdrowa dla tego silniczka. to złudna oszczędność. :/
    pewnie nie raz byłeś świadkiem (nawet u siebie) jak ostro dodajesz gazu a wskazówka paliwa w oczach spada w dół. Taka jazda jest jak jest 'kryzys finansowy'. Tudzież eksploatuje Alfę normalnie aczkolwiek mam wzgląd na ten dupnięty termostat i wolę nie szarżować by to nie przyniosło opłakanych skutków.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

rzmudzior- te cudeńko od liquid moly gdzieś widziałem. to się leje jako dodatek do baku czy do oleju? jeszcze nakręce troche km i znów mam plan nalać stp czarny do wtrysków bo coś delikatnie szarpie na niskich obrotach (w sumie to jak nabieram prędkości na 4 i 5 biegu na zimnym silniku), na ciepłym jakoś nie szarpie
    Wlewasz całe do oleum i pozwalasz silnikowi chodzić 10 minut, po czym zmieniasz olej.
    Szarpańsko na zimnym a na ciepłym nie? Sprawdzić układ dolotowy i sterowania wtryskiem

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Valvoline Maxlife 10W40
    Jedyny minus: niełatwo kupić. Bywa gdzieniegdzie.

---------- Post added at 21:48 ---------- Previous post was at 21:46 ----------

Klasyczny błąd! Boxery tego nie znoszą. Zarżniesz silnik.
    Nie wolno, pod żadnym pozorem, piłować zimnego boxera powyżej 3 tysięcy obrotów, dopóki nie osiągnie temperatury normalnej pracy (ponad 80 stopni).
    Sprzedający np. Egreta na alledrogo - 111zł/5l, pewnie można i taniej ale ja mam akurat w LBN na miejscu
    Tak dodam że TSy też - górna granica na zimnym 3 tys. I liczy się temp oleju, a nie wody, czyli jakieś 5 min po osiągnięciu 80C na zegarku można piłować na 100%.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Wlewasz całe do oleum i pozwalasz silnikowi chodzić 10 minut, po czym zmieniasz olej.
    Szarpańsko na zimnym a na ciepłym nie? Sprawdzić układ dolotowy i sterowania wtryskiem

Sprzedający np. Egreta na alledrogo - 111zł/5l, pewnie można i taniej ale ja mam akurat w LBN na miejscu
    Tak dodam że TSy też - górna granica na zimnym 3 tys. I liczy się temp oleju, a nie wody, czyli jakieś 5 min po osiągnięciu 80C na zegarku można piłować na 100%.
    sprzedający robertus 80 czy jakoś tak z Jastkowa dowoził gratis na terenie woj. lubelskiego + gratis np. kalendarz, niestety od tego roku już nie sprzedaje, niemniej sa inni.

---------- Post added at 14:56 ---------- Previous post was at 14:53 ----------

pewnie nie raz byłeś świadkiem (nawet u siebie) jak ostro dodajesz gazu a wskazówka paliwa w oczach spada w dół. Taka jazda jest jak jest 'kryzys finansowy'. Tudzież eksploatuje Alfę normalnie aczkolwiek mam wzgląd na ten dupnięty termostat i wolę nie szarżować by to nie przyniosło opłakanych skutków.
    Termostat to bym wymienił nie są drogie, niedogrzany silnik to nie jest fajnie, pomyślałeś o zimie?