Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Nie fabryczny Auto alarm w Alfie

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Jest to proste tylko trochę czasu zajmuje
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Diody kupione, ale tylko 2A. 4 oraz 8A nie mieli na stanie. Mogłem wziąć 10A, ale gabarytowo są za duże i są do montażu powierzchniowego (przykręcane).

Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Dla tych, którzy zamierzają zamontować alarm. Tekst przetłumaczyłem dzisiaj z eLearn W połączeniu ze schematem z eLearn wszystko staje się jasne. Niemniej jednak to jest tylko opis centralnego zamka.

Opis funkcji zamka centralnego Alfa Romeo 156 1.6L 16V 1998r

Zintegrowany sterownik części kontrolnych M40, który zarządza operacjami centralnego zamka.
    Bezpośredne napięcie dla sterownika kontrolującego M40 (wyprowadzenie 8 wtyczka B) dostarczane jest bezpośrednio z akumulatora przez linię chronioną przy pomocy puszki dużych bezpieczników J/B2 ( B5 powyżej 2/99 lub B99 od 2/99) oraz bezpiecznik F8 z puszki bezpieczników B1 .; ; wyprowadzenie 13 z wtyczki B stanowiącą odniesienie masy.

Odbiornik dla pilota zdalnego M35 dostaje zasilanie kontrolowane przez zapłon (IINT) z instalacji przez bezpiecznik F1 z puszki bezpieczników B1 i bezpośrednio z akumulatora przez instalację puszki dużych bezpieczników J/B1 ( B5 powyżej 2/99 lub B99 od 2/99) oraz bezpiecznik F10 z puszki bezpieczników B1.

Komendy pochodzące z przednich zamków dla zablokowania (wyprowadzenie 15 wtyczka B) lub dla odblokowania drzwi (wyprowadzenie 16 wtyczka B) ;

Sygnały w pozycji zamkniętych drzwi, pochodzą z czterech sprzężonych silników N50, N51, N55 i N56, kolejno na wyprowadzeniach 2 i 3 z wtyczki B oraz 3 i 7 z wtyczki C.

(Tylko sterowanie pilotem) sygnały od sterowania zdalnego M35 odbiornika od zamykania (wyprowadzenie 6 wtyczka C) lub dla otwierania (wyprowadzenie 15 wtyczka C)

Zgodnie z logiką opisany powyższy sterownik M40 kontroluje zamki: sygnały dla silników przednich drzwi ( N50 i N51 ) oraz tylnych drzwi ( N55 i N56 ) przychodzących z wyprowadzeń 4 i 5 z wtyczki B.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zamki schemat.jpg
Wyświetleń:	3027
Rozmiar:	95.3 KB
ID:	31221
    Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 31-07-2011 o 20:49

Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto

Domyślnie

No więc tak:

Z pomocą kolegi palchon podłączyłem centrany zamek do centrali alarmu i działa zajebi***, zamykam i otwieram Alfe z pilota, ale po rozrojeniu zazbraja się skurwysy** ponownie po 30sek :/ +12V po zapłonie do centralki alarmu wziąłem z nieużywanego przewodu radia na którym pojawia się +12V po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR (same radio mam na stałym +12V). Jeśli silnik pracuje to alarm milczy (nie zazbraja się), ale jak tylko wyłączę silnik to się zazbraja sam. Innych funkcji alarmu nie mam jeszcze podłączonych, ale to chyba nie stanowi problemu?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Zobacz w funkcjach programowalnych czy nie masz tam jekiegoś auto-uzbrojenia.

Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto

Domyślnie

Mam dwie zworki:

JP1 - założona = blokada po zapłonie wyłączona, zdjęta = blokada po zapłonie włączona
    JP2 - założona = blokada po drzwiach wyłączona, zdjęta = blokada po drzwiach włączona

Oby dwie zworki mam założone.

To samo zazbrajanie jest popieprzone. Siedze sobie w aucie czytam np: książkę i się sam zazbraja, to jest chore. :/
    Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 31-07-2011 o 20:51

grafex
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ArturR_1975 Zobacz post
    Mam dwie zworki:

JP1 - założona = blokada po zapłonie wyłączona, zdjęta = blokada po zapłonie włączona
    JP2 - założona = blokada po drzwiach wyłączona, zdjęta = blokada po drzwiach włączona

Oby dwie zworki mam założone.

To samo zazbrajanie jest popieprzone. Siedze sobie w aucie czytam np: książkę i się sam zazbraja, to jest chore. :/
    Witam, przede wszystkim podłącz czujniki drzwi co zlikwiduje uzbrajanie się alarmu bez przekręconego kluczyka w stacyjce, to podstawa.!!
    Pozdrawiam

Zerknąłem na schemat fioletowy przewód od alarmu podprowadź pod czujnik drzwi który odpowiada za włączenie się oswietlenia wewnętrznego.
    Sprawdż miernikiem czy jeżeli podepniesz się pod czujnik np. z drzwi kierowcy po otwarciu pozostałych również powinna pojawić się tam masa. Jeżeli nie polecam podłaczyć ten przewód najlepiej pod przewód sygnałowy lampki wewnętrznej-sprawdzisz to miernikiem na jednym z przewodów przy lampce wew. pojawi się po otwarciu drzwi masa lub + i wtedy pozostaje Ci podłączyć tam odpowiedni przewód jeśli masa to fioletowy jeśli + to niebieski.
    Nie do końca rozwiązuje to niestety samouzbrajanie się alarmu z reguły należy jeszcze zaprogramować alarm by tego nie robił niestety nie wiem jak jest w przypadku Twojego alarmu bo zrobiłeś scan tylko podłączeń.
    Programowanie przeprowadza się albo zworkami lub jak to częściej bywa za pomocą sekwencji rożnej dla każdego typu alarmu(ustalone przez producenta wejście w tryb programowania za pomocą pilota i stacyjki, wielokrotność włączeń lub przycisku serwisowego)
    Wszystko powinieneś mieć opisane w instrukcji.
    Ostatnio edytowane przez grafex ; 31-07-2011 o 22:03

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Wszytko ok ale po co ciągnąc kabel do lampki i kopać w słupkach i podsufitce.
    Po 2 to Kolego nie patrz na schemat załączony bo to jest alarm od Stig.pl i jest już ich to kolejna wpadka ze schemat tak wygląda a w rzeczywistości co innego jest:/
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

grafex
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    Wszytko ok ale po co ciągnąc kabel do lampki i kopać w słupkach i podsufitce.
    Po 2 to Kolego nie patrz na schemat załączony bo to jest alarm od Stig.pl i jest już ich to kolejna wpadka ze schemat tak wygląda a w rzeczywistości co innego jest:/
    Nikomu kolego palchon nie każę kopać w słupku lub podsufitce. Tylko wytłumacz mi jak zamierzasz podłączyć w inny sposób czujniki drzwi do alarmu??
    No ewentualnie możesz jeszcze znaleźć przewód od tylnych drzwi w wiązce przy drzwiach kierowcy. Istnieje jeszcze możliwość że w samochodzie jest automat ściemniający lub komputer wskazujący ich otwarcie który jest tak podłączony że kazde z drzwi podaja niezależny sygnał....i co wtedy kolego??
    Kilka lat montowałem alarmy i zabezpieczenia w samochodach i pracę zaczynałem od demontażu klilku elementów tapicerki by ustalić wszystkie punkty montazu i schować całą instalację bo chyba o to chodzi.
    Po drugie czy ściągnięcie plastiku lewego słupka, lampki wewnętrznej i osłony naproża kierowcy jest takim problemem?? A przeciągnięcie w najgorszym wypadku tam jednego przewodu??
    Sorry ale nie rozumiem Twojego postu palchon.
    Tak już na koniec to jeżeli niezrozumiałeś to pierwsza alternatywą którą podałem i od której się zaczyna to podpęcie pod czujni drzwi a nie pod lampkę wew. jesli są spełnione podane kryteria czyli sygnał na przewodzie tych drzwi pochodzi również z pozostałych. W innym przypadku po rozbrojeniu alarmu przy otwarciu innych drzwi niż kierowcy alarm się ponownie uzbroi.
    pozdrawiam.

p.s. co do schematu to nie wiem bo nie znam tych alarmów
    ---------- Post added at 23:33 ---------- Previous post was at 23:29 ----------

Ostatnio edytowane przez grafex ; 31-07-2011 o 22:36

Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto

Domyślnie

Ten skan powinien z leksza rozjaśnić sytuację.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Obraz 006.jpg
Wyświetleń:	2358
Rozmiar:	103.5 KB
ID:	31317