termostat ma wpływ na spalanie nie dogrzany silnik pali więcej
termostat ma wpływ na spalanie nie dogrzany silnik pali więcej
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
Masz racje - uszkodzony termostat będzie powodował zwiększone zużycie paliwa, bo silnik jest stale nie dogrzany. Co do tych 9 litrów, które podałeś to rzeczywiście dużo - nigdy nie jeździłem TD, ale moim zdaniem powinien Ci palić ok. 5-7 litrów.Napisał dareme89
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Dzieki wielkie, teraz mam pytanie, ktory z tych termostatow jest odpowiedni do mojego auta ( 146, 1.9TD, 10.97' ):
http://moto.sklep.pl/index.php?modul...&grupa=c111500
Bo nie wiem jak mam to rozumiec, jest tyle pasujacych a cena waha sie od ok 80 do 240... dosc duza rozpietosc... czym one sie roznia? Prosze pomozcie bo jestem calkowicie zielony w tych sprawach![]()
W przypadku mojego auta były dwa rodzaje termostatów różniące się od siebie ilością wyprowadzeń.
Popatrz pod maskę jak wygląda Twój i już.
W moim przypadku jeden był za niecałe 95 a drugi za 140. Miałem fart, bo mój był tańszy.
Juz w nie jednym katalogu zauwazylem ze silnik 1.9Td byl w jakis dwoch wersjach, mozecie mi powiedziec czym one sie roznily? Jak byl lift srodka w 97 to cos usprawnili w tych silnikach? bo wiem ze od 99 bylo jtd i ze to juz inna bajka.
I jeszcze jedno pytanie: Jak jest z tym ssanie, w ktorym miejscu dokladnie jest ten czujnikpozdrawiam Darek
A w jakim momencie robiłeś zdjęcie :?: W sensie po jeździe miejskiej, w trasie :?:Napisał dareme89
Nie wiem jak jest w 145JTD, ale u mnie w TSie wskazówka w czasie normalnej jazdy jest może ciutke wyżej. Do połowy skali dochodzi tylko w korkach, albo latem przy bardzo wysokich prędkościach. Pamiętajcie też, że ta skala jest źle opisana i tam gdzie jest napisane 80 powinno być 90.
Tak mi pokazuje zawsze na rozgrznaym silniku. Zdjecie bylo po jakis 30 min jazdy po miescie. Jak przycisne mocno to dojdzie do 80 ale po minucie znowu na jakies 73. Termostat bede musial wymienic bo zauwazylem ze nie mam linki od ssania... Jestem ciekawy co sie z nia stalo? Przeszkadzala komus czy co?!![]()