Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Manetka od świateł

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Humorystycznie rzecz ujmując miałoby to służyć możliwości zostawienia kluczyka w stacyjce podczas tankowania. A to z kolei np (hipotetycznie) kradzieży auta, odpalenia przez dziecko pozostawione w aucie, zostawieniu otwartego wlewu, korka na dachu itp.
    Zgodzicie się że w obecnym rozwiązaniu jest bezpieczniej pod ww względami np: kluczyka nie da się wyciągnąć gdy wlew jest otwarty itd.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 03-08-2011 o 12:36

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Nie wiem, jak jest w Miciaku, ale w Julce można samochód zatrzymać, S&S wyłączy silnik, a korek otwiera się bez kluczyka. W takiej sytuacji można zostawić kluczyk w stacyjce, a wtedy czasami silnik sam się załącza (co gdzieś tam jest wpisane w instrukcji), co moją niedawno pozostawioną w aucie na czas płacenia siostrę doprowadziło prawie do palpitacji serca .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

No to mnie zdziwiłes myślałem że akurat to rozwiązanie jest w obu takie samo.
    Więc pewnie w julce wlew blokuje się wraz z centralnym zamkiem??

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Podejrzewam, że tak, nie testowałem otwierania klapki przy zamkniętym aucie. W 147 korek był na kluczyk, ale jak widać, Alfa idzie z duchem czasu .

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA Progression Alfa Rosso + 17"SS

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Podejrzewam, że tak, nie testowałem otwierania klapki przy zamkniętym aucie. W 147 korek był na kluczyk, ale jak widać, Alfa idzie z duchem czasu .
    Wlew jest zamykany i otwierany wraz z centralnym zamkiem. To gdzie się znajduje kluczyk jest bez znaczenia. Chyba, że zamek wlewu jest zamknięty także wtedy, kiedy kluczyk pozostaje w stacyjce a pozostałe zamki są otwarte, żeby zabezpieczyć przed otwarciem wlewu z zewnątrz, gdy siedzimy wewnątrz otwartego samochodu. Nie sprawdzałem ale nie sądzę.

Nie wiem, jak jest w Miciaku, ale w Julce można samochód zatrzymać, S&S wyłączy silnik, a korek otwiera się bez kluczyka. W takiej sytuacji można zostawić kluczyk w stacyjce, a wtedy czasami silnik sam się załącza (co gdzieś tam jest wpisane w instrukcji), co moją niedawno pozostawioną w aucie na czas płacenia siostrę doprowadziło prawie do palpitacji serca .
    Jak to możliwe? Rozpięcie pasa lub otwarcie drzwi (a co najmniej jedno musi nastąpić, żeby pójść zapłacić za paliwo) zawsze dezaktywuje S&S i ponowne uruchomienie silnika może nastąpić tylko z kluczyka.

adadzio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał julka Zobacz post

Jak to możliwe? Rozpięcie pasa lub otwarcie drzwi (a co najmniej jedno musi nastąpić, żeby pójść zapłacić za paliwo) zawsze dezaktywuje S&S i ponowne uruchomienie silnika może nastąpić tylko z kluczyka.
    Na stacjach przy marketach (Auchan, itp.) jesli jest obsluga, która wlewa paliwo to wystarczy, że otworzysz okno, przez które później w okienku zaplacisz

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał julka Zobacz post
    Ano tak, że siostra prowadziła (bo chciała się przejechać) i pewnie nie rozpinała pasa .

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Na początku mnie wkurzało że kluczyka nie da się wyciągnąć przy otwartym korku ale zajarzyłem po co to wymyślono. I jest wieszaczek na korek z kluczykiem przy klapce

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA Progression Alfa Rosso + 17"SS

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Na początku mnie wkurzało że kluczyka nie da się wyciągnąć przy otwartym korku ale zajarzyłem po co to wymyślono. I jest wieszaczek na korek z kluczykiem przy klapce
    A to najwyraźniej "takie rzeczy tylko ... w Mito" - parafrazując reklamę operatora komórkowego. W Julce nie ma mechanicznego zamka w korku (choć jest wieszak na korek). Kluczyk zostaje zatem w kieszeni, czy dłoni. Nie jest potrzebny do otwarcia wlewu. A zamek jest w klapce ale tylko elektryczny sterowany centralnym zamkiem razem z pozostałymi zamkami pokryw (dzwi/klapa bagażnika).

---------- Post added at 23:41 ---------- Previous post was at 23:13 ----------

Ano tak, że siostra prowadziła (bo chciała się przejechać) i pewnie nie rozpinała pasa .
    No to dobrze ma siostra z takim bratem. Nie dość, że się dał przejechać super furą, to jeszcze sponsoruje.

Pół żartem, pół serio. Czyli siostra w oczekiwaniu na powrót sponsora musiała się nudzić i albo bawiła się sprzęgłem albo cytując za 117. stroną instrukcji pedałem hamulca, przez co obniżyło się ciśnienie w układzie hamulcowym (?!?) albo włączyła wycieraczki na największą prędkość albo max-defa w klimatyzacji. Albo (dalej za tym samym źródłem) kolejka w kasie była na tyle długa, że temperatura we wnętrzu zdążyła podnieść się na tyle względem żądanej, że włączyła się sprężarka klimatyzacji a wraz z nią silnik albo akumulator się za bardzo rozładował. Pomijam inny opisany tam inny przypadek raczej nie możliwy - stacja nie wypoziomowana i auto zaczęło się staczać. Jest też tam w instrukcji pewna nieścisłość. Najpierw piszą, że po 3 minutach od wyłączenia silnika przez S&S silnik sam się ponownie uruchomi a zaraz potem, że jeśli po tym czasie nie uruchomimy silnika (wciskając sprzęgło), S&S się zdezaktywuje i uruchmienie silnika będzie możliwe tylko z kluczyka. Z moich obserwacji wynika, że zawsze prawdziwe jest to drugie.
    Całe szczęście samoczynny restart silnika via S&S nie może nastąpić, gdy auto jest na biegu, więc nie wjedziemy nikomu w kufer. Mówi o tym i instrukcja i moje obserwacje. Co wykorzystuję, tak jak już ktoś w innym wątku napisał do tego, żeby szybciej ruszać po zgaszeniu silnika przez S&S, tj. po zgaszeniu silnika przez S&S włączam bez sprzęgła jedynkę tak, że po wciśnięciu sprzęgła silnik startuje i od razu mogę ruszać. Jakby nie było siostra mogła się co najwyżej strachu najeść. Zagrożenia nijakiego nie było. Ale brat, jak już taki dobry, mógł ostrzec.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Się nie spodziewałem, że się tak szybko odpali. Dzisiaj stało mi się osobiście coś takiego po raz pierwszy, kiedy stałem dośc długo na czerwonym świetle w pełnym słońcu.