Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: 170 km/h i błąd ABS 1.9 JTD

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Co do kół to są takie same na obu osiach chyba ( jeszcze sprawdzę jutro). A jaki to może mieć wpływ na ABS???
    Natomiast co do drgań to podczas jazdy nie zauważyłem niczego niepokojącego. Jechałem po dobrej drodze więc ewentualne drgania bym wyczuł.
    A czy przyczyną może być nie nadążanie układu ze zliczaniem impulsów przy dużej prędkości??

grafex
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał davidpi Zobacz post
    Co do kół to są takie same na obu osiach chyba ( jeszcze sprawdzę jutro). A jaki to może mieć wpływ na ABS???
    Ma i to spory rożne rozmiary kół=różna prędkość obrotowa koła=różny odczyt ABS=błąd ABS
    Założyłem kiedyś akurat w fokusie rezerwę stalową, a na aucie były alumki=kilka metrów i ABS świecił

A czy przyczyną może być nie nadążanie układu ze zliczaniem impulsów przy dużej prędkości??
    Tak jeżeli np.jest zabrudzony czujnik lub wieniec w innym wypadku musi nadążyć.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995

Domyślnie

Po osiągnięciu prędkości ok 170 km/h zapala się kontrolka ABS i układ ABS przestaje działać.
    Do czego Ci potrzebny ABS przy takiej prędkości?

Zwolniłem do ok 100 km/h, przyhamowałem i koła się zblokowały.
    Dziwne. Przecież ABS ma zapobiegać blokowaniu kół podczas hamowania a Ty twierdzisz, że się zblokowały. Jak z tego wyszedłeś?
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif

grafex
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bikermarek Zobacz post
    Napisał davidpi
    Po osiągnięciu prędkości ok 170 km/h zapala się kontrolka ABS i układ ABS przestaje działać.
    Do czego Ci potrzebny ABS przy takiej prędkości?
    Mimo szacunku do Moderatorów jechałem kilka dni temu 220km/h (trochę z górki było) i cholera ten ABS przydał się .........do bezpiecznego wyhamowania !

A teraz proszę te pouczenia o ostrożnej jeździe i jaki to ze mnie baran, głupek i idiota bo przecież to forum ostatnio na tym polega żeby jeden drugiemu nawciskać!

---------- Post added at 21:43 ---------- Previous post was at 21:37 ----------

Dziwne. Przecież ABS ma zapobiegać blokowaniu kół podczas hamowania a Ty twierdzisz, że się zblokowały. Jak z tego wyszedłeś?
    Kilkanaście lat temu bawiłem się w rajdy turystyczne i odpinaliśmy bezpiecznik ABS i kurcze ja oraz moi koledzy wyszliśmy z tych hamowań nawet z większych prędkości.

Sorry ale wku...a mnie już ta dziwna nagonka na forum bo zamiast pomocy jest chaos i wytykanie jeden drugiemu. Ciekaw jestem czy wszyscy nadgorliwi nigdy nie jechali z taką prędkością.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Dobra, koledzy. ABS zapala się z powodu różnicy w zużyciu opony, obojętnie czy to jest różnica przód/tył na całej osi, czy tylko jedna opona ma mniej bieżnika. Przy 170km/h i różnicy w zuzyciu 3mm to już jest ładnych kilka km/h innej, czytaj większej prędkości. Tolerancja abs jest do około 2km/h.*

Dlatego ważna jest geometria zawieszenia i co jakiś czas zamienianie kół przod/tył.*

grafex
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    Dobra, koledzy. ABS zapala się z powodu różnicy w zużyciu opony, obojętnie czy to jest różnica przód/tył na całej osi, czy tylko jedna opona ma mniej bieżnika. Przy 170km/h i różnicy w zuzyciu 3mm to już jest ładnych kilka km/h innej, czytaj większej prędkości. Tolerancja abs jest do około 2km/h.*

Dlatego ważna jest geometria zawieszenia i co jakiś czas zamienianie kół przod/tył.*
    OK dobra to dlaczego nie włącza się w trakcie skrętu przecież koła poruszają się po różnej długości promieniu skrętu, a co za tym idzie z różną prędkością??
    Lubię zagadki

Mieszka w
    Kampinos
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał grafex Zobacz post
    Mimo szacunku do Moderatorów jechałem kilka dni temu 220km/h (trochę z górki było) i cholera ten ABS przydał się .........do bezpiecznego wyhamowania !

Kilkanaście lat temu bawiłem się w rajdy turystyczne i odpinaliśmy bezpiecznik ABS i kurcze ja oraz moi koledzy wyszliśmy z tych hamowań nawet z większych prędkości.

Sorry ale wku...a mnie już ta dziwna nagonka na forum bo zamiast pomocy jest chaos i wytykanie jeden drugiemu. Ciekaw jestem czy wszyscy nadgorliwi nigdy nie jechali z taką prędkością.
    Ale ja nie oceniałem tego czy autor wątku postępował rozsądnie czy też nie i nadal jestem daleki od dokonywania ocen. Ja osobiście przy tej prędkości nie wbił bym pedału hamulca w podłogę i tylko to miałem na myśli. W drugiej części mojej wypowiedzi pozwoliłem sobie wytknąć brak logiki w zdaniu na temat działania systemu ABS.

Co do osobistych doświadczeń to tylko raz poprzednią Bellą - nie była wyposażona w ABS - jechałem 185 na autostradzie (w Polsce)
    Pozdrawiam
    bikermarek

sigpic154_7.gif

grafex
    Gość

Domyślnie

W drugiej części mojej wypowiedzi pozwoliłem sobie wytknąć brak logiki w zdaniu na temat działania systemu ABS.
    Dobra ale nadal nie rozumiem tej drugiej części(może piwo które wypiłem) autor tematu napisał:
    "Zwolniłem do ok 100 km/h, przyhamowałem i koła się zblokowały."
    I teraz moja dedukcja:
    Rozpędził się do 170km/h zaświecił się ABS następnie zwolnił do 100km/h i wykonał próbę awaryjnego hamowania z efektem zablokowania się kół i braku prawidłowego działania ABS-u co zresztą wydaje mi się racjonalne ponieważ wystąpił błąd.
    Cholera chyba nie kapuję ironii i nie wiem o co chodzi?

Mieszka w
    Kampinos
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał grafex Zobacz post
    Dobra ale nadal nie rozumiem tej drugiej części(może piwo które wypiłem) autor tematu napisał:
    "Zwolniłem do ok 100 km/h, przyhamowałem i koła się zblokowały."
    I teraz moja dedukcja:
    Rozpędził się do 170km/h zaświecił się ABS następnie zwolnił do 100km/h i wykonał próbę awaryjnego hamowania z efektem zablokowania się kół i braku prawidłowego działania ABS-u co zresztą wydaje mi się racjonalne ponieważ wystąpił błąd.
    Cholera chyba nie kapuję ironii i nie wiem o co chodzi?
    Rzeczywiście, mój błąd. Źle zrozumiałem wypowiedź (kłania się czytanie ze zrozumieniem). W moim - mylnym - odczuciu chodziło o to, że po zwolnieniu kontrolka zgasła i w trakcie próby hamowania koła się zblokowały. Było tak jak napisałeś i moja wypowiedź, rzeczywiście okazała się pozbawiona sensu.
    "Błędów nie popełnia ten co nic nie robi"
    Zwracam honor i biję się w pierś.
    Pozdrawiam
    bikermarek

sigpic154_7.gif

grafex
    Gość

Domyślnie

Zwracam honor i biję się w pierś.
    Tylko bez kar cielesnych proszę bo przy moich błędach musiałbym się niejednokrotnie ukrzyżować .
    Pozdrawiam.