wydaje mi sie ze licznik ma swoj przebieg a ECU trzyma swoj, dlatego zeby byc pewnym podlaczasz pod komputer i zczytujesz z ECU przebieg
wydaje mi sie ze licznik ma swoj przebieg a ECU trzyma swoj, dlatego zeby byc pewnym podlaczasz pod komputer i zczytujesz z ECU przebieg
A gdzie można zczytać przebieg z ECU? Tylko w serwisie fiat/alfa romeo czy w dowolnym serwisie z diagnostyka komputerową?
Wszędzie tam gdzie będą mogli Ci podpiąć to auto pod kompa. Może być tak że te zegary nic nie znaczą i była poprostu jakaś usterka kiedyś albo mogą znaczyć sporo.
Wiesz jak sprawdzić czy np. szyby są z tego samego rocznika? i wogóle jak sprawdzić samochód? Jak nie za bardzo to stara sprawdzona metoda...wziąść kogoś kto zna się na samochodach.
Szczerze mówiąc (choć to moja fanaberia) to za tą kwotę poszukałbym czegoś ze skórką w środku![]()
Jutro jadę do serwisu, mam nadzieję, że tam mi odczytają przebieg. Trochę mnie też martwi, że to krajowa alfa. Od 2002 na naszych drogach...hmmm
Mam JTS-a więc krótko w punktach:
1. Spalanie 7L trasa realne 8L miasto to bajki trudno zejść poniżej 12L (patrz instrukcja)
2. Sterowanie z kierownicy przy zmienionym radiu bezużyteczne
3. Olej do JTS-a 10W60 wymiana co 20tyś km lub raz w roku (patrz instrukcja)
4. Jeśli się grzeje to nie wina oleju tylko gdzieś jest usterka.
5. Cena według mnie za wysoka
6. Różnokolorowe zegary-takiej konfiguracji nie było chyba na żaden kraj.
7. Przebieg ? Po co sprzedawać ledwie co dotarte auto.
---------- Post added at 15:51 ---------- Previous post was at 15:48 ----------
Aha i jeszcze mam pytanie.
Jak sprawdzacie przebieg? Byłem ze swoim JTS-em w ASO w Ostrowie Wielkopolskim i powiedzieli mi że nie są w stanie ustalić rzeczywistego przebiegu na 100%
---------- Post added at 16:24 ---------- Previous post was at 15:51 ----------
Odnośnie spalania sprawdzałem teraz w instrukcji:i tak
kombi cykl miejski-12,5L poza miejski 6,8L mieszany 8,9L
sedan analogicznie 12,2L , 6,6L , 8,6lL
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu.
zegary i wskazniki winny byc w jednym kolorze.Moze tej @lfie przytrafilo sie uszkodzenie predkosciomierza podczas drobnej korekcji przebiegu![]()