Mój teść też ostatnio zalał diesla benzyną. Wymienił filtr paliwa zalał obrym ON i tyle. Komputer świrował na początku ale sam wrócił do normy. Jest ok nic się nie dzieje.
Mój teść też ostatnio zalał diesla benzyną. Wymienił filtr paliwa zalał obrym ON i tyle. Komputer świrował na początku ale sam wrócił do normy. Jest ok nic się nie dzieje.
Nigdy, ale to nigdy nie tankuj Vervy
Z kilku powodów, po pierwsze jest to normalny ON z dodatkiem, druga sprawa, paliwo które stoi w zbiornikach traci parametry, które w przypadku Orlenu nie są wysokie, a Verva idzie wolno na każdej stacji i ostatnie wracając do parametrów, tankuj na Statoilach i BP, oni mają paliwo Lotosa, które jest lepsze w parametrach (wszystkich) od Orlenu.
Mam taką pracę ze dużo mi tego przez łapy przechodzi, kiedyś wrzucę gdzieś jak wyglądają próbki paliwa z Lotosu i Orlenu po 2 tygodniach stania, sami zauważycie różnicę, ja osobiście to na Orlenie tylko gaz tankuję, benzynę tankuję tylko po dostawie Lotosu 98 (dokładnie 3 godziny po dostawie z pewnego powodu), bo jej parametry to zawsze w okolicy 99 oktanów
![]()
Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 26-09-2011 o 20:23
No tak ale na mojej wsi nie ma BP ani Statoilu :/ cóż zrobić wolę tam niż w carefourze
szczęście masz kolego, nie zawsze zalanie diesla benzyną tak się kończy, kolega jakiś tydzień temu (jego ojciec tak zalał) do wymiany miał wtryski, pompę wysokiego ciśnienia, koszt tego tankowania ponad 2tyś.
Na moje wsi też nie ma, Lotos ma mniejsze ceny dostaw w Hurcie przeważnie, więc nie bądź taki pewny co masz w zbiorniku, z Orlenami to jest tak że są dwa rodzaje stacji, jest ORLEN ORLEN i Farbowany ORLEN- ta opcja ma wygrać miesięcznie ileś tam litrów, a reszta skąd popadnie i bardzo często jest to Lotos, albo jakiś syf nie wiadomo skąd- jak jest to na moim najbliższym Farbowanym Orlenie
Wiem, że mam farta od momentu urodzenia (ledwo ledwo) ale nie mam wyjścia i szczerze nie wiem co tankuję do końca jak każdy z nas chyba że zna się na testowaniu paliw w laboratorium i ma do tego specjalne odczynniki. Ufam ludziom do czasu aż się na danej osobie, stacji przejadę, ta nie robiła mi żadnych problemów nawet przy zalaniu złym paliwem.
Kolega który zrobił tak w audi i przejechał raptem kilka set metrów nie miał tyle szczęścia, pompa VP odmówiła posłuszeństwa a My jesteśmy tymi szczęśliwcami że części nie są aż tak drogie jak w BMW czy Audi wiec śmieszą mnie kolesie twierdząc że jak masz alfę to masz wydatki.
Wydatki to sie ma ale na to co normalnie każdy ma i czasem coś w zawieszeniu potrafi szybciej paść i to wsio, ja do mojej trochę dokładam, bo ma być stan żyleta.
Co do jakości paliw to weź jak będziesz tankował paliwo zatankuj litr do plastikowej butelki, potem na stacji innego koncernu zrób to samo wstaw do szafki i po jakichś 2 tygodniach tam zajrzyj, potem po 4, zobaczysz co na dnie butelek jest, tu odczynników nie trzeba, normalnie wzrokowo będzie widać różnicę, w przypadku ORLENU i LOTOSU najlepiej to widać.
Gdyby w mojej firmie wszystkie próbki były badane to niestety czasu na inne zajęcia labolatorium by nie miało, dlatego my wyrywkowo badamy