Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Wymiana żarówek liczników i konsoli środkowej Alfa 146

Quilkhak
    Gość

Domyślnie

Apropos tematu tarcz i żarówek...
    Powiedzcie, czy takowe zegary/tarcze można gdzieś nabyć, czy ktoś zrobił to samemu?
    Podobnie jak chromowane oprawki

LINK

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

rzecz prosta, zdjęcie 1 (coś nie moge załadować zdjęć więc) okręcasz 2 śrubki i została ta maskownica, którą ściągasz naciskając na nią w miejscu, które zaznaczyłem, dokładnie pod zegarami mniejszymi. Naciskasz i ciągniesz do siebie, odskoczy i ciągniesz jej górną część, całość wygląda na zdjęciu 2. potem 4 śrubki i licznik jest Twój jak będziesz składał to tą obudowę/maskownicę czy jak jej tam, w każdym razie czarne coś to wsuwasz aż usłyszysz, że kliknęło i tyle

zdjęcia : http://imageshack.us/g/15/49543448.jpg/

a i teraz moja sprawa: jakiś czas temu myłem lampy, sam odkręciłem, połamałem , skręciłem i działa, później wymieniłem żarówki no i do sedna nie świeci mi się lampka od długich. dziś wymieniałem żaróweczkę i dalej nic, nie świeci. co jest? kto zgadnie stawiam piwo
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

Quilkhak
    Gość

Domyślnie

dzieki za info, dzis kupie lekarskie rekawiczki i do roboty...

a czemu nie dziala?
    pewnie wtyczki reflektora nie docisnąłeś w tym 4-portowym złączu albo nie podłączyłeś masy

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

a i tu Cie zaskocze bo dlugie dzialaja, wszystko cacy tylko czego mi sie kontrolka od nich nie swieci?

Quilkhak
    Gość

Domyślnie

No to nie mam pojęcia, może idąc analogicznym tokiem myślenia - źle podpiąłeś licznik i wtyczka nie dociska albo jakiś zimny nit sie zrobil

A skoro i tak już zeszliśmy z tematu i dopóki moderator nas nie pokasował to pytanie poniekąd dot. świateł.
    Każdy reflektor ma dwa 'pokrętła' jedno do manualnej regulacji wysokości a drugi po co ?
    Dodam że sposób świecenia z takiego ___/_/___ na taki _________ zmienia się takimi klamrami przy soczewkach a więc to nie to więc po co? Pomocnicze pokrętło regulacji wysokości ? A może konta świecenia? Czyli na środek drogi przed autem lub troche w boki ???

Użytkownik Świeżak Avatar dawidek
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.7 boxer

Domyślnie

Kurcze, mi też nie świeci kontrolka od długich!!!! moze ta oprawka się wyrobiła i nie styka coś...

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

ta wajcha czy tam klamra to ustawienie na ruch lewostronny. jedno pokrętło manualne jest od mijania a drugie od długich. u mnie problem pojawil sie gdy rozebralem lampy, wszystko tam dziala, wszystko swieci ale na liczniku nie pokazuje, ze dlugie sa wlaczone :x

janio
    Gość

Domyślnie

Pokrętła są dwa, ponieważ płaszczyzny ustawiania świateł też są dwie, czyli góra/dół i prawo/lewo - nie ma oddzielnych pokręteł do ustawiania świateł mijania i drogowych, bo są one zespolone, a ustawia się tylko światła mijania - drogowe spozycjonowane są razem ze światłami mijania, a więc ustawiając światła mijania, jednocześnie ustawiasz drogowe.

Quilkhak
    Gość

Domyślnie

No dobra,
    wymieniłem
    Bez odczepiania wtyczek od licznika, bo chodzilo o lampke podswietlającą temperature oleju.
    Niemniej jednak mam wrazenie, ze te 1.2W zaroweczki sa za slabe i powinno sie dac mocniejsze bo w tym 'rogu' i tak najslabiej oswietla.
    Produkuja mocniejsze zaroweczki tego typu ?

---------- Post added at 13:08 ---------- Previous post was at 13:04 ----------

Jeszcze jedno pytanie - prawie na temat, pisze tutaj bo nie da sie zadac pytania tam gdzie jest opis na stronie głównej.

Chodzi o konsole środkową - tam gdzie mamy pokrętełka od klimy, nawiewu itd..
    A mianowicie tam są 2 żaróweczki, wszystko zdemontowałem, wymieniłem i ok - świecą, ale .....
    Podświetlony jest tylko klawisz klimatyzacji i zamknięcia obiegu oraz te na dole, czyli przycisk otwierania bagażnika itd...

NIE podświetlają się pokrętełka, dlaczego?
    Przecież to jest zrobione na zasadzie przenoszenia światła przez plastik, nie łapie ani promyka i nic nie przenosi.
    Po rozkreceniu widziałem, że wszystko jest tak jak być powinno, nic nie jest połamane.
    O co więc chodzi?
    Wsadzone są 1.2W znowu mam wrażenie, że za słabe, robią mocniejsze?
    No ale jak dam mocniejsze to klawisz klimy i zamknięcia obiegu może sie wypalić.... ?....