Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Kabel od Viakena i niestety przerywa połączenie.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

ja posiadam niebieski kabelek i mój w ogóle się nie chciał łączyć z ECU. Dziwne to było bo na programie alfadiag wszystko śmigało a na FES już była kicha. Gdzieś na forum wyczytałem że trzeba w ustawieniach portu zmienić parametr Bufor odbioru i transmisji na minimalny poziom. Po tej zmianie smiga mi FES

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kwasnybartek Zobacz post
    Jest na forum szeroko opisane jak należy korzystać z programów i kabli diagnostycznych a dodatkowo Viaken daje na płycie instrukcje więc nie powinno być problemów. Podstawa używania to odpowiednio skonfigurowane porty i najpierw to bym sprawdził a potem czepiał się Viakena.
    w moim wypadku, jezeli chodzi o czarny kabel niestety pozostalo mi to ostatnie
    próbowalem juz wszystkiego

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

A sprawdzałem te porty dziś i mi wyświetla tylko dostępny 5 port i na nim się łączy, niestety na innych nie, pisze że port nr 1 nie istnieje itd. Ponadto na tym 5 z którym mnie łączy wywala od czasu do czasu jak chcę sprawdzić jakieś parametry> Macie na to jakiś magiczny sposób by to zrobić aby chodziło poprawnie?

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    A sprawdzałem te porty dziś i mi wyświetla tylko dostępny 5 port i na nim się łączy, niestety na innych nie, pisze że port nr 1 nie istnieje itd. Ponadto na tym 5 z którym mnie łączy wywala od czasu do czasu jak chcę sprawdzić jakieś parametry> Macie na to jakiś magiczny sposób by to zrobić aby chodziło poprawnie?
    widicznie pozostale masz przypisane do innych procesów, ale to dziwne bo u mnie na wyzszych nie hula... moze zalezy od systemu...?
    poprawnie dziala na 1-4

wywal to oprogramowanie ktore masz przypisane do któegos z portów od 1 do 4, a nastepnie podlącz i przypsiz do niego kabel.
    w menadzerze urządzeń to ustawiasz klikajac na port kabla prawym klawiszem

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

czarny kabelek raczej nie będzie działać. Na niebieskim powinno śmigać. Cudów nie kosztuje wiec warto się w niego zaopatrzyć. Sprawdzę czy np. na 5 porcie działa i napiszę wam

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ogi27 Zobacz post
    czarny kabelek raczej nie będzie działać. Na niebieskim powinno śmigać. Cudów nie kosztuje wiec warto się w niego zaopatrzyć. Sprawdzę czy np. na 5 porcie działa i napiszę wam
    a dlaczego czarny nie będzie działał?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

a możesz go pokazać lub dać linka do stronki z tym czarnym kablem?

JohnnyDeformer
    Gość

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

elm327 nie łączy się z alfami a na pewno z jtd.

---------- Post added at 15:41 ---------- Previous post was at 15:38 ----------

a i oryginalny sam scalak elm327 kosztuje ok od 200zł wiec na pewno nie masz interfejsa na tym scalaku. Rozbierz interfejs i zobacz czy masz na scalaku napis elm327

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ogi27 Zobacz post
    elm327 nie łączy się z alfami a na pewno z jtd.

---------- Post added at 15:41 ---------- Previous post was at 15:38 ----------

a i oryginalny sam scalak elm327 kosztuje ok od 200zł wiec na pewno nie masz interfejsa na tym scalaku. Rozbierz interfejs i zobacz czy masz na scalaku napis elm327

No nie ma nic takiego na scalaku.
    Czyli tym bardziej nie poelcam tej firmy bo kupiłem ten kabel po ich doradztwie i zapewnieniach ze zadziała (miała być możliwośc robienia resetu komutera), a tu widzę że produkt całkowicie niezgodny z umową

Jestes pewien ze ELM327 nie da się diagnozować alfy?
    Jeśli tak to szkoda ze wcześniej nie wiedziałem, bo w tej sytuacji nie da sie napisać nic innego jak OSZUŚCI!
    Ostatnio edytowane przez JohnnyDeformer ; 09-10-2011 o 10:44