I mnie dopadla peknieta sprezyna, prawy tyl. Dwa pekniete zwoje. Wymieniam oczywiscie dwie. I tutaj pojawia sie pytanie, czy ktos mial do czynienia z zamiana fabrycznych na marke Kayaba? Czy czuc inne prowadzenie, cokolwiek co wplywa negatywnie?
I mnie dopadla peknieta sprezyna, prawy tyl. Dwa pekniete zwoje. Wymieniam oczywiscie dwie. I tutaj pojawia sie pytanie, czy ktos mial do czynienia z zamiana fabrycznych na marke Kayaba? Czy czuc inne prowadzenie, cokolwiek co wplywa negatywnie?
No ładnie, wczoraj na chwilę byłem w ASO, profilaktycznie sprawdzili podwozie i ... dwie pęknięte sprężyny z tyłu ;D Nie za bardzo się znam, ale czy nie powinno być jakiejś różnicy w komforcie jazdy pomiędzy sprawnymi, a pękniętymi sprężynami? Bo żadnego dyskomfortu oraz różnicy nie czułemCiekawe też jak długo tak się bujałem ... Pod koniec ubiegłego roku była na generalnym przeglądzie i było ok. Jedna była tak pęknięta, że w pewnym momencie mogła ładnie pocharatać oponę
![]()
A mi pękła lewa z przodu na drugim zwoju od dołu zamówiona w europartsie na wtorek ma być koszt 47f
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
i ja rowniez podlaczam sie do tematu. mialem dokladnie to samo strona kierowcy, tyl peknieta sprezyna, auto calkowicie spadlo z tylu i trzymal tylko amortyzator. na szczescie amortyzator w porzadku, juz po wymianie kompletu.
Oooo... skąd ja to znam: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...s_dojscia.html
Jakaś dziwna sprawa widać z trwałością tych sprężyn, dziwne jest to, że po walnięciu takiej sprężyny często nie widać tego wizualnie ani w jakości prowadzenia a najdziwniejszy jest fakt, że strasznie ciężko z ich dostępnością. Jeżeli chodzi o obniżające to na standardowych felach - odradzam. Alfa jest dość niska i każdy centymetr się liczy.
Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 04-09-2013 o 13:52
Mam takie pytanie bo mnie też dopadło to że pękła sprężyna lewa tylna , czy można wymienić jedna sprężyne czy komplet tzn. lewa i prawa tylna ?
Wszystko można ale:
primo - jeżeli jedna walnęła to druga jest w podobnym stanie i prędzej czy później też walnie
secundo - jeżeli wstawisz nową (a nawet i używaną) ta na pewno będzie się ona różniła trochę poziomami od tej Twojej. Więc dobrze wymienić parami.
Bo w życiu liczą się szybkie kobiety i piękne samochody...
powinno sie wymieniac komplet z racji zuzycia, scisniecia podobnego obydwu.
jesli chodzi o dostep nie wiem gdzie, ale w Polsce chyba nie ma problemu ze znalezieniem odpowiednich. Ja mieszkam na stale w Szwecji i tu byly mega problemy, byly zamawiane z Wloszech.
powodzenia
Dzięki wielkie za odpowiedź . Byłem się pytać w miejscowym sklepie motoryzacyjnym to powiedzieli mi około 200zł za sztukę .
no tyle gdzies moga kosztowac, w szwecji wyszlo w przeliczeniu jakies 350 zl ale wiadomo ze w cene wliczyli rowniez przesylke itp