na allegro za 22zl widzialem firmy iskra ,tej samej firmy sztuka w sklepie 75zl...
na allegro za 22zl widzialem firmy iskra ,tej samej firmy sztuka w sklepie 75zl...
No właśnie.
A może ten twój mechanik założy ci te same świece powiedzmy po 35 albo 40 zł .
I odpadnie koszt przesyłki i ta chwila niepokoju co w paczce i czy na pewno dobre.
Moja Bella
a wymienia się tylko zepsuta świece czy wszystkie naraz ?
Tu są dwie szkoły.
Jeśli sam nie bawisz się w mechanikę to może lepiej wszystkie na raz.
Moja Bella
jeszcze nie wymieniłem tej świecy czy tam świec, jest w nocy minus 2-3 i auto normalnie odpala może to normalne ze po odpaleniu auta to mygnie z 5-6 raz i sie wyłącza informując o tym że działa? Na bank któraś świeca jest do wymiany ?
po odpaleniu na sprawnych świecach kontrolka gaśnie i nic nie mruga... ile razy trzeba tłumaczyc? Instrukcja obsługi - tam też to jestTen silnik zapali i bez swiec, ale jak zapali to juz inna bajka....
to do czego te swiece sa potrzebne jak zapali i bez swiec
Zobacz w gogle, bo nie rozumiem p oco te pytania? Chciałes odp. to dostałes, jeszcze mało? Jak cos jest zepsute to sie wymienia. Odnosnie swiec żarowych w silnikach z układem CR, to taki silnik odpali przy - 15 po nocnym postoju bez włączenia świec (sprawdzałem odpinając zasilanie na przekaźnik - komp zgłosił awarie układu grzania swiec). Odpali, tylko jak odpali. Dłużej krecił, co skutkowalo dużym poborem prądu z aku (jak masz stary to może byc problem), potrzebne sa również do ogrzania powietrza w kolektorze dolotowym. Stosowanie tych swiec w silnikach równiez wpływa na zmniejszenie emisji spalin, mało tego takie świece żarowe podczas dłuższego hamowania silnikiem włączają sie, aby zbyt mocno nie wychłodzic własnie komory spalania. Z uszkodzonymi swiecami masz jeszcze bardzo twardą prace silnika po dopaleniu, wieksze napreżenia dla silnika (zobacz sobie jak taki silnik odpala bez świec w zimie - prawie z budy chce wyskoczyc po odpaleniu)