- dziękuję za zwrócenie uwagi na ten temat, nie mam już 156 TS i raczej nie zaglądam na to forum 156..
- ale po przeczytaniu tego tematu włoś mi się zjeżył.
- szkoda mojej nauki, 156 TS ma być badany tylko i wyłącznie alfadiagiem, żadnym Unidiagiem FES-em.
- jak sie stosuje inne oprogramowanie to nalezy zachować nauki płynące ze stosowania innego oproogramowania.
- program alfadiag jest dedykowany do modelu 156 TS.
- procedura resetu i adaptacji była wielokrotnie opisywana, podstawa to 90 sekund !!
- dla pełnej sytuacji należało podać jakiej wersji używałeś tego oprogramowania FES aby była informacja dla potomnych.Kod:Do resetu użyłem kabla niebieskiego z czerwoną diodą z przełącznikiem do sterownika poduszek, sterownika ECU i sterownika ABS produkcji viaken. Oprogramowanie jakie użyłem do resetu to FES. Chciałbym przestrzec pozostałych kolegów przed wykonywaniem resetu na tym oprogramowaniu z tym kablem, gdyż można uszkodzić ECU. Diagnosta powiedział że miałem spore szczęście że nie skasowałem całkowicie softu.
- nie można tak łatwo skasować soft w ECU M1.5.5, to są bajki "diagnostów" dla wyciągnięcia więcej pieniędzy od klienta.
- to co autor opisuje to tak zwane "lock ecu" albo zablokowanie ECU.
- w swojej historii z 156 TS miałem jeden taki przypadek, jak ECU było na stole i po resecie za szybko włączyłem zasilanie.
- z innych tematów na forach wiem, że takie zablokowanie ECU można wykonać stosując oprogramowanie Unidiag i jego opcje do resetu ECU. ( autor podał tylko pola do wypełnienia, zastosowanie błednego adresu skutkuje totalnym zablokowaniem ECU.)
- jak należy odblokować ECU ?
- stosując prawidłową procedurę resetu parametrów adaptacyjnych za pomocą Examinera lub oprogramowania Alfadiag.
- ECU odlicza sobie ten czas około 90 sekund, tego nie można przeskoczyć.
- jazda autem po wykonaniu resetu, odczekaniu 90 sekund może skutkować problemami z obrotami biegu jałowego, silnik może gasnąć pod światłami.
- ale jak sie nie da czasu sterowkowi ECU na ustalenie położenia silnika krokowego to się ma problemy i straty finansowe.