Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Stożek w jtd

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

wg mnie stożek to pic na wodę, lepiej założyć całą obudowę z większym filtrem, bo nieosłonięty filtr pociągnie spod maski gorące powietrze
    przy doładowanym moze to nie być tak odczuwalne, ale i tak najlepiej wlot ulokować gdzieś, gdzie zaciąga zimne powietrze

verdebiancorosso

Kayrol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    przyniesie z sobą pare koni
    oczywiscie ze G.. prawda bo jeśli mówimy o parze, to tych koni będzie 2.
    To że Ty masz zamiar zrobic dolot jakis lepszy nie znaczy ze każdy będzie taki robił większosc montuje filtr na przepływke i jest po robocie !

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Sam stozek dobrze odizolowany potrafi przynieść od 5 do 10% mocy/ momentu.
    Nigdzie tu nic nie pisałem o boxie itd bo to inny temat.

Kayrol
    Gość

Domyślnie

z tematu czy stożek moze zniszczyć przepływke zszedłeś na dodanie mocy a teraz piszesz ze nic nie mówiles o boxach, nie czaje. I nie wydaje mi sie ze np. mi stożek przyniesie cokolwiek poza buczeniem z pod maski, a to 10% mocy ? proszę Cie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

dokładnie, tak napisałem że stożek może zniszczyć przepływkę. Bo tak samo jest jak i sportowe wkłady dobrej klasy K&N,APEXI są nasączany specjalnym olejem.

kolega pyta o działanie.. wiec odpowiadam.. w turbo dieslu dźwięku stożkiem nie zmienisz jak w benzynie

Tak kolego do 10% mocy seryjnej samochodu jak filtr jest odpowiednio odizolowany od ciepłego powietrza i ma skąd zasysać owe powietrze.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Domyślnie

Bzdury o tym zniszczeniu przepkywki . Jak montowac to airboxa przynajmniej osloni i rure ciagu gdzies na wejsciu powietrza i masz po klopocie potem czyszczenie co 5-6 tysiecy i juz Stozek nie niszczy przeplywki tylko ludzie go montuja od razu za stozkiem wtedy dostaje przeklamania i to spore, przesun przeplywke jakies 30cm i bedzie smigalo.
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Z tego co wyczytałem nasuwa się myśl, że stożek najlepiej umiejscowić w miejscu oryginalnego filtra tak? I bądź człowieku mądry skoro zdania są podzielone... Ja spytałem z ciekawości, bo spotkałem się kilkakrotnie ze stożkami w JTD i nikt nie narzekał na jakieś problemy, ciekawi mnie tylko jedna rzecz-co w momencie kiedy przepływka wykazuje błąd w FESie, znaczy prawdopodobnie jest uszkodzona?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Domyślnie

Ja zamontowalem w miejscu oryginalnego filtra bo mi rury od coolera jednostronnego nie pozwalaly na trzymanie starego Jak zamocujesz w miejscu oryginalnego filtra to mozesz uzywc strej zakrecanej rury do ssania od filtra i sobie zrobic ciag spod silnika wtedy dosteje naprawde spooro powietrza
    W zwyklych filtrach przegrodowych odleglosc od strony wylotowej filtra do przeplywwki powinna wynosic 6-10 srednic rury, przy uzywaniu stozka mozna to troche skrocic bo przeplyw sie "uspokaja" wczesniej, nie powinno sie montowac filtrow zaraz przy przeplywomierzu, szczegolnie z grzanym drutem lub plytka (a teraz, tylko takie sa w uzyciu). W sprawie mocy silnika i "dedykacji" stozka to napewno bym sie tym nie przejmowal, stozki maja kilkukrotnie mniejsze opory przeplywu niz zwykle filtry przegrodowe i spokojnie obsluza wieksze zapotrzebowanie na powietrze niz to do jakiego sa "dedykowane", kosztem skutecznosci filtracji oczywiscie, ale cos za cos. Wiec wniosek jest taki ze predzej cio odma zapacka przeplywke niz stozek tylko umiesc go troche dalej bo bedzie pokazywal glupoty przez co ludzie mysla ze jest uszkodzony przez przeplywke.
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita