Nie u mnie puka jak dodaję mocno gazu i przy mocnym hamowaniu, szczególnie ujawnia się "pukanie" jak wchodzę w zakręt z większą szybkością. Przegub raczej odpada bo przy skręconych na maxa w jedną i druga nic się nie dzieje.
Nie u mnie puka jak dodaję mocno gazu i przy mocnym hamowaniu, szczególnie ujawnia się "pukanie" jak wchodzę w zakręt z większą szybkością. Przegub raczej odpada bo przy skręconych na maxa w jedną i druga nic się nie dzieje.
Witajcie.
Odgrzewam temat bo dziś, właściwie przed chwilą zakończyłem przegląd przedniego zawieszenia w celu zlokalizowania stuknięć. Sprawdziłem końcówki i drążki kierownicze, sworznie wahaczy górnych, czy nie ma luzów na wahaczach górnych jak również stabilizator oraz łączniki stabilizatora. Nigdzie nie znalazłem luzów, dodam że wszystko rozbierałem w celu wyeliminowania naprężeń i dokładnego sprawdzenia. Wahacze dolne również nie wydawały się zużyte w jakikolwiek sposób.
Przyjrzałem się wtedy amortyzatorom i poduszkom amortyzatora. Na lewym amortyzatorze, "szarpiąc" go w jedną i drugą stronę wyczułem "skoki". Jest prawdopodobne że stuki mogą od niego pochodzić ponieważ prawy nie miał luzu. Zastanawia mnie czy możliwe jest że luz się zrobił na trzpieniu amortyzatora? Wtedy powinien być jakiś wyciek z amora no chyba że się mylę. Bo jak przyglądałem się poduszce to ani drgnęła podczas szarpania.
Ps. Zauważyłem ostatnio że można to puknięcie wywołać wchodząc szybko w zakręt w jedną lub drugą stronę.
Rozwiązałem problem pukania przy wciskaniu pedału gazu. Winna okazała się piasta był na niej luz, który powodował to pukanie. Po dokręceniu łożyska koła problem zniknął, obyło się bez kosztów. W tym kontekście temat uważam za zamknięty.