Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Zmieniłem sonde - nic nie pomogło , uwaga długi opis.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Kolego stanlizak i PySIEK dzieki za naprowadzenie. W takim razie od czego zacząć poszukiwania? Czy z powyższych opisów moge cos wyeliminować czy brać sie po koleji za wszystko? Przepustnice moge dac do przeczyszczenia , sewo hamulca bedzie miało jakis objaw nieszczelnosci?, odma par oleju - co można z nią zrobić? gdzie ona jest? odsysanie par benzyny tez nie wiem gdzie to jest... ( czy to jest takie pstrykanie na wolnych obrotach obok przedniej lampy od strony pasażera?) przesuniete fazy rozrządu tzn ze zle ustawiony? to chyba na samym koncu sie tym zajme... mam nadzieje ze rozrząd jest wporzadku.

PySIEK
    Gość

Domyślnie

Kolego w skrócie to musisz każdy wężyk dochodzący do kolektora i do dolotu sprawdzić pod względem pęknięć i nieszczelności.
    Pomocny w tym będzie PLAK bo jeśli jest nieszczelność psikając silnik go zassie i zacznie trochę inaczej pracować.
    Nie chcę źle wróżyć ale stawiam niestety na przestawiony rozrząd.
    Pozdro.

Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Miełem nadzieje ze jak silnik trzyma obroty , nie ma falowania to rozrząd jest ok, no ale pewnie to nie zawsze sie sprawdza. Poszukałem troche w necie i pisano tez o zaworku zwrotnym w kolektorze ssącym ze moze byc zepsuty. Sam chyba tego nie posprawdzam a mechanicy jak to mechanicy otworzą maskę popatrzą i powiedzą ze wszystko jest ok i nie szukac dziury w całym tylko wsiadac i jezdzic a ja wiem ze cos jest nie tak Czy ustawienie rozrządu to tyle samo roboty co jego wymiana?
    Ostatnio edytowane przez Kris_Nero166 ; 24-11-2011 o 11:45

kovi4
    Gość

Domyślnie Witam

Ja w zeszłym tygodniu też wymieniłem sondę bo wyszło mi po podłączeniu pod kompa, że sinusoida jest prawie płaska. Po paru dniach i przejazdach do pracy stwierdziłem, że spalanie na trasie raczej nie zmieniło się(8,2-8,6), ale w mieście spadło o 1l(z 11 do 10).

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar suchyprosto88
    Mieszka w
    Rzeszów-Nowa Sarzyna
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5l Sportronic 1999r.

Domyślnie

a mi tam ostatnio w rzeszowskich korkach autko paliło 28-30l i jest spoko a tak na codzien po miescie to mam 15-20l trasa 10l

Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Spalanie jednak sie unormowało po zmiane sondy, bardziej mnie niepokoi to wysokie podcisnienie, chyba musze pojechac do mechanika zeby poszukał przyczyny. Chcialem sie tylko dowiedzie czy ustawianie rozrzadu to tyle samo roboty co jego wymiana?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego darrager,
    przeczyścić przepustnicę, sprawdzić szczelność na złączkach gumowych kolektora ssącego do tzw. baranów (najczęściej tam występują nieszczelności), zaworek zwrotny odsysania oparów oleju oraz oparów benzyny można na chwilę zaślepić.
    Kontrola szczelności opisywana przez kolegę wyżej za pomocą "plaka" jest dobrym sposobem i pozwala na szybką diagnozę.
    Niestety, kontrola poprawności ustawienia rozrządu to ta sama procedura co przy wymianie (zdemontowanie obu pokryw rozrządu, ustawienie 1 cylindra na GMP za pomocą czujnika zegarowego, założenie blokad na krzywki wałków i ewentualna korekta ustawienia na kołach napędowych wałków).
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Dzwoniłem do ASO gdzie był robiony rozrząd przez poprzedniego wlasciciela (30tys temu, mam paragon) twierdzą ze u nich nie ma innej możliwości niż zrobienie tego na blokadach...

Wizyta w miejscowym ASO Fiata: nie dali rady połączyć sie examinerem, nie maja schematów do Alfy żeby zlokalizować brak komunikacji...

Gdzie w 3.0 v6 znajduje sie mapsensor? na kolektorze go niema...
    Pracownik obejrzał rurki i niedopoatrzył sie ani nie dosłuchał sie nieszczelnosci...

Sugestia pracownika ASO jesli chodzi o wysokie podcisnienie to:
    wypalone gniazdo zaworowe
    uszczelka pod głowicą
    przestawiony rozrząd

dopóki nie zrobie komunikacji z komputerem to wróżenie z fusów

W drodze powrotnej test z jazdy: 3 bieg 2,5 tys obr. pedał wciskam na 3/4 auto przyspiesza ale nie adekwatnie do dodanej ilosci gazu (bez wciskania w fotel), ujmuje gazu nadal przyspiesza, dodaje gazu i dopiero po przekroczeniu 5 tys czuć wiekszą moc i lekkie wcisniecie w fotel...cos jak by moc nie byla w pełni przekazywana w dolnej partii obrotów, tak jakby auto było zbyt elastycze...

Nowe spostrzeżenia: po zabawie przyciskiem STR nastepnego dnia z rana auto słabo reagowało na gaz ale naprawde słabo, czuć było szarpniecia, po 2 km odzyskało moc i szło lepiej niż wczesniej , potem znowu wróciło do stanu opisywanego od poczatku tematu. Zastanawiam sie czy aby to nie przepustnica jednak sie przywieszała bo pogorszenie nastapiło po zabawie STRem , może faktycznie jest rozkalibrowana?
    Jazda testowa: 3 bieg 2tys obr. lekkie dodanie gazu czuć wbicie w fotel, mocniejsze dodanie gazu-nie ma tego wbicia...co jest??
    Ostatnio edytowane przez Kris_Nero166 ; 30-11-2011 o 19:29