Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Temat: Wymiana wahacza górnego

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Dolne wymagają, a konkretnie tuleja w wahaczu do widełek amortyzatora. Tam tulejka jest zwulkanizowana i nieźle ją wykręca po opuszczeniu w dół auta.
    Teoretycznie masz rację i bardzo dobrze, że zwróciłeś na to uwagę.
    Ale skoro poruszamy ten temat to napiszę, że kiedyś specjalnie zwróciłem uwagę, że po dokręceniu śruby momentem 70 Nm nic się z tuleją nie dzieje.
    Problem może wystąpić wtedy, gdy ktoś za mocno dokręci srubę, bo wtedy zerwanie tulei nastąpi nawet podczas zwykłej jazdy po nierównosciach drogi.
    Dlatego nie należy zbyt mocno dokręcać tego mocowania - nawet na stojącym na kołach samochodzie.

syfon
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Wahacz został wymieniony. I od razu mogę powiedzieć że mój był jeszcze oryginalny! Czyli założony w fabryce w 2004r. Telejki były firmy Boge i wytrzymały jak i cały wahacz 134tkm. Myślę że to niezły wynik. Tym bardziej że końcówka wahacza jest jeszcze dobra. Tylko tulejki niemiłosiernie piszczały. Teraz załozyłem wydaje się oryginalny TRW. Był zapakowany w zgrzanym worku z napisami TRW. W srodku jeszcze był jakaś książeczka i dwie nakrętki. I mam nadzieję że był oryginalny, bo wahacz miał wszędzie znaczki TRW i do tego zeszlifowany inny znak. Mechanik stwierdził że to pewnie były napisy Alfy tylko że jako nie szedł przez dystrybucję Alfy to napisy zdejmują. No zobaczymy ile wytrzyma.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Zapewne nie tyle co ten pierwszy - za takie drogi jakie mamy, kara chłosty się należy

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Polak jednak kombinuje. Skoro oryginał wytrzymał 134tkm to co... Nie byłeś zadowolony? Ja wymieniałem po 102tkm (jeden skrzypiał, ale bez luzów - można było teoretycznie to myć i smarować).
    To dlaczego TRW, a nie oryginał z tulejami Boge...?

PS. Skrzypi jak jest brudno. Zawieszenie w AR lubi być czyste, czyli nie wsmarowujemy syfu, tylko myjka ciśnieniowa i gumy na błysk. Ew. niewielką ilością można gumy zakonserwować specjalnym środkiem, a nie odrdzewiaczem jak to ma miejsce w pseudo-serwisach.

pozdr

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Polak jednak kombinuje. Skoro oryginał wytrzymał 134tkm to co... Nie byłeś zadowolony? Ja wymieniałem po 102tkm (jeden skrzypiał, ale bez luzów - można było teoretycznie to myć i smarować).
    To dlaczego TRW, a nie oryginał z tulejami Boge...?

PS. Skrzypi jak jest brudno. Zawieszenie w AR lubi być czyste, czyli nie wsmarowujemy syfu, tylko myjka ciśnieniowa i gumy na błysk. Ew. niewielką ilością można gumy zakonserwować specjalnym środkiem, a nie odrdzewiaczem jak to ma miejsce w pseudo-serwisach.

pozdr
    Czy ja pisałem gdzieś że nie byłem zadowolony?! Podałem mój przykład na to że jednak można na tym zawieszeniu trochę pojeździć.
    A TRW bo akurat takie zdążyłem ściągnąć na termin wymiany u mechanika. A przedtem jakoś na forum nie znalazłem informacji jakie wahacze( z jakimi tulejami) są stosowane na pierwszy montaż.
    A przy myciu auta zawsze myjką wnętrze nadkola też odwiedzę.

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Wahacz TRW = Wahacz Ricambi

nie rozumiem zatem w czym problem

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Wahacze górne TRW to nie te same wahacze co Ricambi Originali TRW z tulejami BOGE...

Nie słyszałem, żeby ktoś na TRW z allegro przekroczył 100 tys km, a na oryginałach owszem.

PS. Należy zwrócić uwagę również, że były partie felernych TRW oraz można było zaobserwować sprzedaż TRW z zeszlifowanym oznaczeniem.

Miałem takie wahacze w ręku, więc to nie jest teoria.

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Ja miewam takie w ręce niemal codzień.
    Zeszlifowane oznaczenia Ricambi - to jedyna różnica jaką zaobserwowałem

syfon
    Gość

Domyślnie

Potwierdzam to co pisałem wcześniej. Na moim wahaczu TRW były zeszlifowane na 90% oznaczenia Ricambi. To by znaczyło że są tożsame z tymi sprzedawanymi obecnie w serwisie.Tylko że nie zawsze fabryka zakłada jako część zamienną to co na pierwszy montaż. Na fabrycznym wahaczu były oznaczenia na tulejce Boge. Na wahaczu TRW na tulejkach były oznaczeniu już tylko TRW. Czy można kupić gdzieś same tulejki Boge? Po jej wyjęciu z wahacza widzę że wewnątrz tulejki gumowej są zatopione pierścienie metalowe. Większy i mniejszy. Inne tulejki też tak mają czy to już tylko guma?

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Pojeździj syfon i zdaj relację jak zrobisz 20-30tkm.
    Skąd partie z zeszlifowanymi oznaczeniami Ricambi...? Pewnie z allegro.... A skąd na allegro...? Pewnie zamiast na recycling trafiły do obiegu.
    Rynki wschodnie bardzo chętnie chłoną tego typu produkty w każdej branży. Nie znaczy to, że są złe, bo z wiedzy forum wynika, że te "oryginalne" TRW mają znacznie lepszą żywotność od: QAP, Fast, Febi itd.