Taniego minerala do płukania silnika? Bardziej bym obstawiał za syntetykiemMnie interesuje skład chemiczny takiej płukanki. Co w niej takiego jest?
Płukanki , typu szukanie ......którzy myślą ze jak kupią to , samochód będzie lepszy ble ble ble .
Wybaczcie ,ale czasami niektórzy z was popadają w jakaś abstrakcje !
Bardziej bym się bał wlać tej płukanki niż całego przejścia na olej .
Pamiętajcie że zawsze idzie przedobrzyć .
Zmień olej i patrz na silnik czy się poci - jak zacznie to hmmm niestety nie poszło![]()
Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 29-11-2011 o 22:31
Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
164 3.0 V6 12v- Byla
155 1.7 TS- Byla
159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums
Panowie, przecież każdy chce oszczędzić.
Dla mnie wygląda to tak - mam słaby olej - zalewam dobry - bierze go, dymi itp. - remont, prosta sprawa. Jednak generalnie pokutuje przekonanie że auto się tylko tankuje i ma zrobić 1mln km bez awarii, ale tak to tylko w Erze... sorki, Ti-mobajl![]()
Czyli jedyny wniosek jaki wyciągam z tego wszystkiego to zostaje mi lanie dalej dobrego oleju mineralnego i nie bedzie żadnych ryzykownych akcji![]()
Powiem tak , że silnik już jeździł na mineralu znaczy się ze musiał być jakiś powód , że ktoś zaczął ten olej stosować do tego silnika .
Teraz kwestia czy chodziło tylko o zaoszczędzenie czy po prostu silnik był juz taka padaka ze musiał gość zalać mineralem .
Wiesz , Twój samochód itd. bezpiecznie jest lać teraz tego minerala .
Bo po zalaniu 10w40 może się coś podziać .
Powiem tylko , że ja raz eksperymentowałem w moim TD .
Silnik od nowości zalany Mieneralem itd. raz przed wymianą oleju chciałem zobaczyć co się stanie jak doleje trochę półsyntetycznego oleju , zalałem 500kml , zrobiłem 60km i już silnik się zaczynał pocić . W tedy się przekonałem jaki agresywny jest ten olej . Ale fakt Diesel to inny silnik![]()
Na szczęscie wymieniałem olej i potem się uspokoiło .
Jedyne miejsce gdzie ten silnik sie pocił to spod pokrywy zaworów, ale fakt-była słabo dokręcona. Ten koleś od którego kupiłem ten silnik (ogólnie samochód) powiedział że po przebiegu 220 tys wypada zalać mineralnym olejem. Normalnie ręce mi opadły.
Sprawdź na przykładzie Mercedesa jak zmieniają się zalecenia co do lepkości oleju w miarę przebiegu samochodu (może z tego powodu ludzie zmieniają olej na gęstszy w miarę przebiegu auta).Moim zdaniem przed zmianą powinieneś sprawdzić ciśnienie oleju (czy trzyma parametry producenta) oraz po zmianie oleju.Ciśnienie oleju dużo mówi o stanie zużycia panewek i kondycji układu smarowania.