Właśnie chodzi o to, by nie buksowały. Wtedy skuteczniej wyjedziesz z zaspy. Wynika z tego, że najlepiej w trybie D - była już na ten temat dyskusja na forum
Wyslane z SGS2 przez Tapatalk.
Właśnie chodzi o to, by nie buksowały. Wtedy skuteczniej wyjedziesz z zaspy. Wynika z tego, że najlepiej w trybie D - była już na ten temat dyskusja na forum
Wyslane z SGS2 przez Tapatalk.
Też tak myslałem ale ubiegłej zimy zrobiłem eksperyment wyjeżdżania z kopnego śniegu - zdecydowanie najlepiej robi się to w trybie "A" - w trybie"D" jak juz pisałem zdusi się silnik...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Narzędziem Q2 są hamulce, natomiast najlepiej z zaspy śniegowej wyjechać w trybie A. Co ciekawe, nie mogłem kiedyś pod oblodzoną górkę podjechać w trybie A, po przełączeniu na D i kilku sek uślizgu podjechał bez problemu.
No i jak panowie z DNA? Od wczoraj u nas była piękna szklaneczka na drodze. Auta prawie stały w miejscu i mieliły kołami.
Miciak na tle innych aut bardzo fajnie się odpychał, przewagę ASR-u widać. Mykałem między nimi jak cisnęli jedną stroną po niewyślizganym jeszcze chodniku żeby w ogóle ruszyć
. Tym razem nie wyczułem za bardzo różnicy między N i A. Wg opisów N zamyka przepustnicę jak tylko oba koła stracą przyczepność, w A jakoś później ale na tak sliskim różnicy nie było. W D gazu nie zamykało dało się kołami "mielić" ale jak długa nie sprawdzałem. Oczywiście przy wszystkich trybach cykanie pompy od ABSu hamującej wirujące koło było co chwilę.
BTW Nie wiem czy było ale opis systemów z jakiejś broszury.
VDC is "Vehicle Dynamic Control" "for enhanced stability". [Electronic stability system]
ASR is the "Anti-Slip Regulation System" which "provides traction control by adjusting the brakes and ECU". [Traction control]
Dynamic Mode - "Fun and sporty"
Less intrusive VDC and ASR, electronic Q2 activation
Sportier steering tuning
Standard breaking control coordinated with ABS
Greater control of lateral acceleration
Oversteer correction: slight pressure through the steering wheel encourages drivers to steer in the correct direction
Faster engine response
Normal Mode - "Agility in the city"
Standard VDC and ASR settings
Normal steering tuning
Standard breaking control coordinated with ABS
Standard control of lateral acceleration
Oversteer correction: slight pressure through the steering wheel encourages drivers to steer in the correct direction
Standard engine response
All Weather Mode - "To minimise the skid in adverse conditions"
More intrusive VDC, less intrusive ASR
Normal steering tuning
Greater breaking control coordinated with ABS
Standard control of lateral acceleration
Standard engine response
Ostatnio edytowane przez metan ; 15-01-2012 o 23:22
Spadł śnieg i miałem okazję pierwszy raz pojezdzić w trybie A po śniegu. Jestem pod wrażeniem, jak dobrze A sobie radzi. Na prawde Włosi popisali się. Co mnie zdziwiło, to jak zgaszam Julcie w trybie A i odpalam to jest dalej w trybie A. Mysłałem, że zawsze powraca na N. No ale to może jakieś względy bezpieczeństwa... wiadomo, dzisiaj wszystko musi być bezpieczne.
Pobawiłem się troche w śniegu i przy zaciągnięciu recznego coś piszczy. Co to jest?
Piszczy bo auto nie wie że bawisz sie na śniegu tylko myśli że ciamajda zapomniała zwolnić hamulec ręczny i ruszyła![]()
No tak, przyczyna banalna. Julka moja ma 3,5 miesiąca i dopiero 10.000 km i jak na razie nie udało mi się z zaciągniętym ręcznym ruszczyć. Prawie nigdy nie zaciągam. Jezdzilem wieloma samochodami, ale jeszcze żaden mi nie piszczał jak ręczny zaciągałem. Nie bez powodu Julka jest nabezpieczniejeszym kompaktem w swojej klasie
Do N wraca tylko z trybu D. Jeśli masz ustawiony N lub A, to po ponownym włączeniu silnika będzie ten sam tryb.
Było już w 147 i dla mnie jest to całkiem przydatne, bo ze 3 razy zdarzyło mi się ruszyć na ręcznym... W drugim aucie też mam brzęczek, więc to chyba dość popularne rozwiązanie.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
[QUOTE=radosuaf;766032]Do N wraca tylko z trybu D. Jeśli masz ustawiony N lub A, to po ponownym włączeniu silnika będzie ten sam tryb.
Mnie natomiast zimowe ruszanie na oblodzonym śniegu nieco rozczarowało. Mimo buksującycyh kół przy zwiększaniu prędkości miałem wrażenie że w bardzo niewielkim stopniu działa układ przeciwdziałający temu buksowaniu. W poprzednim Seacie było wyraźnie czuć szarpanie kołami przez elektronikę zmierzające do odzyskania przyczepności, w Alfie w trybie N elektronika działa jakoś niemrawo.