Dlatego też raczej nie będę poszukiwał samochodu z sekwencją.. bo to może stwarzać dodatkowe problemy.
Dobre słowa mile widzianeMuszę być bardziej przekonany co do Alfy.
Dlatego też raczej nie będę poszukiwał samochodu z sekwencją.. bo to może stwarzać dodatkowe problemy.
Dobre słowa mile widzianeMuszę być bardziej przekonany co do Alfy.
Dla kolegi który chce kupić diesla. Po pierwsze, silniki 2,4 są chyba najlepszymi dieslami tego modelu. Mam taka 156sw od nowości- prawie 180 tys km przebiegu. Mogę coś na ten temat powiedzieć. Jesli chcesz kupić takie auto to staraj się kupić bezwypadkowe. Za dużo opisywania jak to sprawdzać- zawsze coś na forach zanjdziesz. Po drugie nie kupuj auta skorodowanego!. Alfa nie jest wzorem zabezpieczenia antykorozyjnego. Poza tym jest tak zrobiona ,że prakrtcznie każde uzycie podnośnika powoduje uszkodzenie zabezpieczenia antykorozyjnego. Po prostu rant blachy wrzyna się w podnośnik i pęka zabezpieczenie. Tam dostaje sie woda i korozja atakuje progi. Sprawdż stan auta z tyłu, tylne nadkola. Zdejmij, jak możesz, taki filc którym wyłożone są nadkola i sprawdzczy nie ma rdzy. sprawdzenie podwozia to pikuś- wszystko widać. Po trzecie- silnik. Sprawdż rurę od turbo do interkulera i dalej do silnika, czy nie ma w nej oleju! Może być zapocona, ale bez kapania. sprawdż czy turbo nir gwiżdze. Jadąc sprawdż czy 100km/h osiąga po 10 sek, jesli dłuzej, coś już nie jest tak! sprawdż czy przy tym przyspieszaniu nie kopci! Sprawdż czy nie ma wycieków z silnika. Po czwarte- sprawdż czy wszystko działa. Elektryka lubi płatać figle. Zapytaj właściciela o alfacode, czy coś z tym robił? Po ok 100- 150 tys km lubi odmówić posłuszeństwa z uwagi na zaśniedzenie styków. W sikniku sprawdż czy nie stuka koło dwumasowe przy przyspieszaniu i hamowaniu. sprawdż kółko pasowe na wale korb. Czy nie jest pękniete, Po piate- zawieszenie- tu wiadomo, sprawdzić trzeba i to koniecznie. Tragedii nie ma, wszystko bez problemu da się wymienić. Niektóre wersje kombi ,SW, miały z tyłu samopoziomujące się zawieszenie z drogimi jak diabli amorami. Chyba lepiej tego unikać z uwagi na koszty. A najlepsza rada- weż ze sobą kogoś kto ma alfę, zna ją i będzie na nią patrzył bez emocji. Ale dziś alfy kosztują naprawdę tak mało, że można sobie na nie spokojnie pozwolić. Wydaje mi się że przedstawiają najlepszą jakość, wygląd, wygodę , osiągi w stosunku do ceny jaką za nie płacisz! Pamiętaj że tapicerka welurowa i skórzana są bardzo trwałe i nie ma możliwości aby były porwane przy przebiegu 200 tys km. Skóra na kierownicy może sie przecierać, obłazić, bo nie były trwałe! Powodzenia
Kolego stronę wcześniejusterką okazało się...przewód puszczony z parownika(chyba) do ssącego,który napełniał go gazem niepotrzebnie
![]()
Co do chcącego kupić..przejechałem od kwietnia 42tyś km..i Alfa zawiodła mnie raz.Wypuszczałem się w dalekie trasy i zawsze dojeżdżałem.Dźwięk..mógłby być lepszy,choć jak już się wkręci powyżej 4tyś to.....z wyglądu..piękny,tylko stać i pucować
Dużo osób mi odradzało to autko..ale za nic bym jej teraz nie zamienił;]
Moja Bella
Myślę, że byłbym wspaniałym właścicielem ponieważ lubię mieć porządek w samochodzie.. żadnego palenia, jedzenia etc. I sprawdzanie kontrolne pojazdu jest bardzo ważne. Lepiej sprawdzać i dbać i Alfe bo tylko głupek wsiądzie i będzie jeżdził aż coś padnie.
Gdybym już miał to auto to chyba pierwsze noce bym w niej spał![]()
A ja potrzebuje auta narazie tylko po to, żeby dojeżdzać do szkoły. Obliczyłem, że roczny przebieg to ok. 10tyś km.
Ostatnio edytowane przez .AR is fun. ; 04-12-2011 o 10:57
Więc na co mam zwracać uwagę przy zakupie benzyniaka? Jak na tą chwilę to rozglądam się tylko na allegro i powiem Wam, że jest różnie. Za małą kase jest dużo ogłoszeń, ale to przeważnie jest ściema typu "nic nie stuka nic nie puka,zawieszenie sztywne wszystko w idealnym stanie" a cena 5tyś.. w dodatku zdjęcia przerobione w photoshop'ach ehh... Albo ten magik z płocka też jest dobry.. kiedyś w swoich aukcjach miał Alfe 156 szarą. Normalnie na początku byłem pod wrażeniem. Stan jaki prezentowała na zdjęciach był jak z salonu. Po dłużyszym przyglądaniu się nie zdjęcia zauważyłem, że nie ma listwy na tylnym zderzaku oraz, że na przedniej szybie jest jakaś kreska. To była pęknięta szyba.. w opisie napisane "bezwypadkowy". Ludzie robią nas w balona.
Jak będziesz miał możliwość dorwania 2.0 TS , to bierz go. A jak będziesz miał możliwość dorwania 2.0 JTS to tym bardziej go bierzIm mocniej tym lepiej
Chociaż i ten "najsłabszy" 1.6 jest wystarczający do dynamicznej jazdy. W sumie to przy 10 tys. na rok to gaz Ci się będzie długo zwracać w miarę, no chyba że zrezygnujesz z dodatkowych koników i poprzestaniesz na silniku TS, to wtedy gaz się prędzej zwróci.
A co do tego żeby Alfa się zatrzymała i nie pojechała to musiałoby to świadczyć o jakimś typowym zaniedbaniu, raczej nie ma takiej możliwości żeby przy zdrowym zadbanym silniku, który ma zrobiony rozrząd, nagle Alfa Cię unieruchomiła gdzieś. Ja tam ze swojej Alfy aż nie chce wysiadać, najchętniej bym tylko jeździłi tak naprawdę to częściej szukam pretekstów żeby przy niej podłubać niż żeby coś się psuło
Właściciele VW nie mogą patrzeć na swoje sztrucle, dlatego mówią że nic się z nimi nie dzieje bo im się zbiera na wymioty jak mają maskę dźwignąć
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Kolego nie popełnij mojego błędu-kupiłem belle bez towarzystwa mechanika i bez podłączenia do kompa-efekt mam ją 2 lata i włożyłem juz około 8tyś.
Kupując auto trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko bedzie w stanie idealnym, zawsze jest cos do zrobienia badz malych poprawek. Ja dwa tygodnie temu stałem sie szczesliwym posiadaczem kolejnej Alfy 156 z 2002 rokuW mojej poprzedniej Alfie mialem silnik 1.9 JTD 115 km byla to alfa z 2001 roku, w tej co mam teraz mam identyczny silnik tyle ze wnetrze po liftingu
Mialem okazje pojezdzic tez alfa z silnikiem 2.4 140 km, no i generalnie bajka, kultura pracy i w ogole, 5 garow daje rade, nie mialem do czynienia nic z silnikiem 16sto zaworowym ale z tego co obilo mi sie o uszy to bardzo wdzieczny silniczek
![]()
W tej alfie co teraz kupilem byl padniety termostat, wymienilem go na nowy i poza tym auto smiga rewelacyjnieW kazdym badz razie od siebie polecam 1.9 JTD ze 115 konnym silnikiem, nie ma wiekszych problemow z ta jednostka
Pozdrawiam
---------- Post added at 14:38 ---------- Previous post was at 14:35 ----------
To co z ta Alfa bylo nie tak? Za 8 kola to mozna kupic jakas druga puknieta alfe i wtedy jest czesci bez liku![]()