ku*wa.... To zna ktoś sposób, żeby tymczasowo odłączyć ABS, zostawiając działający EBD i prędkościomierz? Bo już nie mam siły do tej gównianej elektroniki...
ku*wa.... To zna ktoś sposób, żeby tymczasowo odłączyć ABS, zostawiając działający EBD i prędkościomierz? Bo już nie mam siły do tej gównianej elektroniki...
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
Faktycznie. Sprawdziłem jak to jest w 147 i siapek masz racje.
Centralka ABS oblicza rzeczywistą prędkość samochodu na podstawie wartości przekazanych przez czujniki dwóch kół napędowych (z których centralka ABS wylicza średnią) oraz rzeczywisty obwód kół, przekazywany przez Body Computer: taki sygnał na temat prędkości przesyłany jest następnie przez sieć CAN do węzłów, które wymagają takiej informacji. Centralka ABS generuje ponadto sygnał powtarzający informację o obliczonej prędkości samochodu i przesyła go do sieci CAN.
Czyli jak myślisz po odłączeniu jednego z czujników abs oczywiście padnie, a prędkościomierz będzie pokazywał w miarę dobrze czy duże odchylenia mogą być? Wydaje mi się, że z jednego przy normalnej jeździe nie będzie znacznych uchybień. No ciekawe jak to się w praktyce sprawdzi..
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl