Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: BARF dla psa, gdzie kupić?

color
    Gość

Domyślnie

Ja obecnie kupuję u nich po cenach hurtowych, więc jest nieźle - dogadałem się z kumplem i w sumie kupujemy dla trzech psów raz na dwa tygodnie, więc wychodzą już prawie ilości hurtowe i ceny mamy niezłe.

normalne indywidulane ceny to m/w:
    Wołowina z/k - 7 zł
    Wołowina b/k - 8 zł
    Żołądki woł - 8 zł
    Kurczak z/k - 7 zł
    Indyk z/k - 7 zł
    Ceny oczywiście za kg i takie dostaniesz tylko u nich w siedzibie. Przy regularnych większych zakupach dostaniesz ceny dystrybutorskie.
    Dodatkowo mają różne ciekawe mięsa dla urozmaicenia diety - struś, baranina, konina itp

Obecnie planuję jeszcze sprawdzić co mogę załatwić z hurtowni mięsnej - okazało się że mam kontakt do właściciela jednej z hurt w GL

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Dzięki za info. To chyba ciut drożej niż AS-Pol, ale raz na jakiś czas można kupić rarytasa takiego jak struś, a żołądków wołowych nie mogłem znaleźć w żadnym mięsnym Hurt u mnie odpada - mam za małą zamrażarkę. Dobrze, że podali na swojej www dane dystrybutorów.

color
    Gość

Domyślnie

Polecam do nich podjechać. Przedstawiciele strasznie podbijają cenę.

Jeśli na dobre siedzisz już w barfie polecam zakup zamrażarki - dla moich dwóch psów (bullterrier i colie) zamrażarka 100l wystarcza na zgromadzenie żarcia na m/w 2-3 tygodnie.

ps. Jakieś bzdury piszą na stronie AS-pol - jarzyny gotować?? makaron? Ich rozumienie diety to chyba nie do końca zgodne jest z ideą BARF. Ceny mają podobne na surowe mięsa, podjadę tam kiedyś z ciekawości sprawdzić ich produkty
    Ostatnio edytowane przez color ; 20-12-2011 o 00:43

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Bardzo rzadko bywam w Chorzowie, a mam 40 km. Kupować wyłącznie "karmy" to też dla mnie wydatek. Na razie babcia nauczona PRL-em mi znosi z mięsnych korpusy, łapki i kości z kurczaka po bardzo niskich cenach. Raz dziennie daję mielonkę z AS-Pol albo z Żelisławic + rozdrobnione warzywa, 2 razy w tyg. jajko, 1 raz w tyg. pół śledzia. Ja nie gotuję, czasem tylko coś z zupy do blendera dorzucam

Na szczęście na razie mamy lekką dietę odchudzającą to tych mielonek mało idzie i raz na 2 tyg. mogę kupić 0,5 kg sarny za 6 zł. Szkoda tylko, że ja takich rarytasów nie jem

Border - fascynujące psy też się orientowałem przez zakupem Goldena. Tylko ta cena...

Jestem miło zaskoczony, że nawet na forum Alfy się barfuje
    Ostatnio edytowane przez Tuti ; 20-12-2011 o 01:53

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Jak karmić psa tą karmą BARF tzn jakie porcje ?

color
    Gość

Domyślnie

coachu - długo by się rozwodzić, na początku wydaje się to dość skomplikowane, ale jak już się zacznie jest bardzo prosto i wygodnie. Zacząć należy od tygodniowej diety na żołądkach wołowych lub baranich - to jest taki wstęp mający oczyści psi układ pokarmowy z suchej karmy (coś jak detox). Podstawową zasadą jest 2 % wagi ciała psa = porcja dzienna. Oblicza się dawkę na cały tydzień i bilansuje dietę rozdzielając dawkę tygodniową na różne składniki (mięso, kości, warzywa i owoce, żołądki i dodatki: jajka, nabiał itp).
    Polecam zajrzeć na barfnyswiat.org - tam mozna poczytać o wytycznych diety. Jakbyś miał jakieś dodatkowe pytania, służę pomocą.

ps. nie ma czegoś takiego jak karma BARF - to nazwa diety, nie karmy. Biologically Appropriate Raw Food
    Na późniejszym etapie, gdy pies już przyzwyczai się do surowizny można podawać np. całego kurczaka - nie ma obowiązku kupowania u producentów, ale tak jest (szczególnie na początku) wygodniej.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

OK. Dzięki za rady na szybko. Wygląda na to, że dla 10 kg psiaka wystarczy 200 g pożywienia.

color
    Gość

Domyślnie

Tak - 200g dziennie - objętościowo wychodzi więcej niż suchej. Jeśli chodzi o koszty - dla mnie jest obecnie to samo co na suchej (Eukanuba), a nawet ciut taniej.
    Zadowolenie psa z takiej diety - bezcenne
    Kolejny plus - od kiedy przeszliśmy na BARF mój colie zaczął jeść, a mojemu bull'owi skończyły się problemy z kulawizną. To kolejny argument barfistów - nawet jeśli dieta wyjdzie drożej, zaoszczędzisz na weterynarzu

edit: może gdzieś kiedyś jakiś spot alfowo-psi
    Ostatnio edytowane przez color ; 20-12-2011 o 11:31

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Widzę, że samo woj. śląskie Czemu nie, ale Saszka jest płochliwa, chociaż po BARF zauwazyłem poprawę (albo sam sobie wmawiam). Ze zdrowiem nie mieliśmy dużych problemów, prawie żadnych, w końcu ma tylko 1,5 roku. Przypadkiem trafiłem na tę dietę i wybraliśmy Skoro człowiek na fastfoodach nie jest zdrowy to jak pies może być zdrowy na karmach? Do tego przygotowanie mieszanki warzywno-mielonkowej nie trwa długo, a frajda z tego jest jak gotowanie dla bliskich. Samych warzyw Sasza nie je, więc jak daje kości to dodatków nie ma.

Alfą to ja nie przyjadę, chyba, że ją wyczaruję

Karma BARF - jakby nazwać to mielonką od AS-Pol czy tego Polimrex (jakoś tak) wielu mogłoby nie zrozumieć o co chodzi Z tymi żołądkami to chodzi o rozwinięcie flory bakteryjnej, której pies jest pozbawiony przez trawienie konserw i ciastek. Jak pies nigdy nie jadł surowizny to mieć problemy z trawieniem. Sasza czasem "wyczarowuje" kawałki kości w brązowym, ale ponoć to minie z czasem jak nauczy się dobrze gryźć.
    Ostatnio edytowane przez Tuti ; 23-12-2011 o 00:35

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Byłem dzisiaj w Intermarche ale firmowa zamrażarka As-polu chyba nawaliła, nie wiem.
    W każdym razie pod sklepem dwie Alfy spotkałem, niestety nie na klubowych ramkach, srebrną 145 i czerwoną 156, Pozdrawiam.