Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Polecić czy odradzić Alfę....

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

odradzić, bezwzględnie.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Ogier Avatar artur76
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    166 V6

Domyślnie

Cytat Napisał ZdzisławD. Zobacz post
    Szukałem, szukałem i niestety nie znalazłem, może źle wpisywałem słowa kluczowe, ale.... nurtuje mnie pewien problem. W rodzinie mam osobę, która zakochała się w Alfie (to akurat mnie nie dziwi), jednak są pewne sprawy natury techniczno finansowej. Geniusz jest studentem, mającym małe stosunkowo dochody i dzieciaka w dordze. Na pomoc rodziców (finansową) specjalnie nie ma co liczyć (i w tym przypadku nie chodzi o finanse, ale o problemy nazwijmy to pokoleniowe i sposób patrzenia na świat). prawko ma od 3 miesięcy. Alfę używaną chce kupić na kredyt i to z tego co mówił planuje zamknąć się w kwocie do 5000złotych-podobno taka ma zdolność. Żal mi troszkę chłopaka, bo moim zdaniem to może z kupnem samochodu i jego spłatą sobie poradzi, ale uważam, że może mieć duże problemy z jego utrzymaniem, jest to sąsiad, który mieszka na wynajętym, komplikacje rodzinne opisałem i sam nie wiem co mu doradzić. A z tego co widzę, to raczej nie ma się specjalnie do kogo zwrócić. Sprawa wyszła przy okazji ("nasze" kobitki się przyjaźnią, więc nie raz tak przy okazji i my sobie porozmawialiśmy, stąd wiem jaka jest sytuacja u niego). Jestem w kropce. Nie chcę mu powiedzieć chłopie opanuj się bo jeszcze z kredytem utopisz siebie i rodzinę, bo samochód faktycznie mu się przyda (jakiś). Z drugiej strony wiem po sobie, że Alfa ma to coś, jednak na "to coś" niestety trzeba mieć mniejsze lub większe finanse, a u niego z tym krucho. Kupno samochodu i spłata kredytu, w sytuacji, gdy coś mu walnie by stał pod blokiem nie ma sensu.... I co zrobić z takim gagatkiem. Próbować wybić mu pomysł z Alfą na chwilę obecną z głowy, czy też nie. Ewentualnie jak nie Alfa to co mu zaproponować, jeżeli chodzi o markę....
    Serce mówi Alfa, ale w ww. sytuacji odradzam, ciężko będzie z utrzymaniem auta. Z innych ładnych, praktycznych wozów to Brava (Punto odpada, dziecko w drodze), a z praktycznych i tanich w utrzymaniu- Lanos 4d.

Użytkownik Rowerzysta Avatar treboR L
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    AR Stelvio pełna opcja

Domyślnie

Popieram przedmówców. Na AR przyjdzie czas. Na początek niech spróbuje z Punto, albo ze Stilo-to fajny i niedoceniany wózek w rozsądnej cenie, wielkości i kosztach utrzymania.

Użytkownik Romeo Avatar Glovash
    Mieszka w
    CSW w PO
    Auto
    Clio IV GT, A4 B8, Leon

Domyślnie

ja się zgodzę z przedmówcami... auto na kredyt w takiej sytuacji to nie jest już dobre rozwiązanie, a kupno Alfy w tej cenie to już może być samobójstwo...
    ja bym raczej polecił wspomnianego wyżej Lansosa, Nubirę ew. Marea Weekend lub Opel Astra...

Użytkownik Romeo Avatar ergomarcin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    brak

Domyślnie

dokładnie - zagazowany koreańczyk może okazać się niezłym wyborem zwłaszcza że np. espero to już bardzo duże auto i mimo butli zostaje jeszcze miejsce na bagaż...

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Stilo za drogie. Punto, Albea, Marea. To może kupić. Tak jak ktoś wyżej napisał. Kupić za piątaka AR to nie problem. Tylko weź ją utrzymaj. Wszyscy powtarzają że AR to taniocha na allegro od zawalenia ich i kazdego stać. Jasne.......
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Też mi się wydaje że jakiś Lanos 4d albo 5d będzie najlepszym rozwiązaniem. A jak koniecznie się uprze na Alfe to może 146 w TD
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Jazz
    Gość

Domyślnie

Ja polecam też Lanosa, ale koniecznie 5d, bo 4d nie jest tak przestronny (nie od dziś wiadomo, że więcej się włoży do habety niż do sedana) i koniecznie silnik 1.5 8v. Bardzo dobrze znosi LPG, tani w naprawach, czy to zawieszenie, hamulce czy też silnik. Poza tym buda pełny ocynk, więc nie rdzewieje. Na pewno lepszy wybór niż Astra F, która w porównaniu z Lanosem jest biodegradowalna.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Punto, Lanos, Bravke, Seicento wszystko tylko nie alfę. ( prawda jest taka że na miłość trzeba miećpieniądze) Wczoraj ogladałem jedna 166 za 6 tyś zł ........ na tą chwilę jest do włożenia w nią około 4,5 tyś za same części. Jak on kupi 156 za 5 tyś ..... to bedzie stała i nic przy niej nie zrobi. Niech się chłopak ogarnie ma żonę i dziecko i pewnie mieszka na wynajetym mieszkaniu AUTO to jest ostatnbia rzecz jakiej mu trzeba.

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Tak samo jak przedmówcy, z jednym dodatkiem, niech nie kupuje diesla, bo jak mu padnie turbo, czy inny ciekawy element, którego koszta liczy się w tysiącach, to tego nie naprawi, a kredyt będzie spłacał... Niestety kupując samochód za takie pieniądze musi się liczyć z różnymi awariami, a benzyna w naprawie, jakby nie patrzył jest tańsza, do tego gaz i niech się uczy jeździć- jakiś prosty samochód i do przodu. Niech się rozglądnie w okolicy, co można kupić za 5tys.(bo przecież nie będzie jeździł z taka kasa po Polsce, bo więcej wyda na paliwo i podróże, niż ma docelowo kosztować samochód). A odnośnie wielkości samochodu, to wiadomo, że im mniejszy, tym będzie młodszy i w lepszym stanie(zazwyczaj tak jest), czyli często przytaczane Punto to wcale nie jest zły wybór, a do przewozu wózka, składa jedna część kanapy, a dziecko ma na drugiej części i się pomieści.
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,