Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Temat: Koszt wymiany wariatora, czy konieczna równiez wymiana paska?

Użytkownik Rowerzysta Avatar bartekalfa166
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

byłem bardzo zdziwiony jak polepszyła sie jazda na sprawnym przepływomierzu.tez czytałem ze ts trzeba wysoko krecić ,ale bez przesady na obrotak w okolicy 2 tys tez*powinien*jakoś*jechać.......a nie świeci check???Aha i świece też swoje robią zwykłe NGK padły mi po 3 tyś .

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

W okolicy 2 tys. moja sobie radzi, ale odczuwalnego wigoru dostaje około 3 tys. W wakacje miałem okazję przejechać się 156-ką znajomego Włocha i u niego było tak samo

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

Akurat dzisiaj wymieniałem rozrząd. U znajomego 70zł. Jak ktoś jest z okolic Cieszyna mogę również podobny rabat załatwić.
    Powaga? tylko tyle za wymiane kompletnego rozrządu? ja pytałem o samą robocizne u siebie to ok 420zł wymiana rozrządu + regeneracja wariatora (częsci moje).
    Dodam, ze objawy"chorego" wariatora w mojej belli to 2-3 sekundowy klekot po odpaleniu, bardzo slabe wkrecanie sie na obroty gdy jest zimny silnik, a gdy cieply jest troszke lepiej, tyle ze do 3-4 tys obrotow jedzie jakby mial 1.6 pod maska dopiero wyrywa jak z procy po przekroczeniu 4 tys obrotow.
    Ja mam podobnie tylko kleczocze około minuty na zimnym, a na ciepłym też słychac troche diesla, do 3tyś obr muł pozniej juz ok ale nie tak jak być powinno, moim zdaniem to wariat własnie, błędów brak, obroty nie falują.

bartekcivic
    Gość

Domyślnie

no ja wiem, ze TS y kochaja wysokie obroty i zeby jezdzic nimi dynamicznie trzeba je wkrecac na obroty, ale ta roznica miedzy niskimi a wyokimi obrotami (w mocy) jest zbyt duza u mnie... wiec zaczne od przeplywomierza.... tak na marginesie ile trzeba zaplacic za nowy w sklepie?

---------- Post added at 22:26 ---------- Previous post was at 22:19 ----------

no wlasnie, obroty obrotami ale przy 2 tysiacach nawet 3 mam problemy na swiatlach z samochodami z silnikiem 14 czy 1.6 powyzej 3-4 tysiecy odjezdzam im zdecydowanie oczywiscie... dlatego tak jak pisales wyzej po wymianie przeplywki powinno byc oki, a co do swiec jakie polecasz?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał bartekcivic Zobacz post
    dodam ze wczesniej mialem nubire kombi 2.0 133 konie i moc byla duzo bardziej odczuwalna(choc silnik nie krecil sie tak wysoko jak w alfie:-)
    No właśnie . Są ludzie nie tylko ty , których kręcenie silnika boli i najlepiej czują się w klekocie. A Alfy lubią obroty z resztą większość nowych benzyn jest wysoko-obrotowa.
    Moja Bella

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał baton Zobacz post
    Ja będę myślał o rozrządzie + wariator koło lutego. Części mechanik tez kupuje ? Możesz zapytać ile taka usługa by kosztowała ? Aktualnie nie mieszkam już w Cieszynie, tylko w Górkach W. i teraz nie wiem gdzie oddać auto. Słyszałem, że właśnie w Górkach też jest jakiś mechanik od włoskich aut, podobno dobry, nie wiem jak się ceni.
    Tego w Górkach też znam. Z moim autem kiedyś sobie nie poradził i bardzo dużo wziął mimo braku poprawy. Ale inni go sobie chwalą. Możesz zapytać o cenę takiej usługi ale na bank będzie dużo wyższa. Ja kupiłem rozrząd sam. Z pompą wody 340zł. Do tego 70zł za wymianę.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Zrobiłem ten sam błąd co wy. Wymieniłem wszystko prócz wariata. Teraz słychać go przez kilkanaście sekund od zapalenia ale później cichnie. Za to mam problem z przepływką. Jeżeli wam się nie wkręca na początku na zimnym silniku i trochę więcej pali nto na bank przepływka. Jestem na etapie poszukiwania w dobrej cenie i wymiany. Jak wymienie to podziele się efektami.
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Ostatnio mój mechanik od Włoskich samochodów (goście naprawdę znają się na rzeczy ) Polecił mi jedną rzecz - dwusiarczek molibdenu z firmy Liqui Moly. Stwierdziłem że póki co nie mam i tak kasy na wariator nowy pozmianowy (zaczynają się od 500zł w górę i do tego trzeba by odrazu całą resztę robić) więc czemu by nie spróbować. Kupiłem więc ten specyfik i dolałem (dolewa się do oleju, za pierwszym razem najlepiej całą puszkę, nie jest to jakiś ceramizer czy inne tego typu) i powiem Wam że po przejechaniu około 300 km odrazu poprawa silnik pracuje dużo ciszej Tak więc polecam bardo. Dwusiarczek molibdenu - Liqui Moly.

---------- Post added at 09:40 ---------- Previous post was at 09:38 ----------

Aha - żeby nie było - przejeździłem już na tym kilka tysięcy km i nadal jest ok

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Alex
    Mieszka w
    Świebodzice
    Auto
    ALFA 156 1,8TS 144KM 1998 Czarna Strzała

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post
    Jeżeli wam się nie wkręca na początku na zimnym silniku i trochę więcej pali nto na bank przepływka.
    Przy padniętej przepływce to nie koniecznie muli na zimnym. Muli także na rozgrzanym silniku. W TS -ie możesz na chwilę odpiąć przepływkę- jeśli auto dostanie kopa to przepływka... Jeśli nie to może być sonda, ale wszystko komputer wykaże. Jazda z uszkodzoną przepływką lub bez niej może zniszczyć sondę, nigdy na odwrót. Na kompie błędy przepływki są wskazywane z błędami sondy. Najlepiej "pożyczyć od kogoś" skasować błędy, pośmigać i sprawdzić ponownie....
    ~~~~~~~~ I'm not drunk! I just drive Alfa Romeo

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Mam zamiar sam kupić kabel i samemu diagnozować Alfę bo z poduchą też mam problem. A nie opłaca sie jeździć non stop pod kompa i płacić za każdorazowe podpięcie. Dzięki za wskazówki.

---------- Post added at 10:08 ---------- Previous post was at 10:06 ----------

A powiedz mi jak odpiąć przepływkę? I zrobić to teraz na zimnym silniku czy na rozgrzanym?
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA