Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: [156] Problem AR 156 1.6 TS

adamodg
    Gość

Domyślnie

a zanim kupisz nowy możesz zrobić test z wypięciem wtyczki od przepływki albo przepiąć na chwilę od kogoś kto ma na 100% sprawną

krzych20
    Gość

Domyślnie

ok ide sprawdzić . tylko ze jak wypne wtyczke przepływki to co sie bedzie działo?? jak mam to przetestować????

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał kaiowas
    Zwalczyłem ten problem przecinając kabel zasilający sprzęgło elektromagnetyczne sprężarki i robiąc dodatkowy wyłącznik w kabinie.

Ale mnie tym rozbawiłes
    Panowie da sie zrobic tak by po zapalaniu silnika ,klima nie robiła.
    kazdy moze to samemu zrobic w 2 mninutki czasu max.-jutro powiem jak
    No to bardzo jestem ciekaw co to za metoda - tylko nie pisz mi o kombinacji pokręteł typu 0-AUTO-0-AUTO, bo to już przerabiałem. U mnie tak to wygląda, że po ok. 30 sek od uruchomienia samochodu włącza się sprężarka klimy i nie można jej wyłączyć żadnym przyciskiem - tak więc bez względu na to, czy chcę żeby chłodziło czy nie, to sprężarka i tak pompuje gaz. System ten przestaje działać dopiero, kiedy na dworze robi się zimno, tak na moje oko około 5°C, wtedy sprężarka się nie włącza. Jak pojechałem z tym do warsztatu od klimy, to faceci robili wielkie oczy, bo jeszcze czegoś takiego nie widzieli.
    Dlatego zdecydowałem się przeciąć kabel i zrobić dodatkowy wyłącznik, żebym to ja, a nie samochód, mógł decydować kiedy sprężarka ma pracować.
    Jeżeli to dla Ciebie takie zabawne, to bardzo proszę, zdraź mi tajemnicę innego rozwiązania tego problemu.

kaiowas
    Gość

Domyślnie

Spoko,spoko- nie napisałes w pierwszym poscie tych objawów i dlatego mnie to rozbawiło-sorki-masz racje miałem na mysli metode pokreteł.A powiedz czy miałes examiner podłaczony?i czy klima ma jakies błedy?bo wydaje mi sie ,ze beda.A co do tych ponizej +5 stopni to klimy w 156 nie działaja-co chyba nie do konca jest przemyslanym rozwiazaniem :?
    Pozdro.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Klima nie ma żadnych błędów. To pewnie układ elektroniczny, ten dokładany za dopłatą, jest tak skonstruowany, żeby kierowca nie musiał już wcale myśleć, czy włączać sprężarkę, czy też nie - wystarczy żeby pokrętło było ustawione na zadaną temperaturę, a samochód już sam sobie wszystko reguluje. To takie rozwiązanie dobre dla blondynek, typu "idiotenklima". DD

krzych20
    Gość

Domyślnie

nie wymieniałem przepływki tylko zaczołem od świec bo dzis rano poczułem jak bym tylko na 7 jezdził. odkreciłem panel z fajkami co sie okazało? w 2-ch tunelach ze świecami było z centymetr wody i dostawała sie pewnie do fajek ztąd te zarwania przedmuchałem pistoletem poządnie popsykałem odrdzewiaczem bo zaczeło świece zjadać , załozyłem i jak reka odjoł nic juz nie zarywa

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to właśnie nie jesteś pierwszy co ma wodę w gniazdach świec. Miałem to samo, tyle że we wszystkich gniazdach. Jeżeli chcesz mieć spokój z tym problemem, to zrób nacięcia na kołnierzykach fajek uszczelniających te gniazda, tak aby umożliwić odparowanie zbierającej się wody- ja wyciąłem takie ząbki naprzemianlegle zwykłymi nożyczkami od paznokci.
    A prpops - sprawdzałeś może, co ze świecami i czy dają się łatwo wykręcić, bo jak chwyci korozja to może być różnie i uważaj żeby nie ukręcić świecy.

krzych20
    Gość

Domyślnie

naszczescie swieca była tylko lekko przybrazowawa i dała sie odkrecić powieccie mi jeszcze zkąd tam sie ta woda bierze jak to raczej wszystko zabudowane jest ?????

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Woda bierze się niewątpliwie z powietrza, natomiast dla mnie zagadką pozostaje, dlaczego nie odparowuje po nagrzaniu silnika. Przesież skoro jest wymiana powietrza (mimo gumowych kołnierzy uszczelniających gniazdo), z którego wykrapla się woda, to para wodna powinna uchodzić. Widać tak się niestety nie dzieje i tej wody ciągle przybywa - to poważny błąd konstrukcyjny. :|?: