Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: Zmieniła się barwa xenonu - żarnik czy przetwornica?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

A skoro zmieniła się barwa żarnika, to i zmieni się zawartość kieszeni

Typowe objawy zużycia żarnika, gaz szlachetny ucieka powoli i w związku z tym mienia się barwa świecenia. Notabene, zużyte żarniki to obciążenie dla przetwornic, więc radzę wymienić zamiast narzekać i szukać dziury w całym. Nie jesteś pewien, kup odpowiedni żarnik na allegro za 15zł, zamontuj i zobacz.

Od razu mówię, tak jak koledzy: kupuj parami, nigdy jednego nie wymieniaj. Za 50zł kupisz już dobre żarniki, które pociągną kilka lat. Za 90-100zł można już kupić osram, ale produkowane są w tym samym miejscu, co żarniki noname za 50zł

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    No ja bym polemizował z tym odbłyśnikiem wokół soczewki bo jest przecież wiele aut które maja soczewkę i wykończenie lampy wokół bez żadnego odbłyśnika na czarno np nowa mazda 6 itd..
    owszem ale tak czy owak jest to warstwa odbijająca albo dla ścisłości nie pozwalająca światłu wyjść w inną stronę niż ta przewidziana. Notabene są firmy które regenerują tę powierzchnię więc coś w tym jest że warstwa ta przepala się/matowieje i dla lepszego/mocniejszego światłą się ją regeneruje o czym nie raz wspomniano na forum.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r

Domyślnie

Zamówię chyba philipsy lub osramy. Koszt jednego z tych żarników to 170-200zł (D1S), ale liczyłem się z takim wydatkiem. Wolę porządne niz jakiś badziew za 50 zł. Zastanawiam się tylko nad barwą bo szwagier ma właśnie w nowej Mazdzie 6 6000K i wyglądają zajebiście i fajnie się patrzy w nocy przy takim oświetleniu bo 4300 to jakieś takie bardziej białe.

---------- Post added at 19:12 ---------- Previous post was at 19:08 ----------

zamiast narzekać i szukać dziury w całym
    Ja tylko pytam, bo może akurat ktoś miał identyczny problem. Nie narzekam i nie szukam dziury (no właściwie to dzisiaj będę szukał ) więc czytaj bardziej ze zrozumieniem

Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,4JTD CF3 '02; 166 3.0V6 '00

Domyślnie

No ja bym polemizował z tym odbłyśnikiem wokół soczewki bo jest przecież wiele aut które maja soczewkę i wykończenie lampy wokół bez żadnego odbłyśnika na czarno np nowa mazda 6 itd..
    Kolego, żeby polemizować to przydałoby się posiadać jakąś wiedzę w temacie. Naucz się czytać i poczytaj o konstrukcji reflektora, odbłyśnik jest konieczny w ksenonie i biksenonie. poszukaj w googlach bo mi się nie chce pisać oczywistych wywodów.

Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Remi Zobacz post
    Kolego, żeby polemizować to przydałoby się posiadać jakąś wiedzę w temacie.
    Polemizować można również na podstawie własnych obserwacji i własnego zdania na pewne tematy. Nie używaj słów których znaczenia nie potrafisz do końcą prawidłowo zinterpretować bo wprowadzasz tym śmietnikowym sposobem pisania niepotrzebnie nerwową atmosferę. Przypomnę że forum jest po to żeby wymieniać między sobą wiedze i informacje. Jak nie masz ochoty (lub wiedzy) żeby odpowiedzieć na dany post to się nie udzielaj. Obrażać kogoś jest łatwo nie??? A czytać to chyba ty nie potrafisz skoro takie bezsensowne posty piszesz.

ViP Maniak resoraków Avatar maciekk
    Mieszka w
    brzesko
    Auto
    156 2.5V6 i 147 1.6 Ts

Domyślnie

ja obstawiam na 99% żarniki kolega mial taką samą sytuację w mazdzie 6 tyle ze z jednym żarnikiem wymienił oba i barwa swiatła wruciła nie wierze ze odbłyśniki mają coś wspolnego ze zmianą barwy.zarniki sie kończą i tyle pozdrowionka
    o co k'mon???

Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto

Domyślnie

Zamawiam żarnki, wymienię i mam nadzieję że będzie OK. Dziękuję za podpowiedzi

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

a jaki efekt po zamianie "miejscami" żarników?
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

ViP Maniak resoraków Avatar maciekk
    Mieszka w
    brzesko
    Auto
    156 2.5V6 i 147 1.6 Ts

Domyślnie

zaden bo oba sie mu sypią swiecą tak samo
    o co k'mon???

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Zamiana miejscami?? Jezeli jedna lampa swieci inaczej od drugiej to wtedy mozna zamienić miejscami palniki żeby wyeliminować przyczynę.
    Co do odbłysnika to o co kaman?? O odbłyśnik w środku w soczewce czy odbłyśnik w środku lampy dookoła soczewki??
    Zobacz sobie na oprawce jaką miałeś temperaturę barową palnika i kup takie same.
    W mondeo miałem soczewki i palniki 6000K efekt w sumie fajny ale zbyt niebieski jak dla mnie i miały jedna wadę: Dawały tragiczną poświatę niebieskiego gdy jezdziłem z deszcz, śnieg lub mgłę. Miałem wrażenia, że droga jest strasznie śliska i oblodzona. Wymieniłem je na mniejsze 4300K i dla mnie lepiej się jeździło.
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo