tym np że mozesz auto rozpedzać z niskich obrotów na wysokim biegu
tym np że mozesz auto rozpedzać z niskich obrotów na wysokim biegu
Teraz pytanie czy jest ktoś na forum kto ma aluminiowy kolektor w 2.0TS AR 156??? i jak autko się sprawuje, jaki dól jaka góra... a drugi kolektor potrzebny jest mi po to żeby powiększyć kanały dolotowe te które są połączone gumowymi łącznikami z reszta kolektora która znajduje się przy głowicy. chodzi o to po prostu żeby odciąć od starego kolektora te pół okrągłe rurki i z kleić ze sobą dając całość,czyli powiększony kolektor o jakiś litr... mowie z góry nie chodzi mi klejenie po przez np jakiś klej...![]()
widziałem już takie coś ale rozmawiałem z dziewczyna właściciela która nie wiedziała co ja mowie;d
A moge zapytać po co takie operacje? Kolego myslisz ze poprawisz niezwykle dopracowany silnik? który w seri ma 78 km z litra? nie mowiąć juz o tym ze oryginalnie jest czuły i awaryjny a co dopiero po jakiś przeróbkach. jeśli chodzi o tuning, to zacznij od naprawy i doprawadzenia silniki do fabrycznego stanu a mocy Ci nie braknie.
Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96
myślę że ma fabryczną moc:d bo przyspieszenie od 0-100 ma śr. 8.5s prędkość maks jaka jechałem z kolegą to według licznika ok 228km\h
masz dużo racji i boje się coś może się popsuć... ale bardzo jestem ciekawy jak te auta chodzą na aluminiowym kolektorze... bo moim zdaniem do momentu kiedy wariator nie zmieni faz rozrządu auto jest przeciętne![]()
Podłączyć pod kompa. sprawdzić na hamowni. gdzieś w moich postach jest wykres z hamowania mojego 2.0. Jak na niskich zle chodzi to może być problem z przetwornicą fazowa wariatora, albo samym wariatorem. Też sporo o tym na forum pisało. Czasu do setki i V max nie zmierzysz tak zeby było miarodajnie. bo licznik oszukuje itp itd.
Najprostszym sposobem jak chcesz mocy to sprzedać 2.0 kupić V6. Bo jakiekolwiek przeróbki to kasa której nigdy nie odzyskasz. Albo przywalić turbo.
Bo kolektor jest dokładnie obliczony do tego silnika i zmienia długość co też nie jest bez wpływu na charakterystyke.
Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96