Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Bella dymi jak 20-letni Jelcz:-(

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Biały dym możesz jeszcze sprawdzić "organoleptycznie", np po zapachu, jezeli płyn przedostaje się do silnika to bedzie taki specyficzny "słodki" zapach spalin, dodatkowo radzę sprawdzic olej na bagnecie i korku czy nie ma płynu w oleju bo zatrzeć silnik jest bardzo łatwo.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,5 V6 1998r.

Domyślnie

Podepne się pod temat, bo mi moja V6 też dosyć mocno kopci na biało i znika mi płyn chłodzący w tajemniczych okolicznościach, wcześniej był przerwany przewód i tam uciekało, ale teraz dałem do sprawdzenia i nie doszukali się wycieku, a dolewać musze. Mam też wrażenie jakby raz miała moc, a raz jej brakowało, zależy jak jej leży, co może być przyczyną? Dodam że silnik ma najechane 250kk i coś było przy nim robione, był remontowany, ale kiedy i w jakim stopniu to tego nei wiem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

To samo co u kolegi powyżej. Uszczelka pod głowicą. Lepiej to zrobić że tak powiem w "zarodku" bo można sobie kłopotu narobić.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,5 V6 1998r.

Domyślnie

Jak taka operacja z kosztami mniej więcej wygląda? bo Alfa ciągnie mi więcej pieniędzy niż narzeczona...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Zależy od mechanika, ciężko powiedzieć ale myślę że trzeba celować w przedział 1500-3000 zł. Duża rozbieżność bo zależy to od regionu, nie wiem jak z cenami w Twoich okolicach.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał 303 suto Zobacz post
    Podepne się pod temat, bo mi moja V6 też dosyć mocno kopci na biało i znika mi płyn chłodzący w tajemniczych okolicznościach, wcześniej był przerwany przewód i tam uciekało, ale teraz dałem do sprawdzenia i nie doszukali się wycieku, a dolewać muszę. Mam też wrażenie jakby raz miała moc, a raz jej brakowało, zależy jak jej leży, co może być przyczyną? Dodam że silnik ma najechane 250kk i coś było przy nim robione, był remontowany, ale kiedy i w jakim stopniu to tego nei wiem.
    Co do płynu to jaki stan utrzymujesz, bo jeżeli pomiedzy MIN MAX to nie koniecznie ci uszczelka poszła tylko gdzieś wywala, bo moja żeby nie wywalała musi mieć około 1 cm poniżej minimum (sprawdź to bo jak zniknie na zimnym ze zbiorniczka to jednak gdzieś go silnik zasysa), a co do tego że raz ciągnie, a raz nie to może po prostu przepływka ci siada jak u mnie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Ale kolega wyżej napisał że mu mocno na biało kopci, więc to jest niestety objawem spalania płynu chłodniczego przez silnik a nie wyciekiem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Co do płynu to jaki stan utrzymujesz, bo jeżeli pomiedzy MIN MAX to nie koniecznie ci uszczelka poszła tylko gdzieś wywala, bo moja żeby nie wywalała musi mieć około 1 cm poniżej minimum (sprawdź to bo jak zniknie na zimnym ze zbiorniczka to jednak gdzieś go silnik zasysa), a co do tego że raz ciągnie, a raz nie to może po prostu przepływka ci siada jak u mnie
    Taka sama sytuacja jest u mnie. Na początku sie przestraszyłem, że to może być uszczelka, ale jak płyn zszedł do poziomu ok 1cm poniżej minimum tak stoi do tej pory Musze jeszcze posprawdzać węże do reduktora i nagrzewnicy bo tam zauważyłem malutkie wycieki. A to że dymi na biało przy takiej pogodzie to normalne.

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał PRE2ES Zobacz post
    Ale kolega wyżej napisał że mu mocno na biało kopci, więc to jest niestety objawem spalania płynu chłodniczego przez silnik a nie wyciekiem.
    U mnie też są kłęby dymy szczególnie po odpaleniu tylko że to para wodna

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Po odpaleniu wiadomo że będzie para wodna i jeśli auto długo stało na dworze to też woda zbierająca się w wydechu zanim odparuje to trochę minie. Ale na pewno nie będą to "kłęby". Jeśli chcesz się upewnić to pojedź do warsztatu i niech zrobią test na obecność spalin w płynie chłodzącym. Możesz też odkręcić korek oleju i jeśli zauważysz taki siwy osad, szlam na korku to też będzie to dowodem uszkodzonej uszczelki.

Ja niestety już przerabiałem ten temat w mondeo v6. Źle wyregulowana instalacja gazowa uszkodziła uszczelkę pod głowicą.

---------- Post added at 12:35 ---------- Previous post was at 12:31 ----------

No i jeszcze objaw "gotującej się wody" w zbiorniczku wyrównawczym świadczy o przedmuchu.