Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Za wysoka temperatura

black1233
    Gość

Domyślnie

no właśnie też się tak wpatrywałem i powiem ci że chyba troszke tak , ale raczej nie aż tak bardzo żeby uszczelke pod głowicą podejrzewać

---------- Post added at 21:20 ---------- Previous post was at 21:18 ----------

raczej wątpie żeby przepalał dlatego że kiedyś miałem sytuacje z pękniętą uszczelką i to raczej nie to, ewidentnie chłodnica albo któryś z wężyków dlatego że dół chłodnicy jest cały mokry

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

A pod korkiem oleju masełko?

black1233
    Gość

Domyślnie

gdyby mi przepalał płyn to widział bym to nie tylko stojąc w korku ale podczas jazdy też

---------- Post added at 21:25 ---------- Previous post was at 21:24 ----------

Nie wiem nie sprawdzałem pod korkiem oleju bo jest tak przykręcony że nie moge go odkręcić. ale jak wyjmuje bagnet to olej wygląda normalnie

---------- Post added at 21:28 ---------- Previous post was at 21:25 ----------

masło to ja miałem ze starego oleju jak silnik się nie nagrzewał

---------- Post added at 22:06 ---------- Previous post was at 21:28 ----------

Panowie otóż wprowadziłem siebie i was w błąd to co piszczy to nie pasek klinowy ani żadna rolka tylko najprawdopodobniej pompa wspomagania ukl. kierownicznego a dzwięk jest podobny jak przy liźnym pasku.

Wyszedłem teraz z ciekawości sprawdzić jeszcze raz , odpaliłem i co słysze, pisk.ale ruszyłem kierownicą był znacząco słyszalny, czy w lewo czy w prawo. zgasiłem silnik podniosłem maske i otworzyłem ten zbiorniczek od płynu wspomagania a tam się pieni. nie wiem czy to normalny objaw czy nie ale raczej płyn mam do wymiany bo ten co tam jest to nawet nie wiem ile ma a nie wymianiałem go jeszcze , poza tym skoro mamy -10 stopni a piszczenie ustaje jak płyn sie rozgrzewa to jest obawa żeby pompa się nie zatarła ?

Alfonzo
    Gość

Domyślnie

ja obstawiam uszczelke choc moge sie mylic. przy mojej uszczelce plyn pobieralo dopiero powyzej 2.5k obrotow. wtedy pojawial sie bialy dymek do tych obrotow plynu nie ubywalo
    Ostatnio edytowane przez Alfonzo ; 27-01-2012 o 17:01

black1233
    Gość

Domyślnie

odnośnie tego piszczenia to już doszłem że jednak nie płyn przymarza tylko rolka od paska klinowego ale z racji tego że to są małe koszty to wymienie, a co do uszczelki to raczej nie dlatego że ewidentnie spód chłodnicy jest mokry

Kilmer
    Gość

Domyślnie

Powiem wam że chłodnice w alfach są troche bolączką , ja mam swoją juz z 3 lata , u mnie widocznie był wyciek , Jak wyciągneliśmy ją to ewidentnie była tak skorodowana i dosłowienie rozsypywała sie w rękach . Druga sprawa to może to być pompa wody , wymieniałeś ją przy okazji wymiany rozrządu? jak tam jest wyciek to przy dodatnich temperaturach tego nie zauważysz , wyparuje

black1233
    Gość

Domyślnie

pompe wymieniałem z całym rorządem , bo stara juz niedługo zaczełaby cieknąć. ale chłodnica jest ewidentnie skorodowana

---------- Post added at 14:28 ---------- Previous post was at 14:27 ----------

jak nie wymienie tej chłodnicy to będe mógl i 10 litrów płynu tygodniowo wlewać ...