Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Żarówki H7 - czas życia

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    50 tys, auto używane prawie codziennie, z niewielimi wyjątkami gdy jeżdżę innym, ale tak jak napisałem wcześniej gdy jest jasno jazda na dziennych
    u mnie pierwszy fabryczny komplet padł jakoś po ok 35kkm

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

No i u mnie też jedna padła. Na szybko kupiłem jakieś marketowe badziewie typu zenon super hiper. Kolor faktycznie zenonowy nawet można by się przy soczewkach pomylić, na razie nie moge nic powiedzieć o jakości światła. Ale śmiać się chce jak się czyta te opisy na opakowaniach ;-)
    Aha, Bogas pytałeś co tam jest fabrycznie- są tam Osramy chyba jakieś standardowe bo nic specjalnego na nich nie pisze.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 29-02-2012 o 02:42

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    No i u mnie też jedna padła. Na szybko kupiłem jakieś marketowe badziewie typu zenon super hiper. Kolor faktycznie zenonowy nawet można by się przy soczewkach pomylić, na razie nie moge nic powiedzieć o jakości światła. Ale śmiać się chce jak się czyta te opisy na opakowaniach ;-)
    Aha, Bogas pytałeś co tam jest fabrycznie- są tam Osramy chyba jakieś standardowe bo nic specjalnego na nich nie pisze.

u mnie były osramy

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Tak czy inaczej z teorii wynika że najbardzie żywotne są zwykłe żarówki halogenowe. Gaz ten pozwala na "regenerację" wolframu czyli przenoszenie go z powrotem z bańki gdzie odparował na żarnik "czyszcząc" ją przy okazji. Żeby światło było bielsze żarniki są krótsze albo i cieńsze co powoduje że pracują w jeszcze wyższej temperaturze i chyba ten cykl regeneracyjny "nie wyrabia".
    Wtedy dodaje się gazy o lepszej przewodności cieplnej typu ksenon(stąd też głupie aczkolwiek być może prawdziwe napisy na pudełkach żarówek) i krypton ale i tak żywotność jest krótsza. No i wszlkie cool blue super hiper itp wynalazki (który własnie zanabyłem) zawsze będą swiecić gorzej niż analogiczna żarówka biała-nałożony na bańkę niebieski filtr "wycina" część światła. Im bardziej niebiesko tym gorzej.
    I jeszcze jedno: w miciakach jest układ kontroli sprawności oświetlenia, tyle że nie obejmuje on świateł mijania i drogowych jeden problem mniej do ominięcia przy montażu hidów itp.

Użytkownik Embrion Avatar dydeck
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR Mito 1,3 jtd 90km

Domyślnie zamiana na HID-y

przymierzałem się z pół roku temu do HID-ów , faktycznie soczewka kusi aby tam założyć i nie martwić się o skrupulatność policmajstrów. niestety nie jest tak fajnie jak w innych autach, mianowicie jest jakiś patent na dokręcenie H7-mki, który nie pozwala się umościć HID-owi w gnieździe oryginalnej żarówki. Miałem już pomysł, aby odzyskać z innych reflektorów to ustrojstwo i zaadaptować, ale ...skóra nie warta... Być może jak się zrobi cieplej to moze jeszcze raz podejdę do tematu. Tak dla sportu Poza tym jeszcze nie do końca rozkminiłem sposób na wyjęcie reflektora - może ktoś ma jakiegoś manuala?

Użytkownik Ogier Avatar Wieri
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Ja włożyłem Philipsa Night Vision czy coś w ten deseń, daje radę.

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Aby wyjąć reflektor trzeba ściągnąć zderzak. Jedna ze śrub jakie go trzymają jest z boku, łbem od strony zewnętrznej pod zderzakiem. H7 w światłach mijania są wsadzane na wcisk w oprawkę która następnie jest przekręcana o pół obrotu i "zaczepia" się się coś w rodzaju zamka/zapadki.