No i u mnie też jedna padła. Na szybko kupiłem jakieś marketowe badziewie typu zenon super hiper. Kolor faktycznie zenonowy nawet można by się przy soczewkach pomylić, na razie nie moge nic powiedzieć o jakości światła. Ale śmiać się chce jak się czyta te opisy na opakowaniach ;-)
Aha, Bogas pytałeś co tam jest fabrycznie- są tam Osramy chyba jakieś standardowe bo nic specjalnego na nich nie pisze.
Ostatnio edytowane przez metan ; 29-02-2012 o 02:42
Tak czy inaczej z teorii wynika że najbardzie żywotne są zwykłe żarówki halogenowe. Gaz ten pozwala na "regenerację" wolframu czyli przenoszenie go z powrotem z bańki gdzie odparował na żarnik "czyszcząc" ją przy okazji. Żeby światło było bielsze żarniki są krótsze albo i cieńsze co powoduje że pracują w jeszcze wyższej temperaturze i chyba ten cykl regeneracyjny "nie wyrabia".
Wtedy dodaje się gazy o lepszej przewodności cieplnej typu ksenon(stąd też głupie aczkolwiek być może prawdziwe napisy na pudełkach żarówek) i krypton ale i tak żywotność jest krótsza. No i wszlkie cool blue super hiper itp wynalazki (który własnie zanabyłem) zawsze będą swiecić gorzej niż analogiczna żarówka biała-nałożony na bańkę niebieski filtr "wycina" część światła. Im bardziej niebiesko tym gorzej.
I jeszcze jedno: w miciakach jest układ kontroli sprawności oświetlenia, tyle że nie obejmuje on świateł mijania i drogowych jeden problem mniej do ominięcia przy montażu hidów itp.
przymierzałem się z pół roku temu do HID-ów , faktycznie soczewka kusi aby tam założyć i nie martwić się o skrupulatność policmajstrów. niestety nie jest tak fajnie jak w innych autach, mianowicie jest jakiś patent na dokręcenie H7-mki, który nie pozwala się umościć HID-owi w gnieździe oryginalnej żarówki. Miałem już pomysł, aby odzyskać z innych reflektorów to ustrojstwo i zaadaptować, ale ...skóra nie warta... Być może jak się zrobi cieplej to moze jeszcze raz podejdę do tematu. Tak dla sportuPoza tym jeszcze nie do końca rozkminiłem sposób na wyjęcie reflektora - może ktoś ma jakiegoś manuala?
Ja włożyłem Philipsa Night Vision czy coś w ten deseń, daje radę.
Aby wyjąć reflektor trzeba ściągnąć zderzak. Jedna ze śrub jakie go trzymają jest z boku, łbem od strony zewnętrznej pod zderzakiem. H7 w światłach mijania są wsadzane na wcisk w oprawkę która następnie jest przekręcana o pół obrotu i "zaczepia" się się coś w rodzaju zamka/zapadki.