O to chodziło, ale to jest oryginał... nie żebym nie chciał oryginału, ale wtedy się z kasą nie wyrobiedlatego szukam zamienników, albo używek z okolic Katowic, tak żeby można zobaczyć czy napewno są zdrowe...a z tym mega ciężko.
O to chodziło, ale to jest oryginał... nie żebym nie chciał oryginału, ale wtedy się z kasą nie wyrobiedlatego szukam zamienników, albo używek z okolic Katowic, tak żeby można zobaczyć czy napewno są zdrowe...a z tym mega ciężko.
No własnie, żeby to zrobić porządnie, to same progi 1000? robocizna ile? no i malowanie? pewnie wyjdzie lekko 1500 - 2000 ? Ja czekam na werdykt od blacharza czy sie jeszcze da uratować stare. bo w sumie to rdza jest tylko tam gdzie podkładali łapy od podnośników w warsztacie, a alfa niestety czesto była dzwigana... Może ocynk tam z leciał i sie odniotło.
Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96
Mi blacharz powiedział że jakby używać ori progów, to robienie tego razem z podłogą i malowaniem progów to lekką ręką wyjdzie 3 tys. zł![]()
Ponieważ jestem świeżo po cięciu mojej zardzewiałej 156 domyślam się o co chodzi ze zgiłymi progami. W wyniku uszkodzenia progu zaczęła zbierać się w nim woda, błoto i ....małe kamienie. To wszystko nie mając ujścia z profilu utworzyło idealne warunki dla korozji. Podwójny ocynk nie ma tu znaczenia. Uszkodenie polegało ni minimalnym rozwarstwieniu się zgrzewów poszycia progu i elementu konstrukcji w miejscu gdzie podkłada się lewarek. Dlatego jeśli ktoś ma dobre jeszcze progi niech zajrzy przez wszystkie rewizyjne oczka (przednie nadkole, tylne, spód progu i wnętrz po odgięciu dywanu. Jeśli jest sucho to wprowadzić preparat penetrujący do profili zamkniętych. Będzie na lata. U mnie prawa strona idealna, lewa odpadła cała![]()
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Mnie też czeka wymiana progów. Na olx można znaleźć reperaturki, widziałem za 170 zł kiedyś. W cienkim sam wymieniłem rok temu i ani grama rdzy. Dobrze zakonserwować, pomalować i na kilka lat spokój :-)