Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Egr pytanie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

Cytat Napisał Damian156JTD Zobacz post
    mam takie pytanie jak jest na zimnym silniku leciuteńko kopci na niebiesko ale to naprawdę leciutko ,po przejechaniu 2km to znika i juz wogóle dymka nie puści nawet jak mu cisnę to puści czarny dymek albo wogóle
    To niestety jest pierwszy objaw uszkodzonych (nieszczelnych) prowadnic zaworowych. Jesli na zimnym silniku po czy po dluzszym postoju silnik puszcza niebieskiego dymka (czyli spala olej silnikowy / nie napedowy) a efekt sie konczy po kilku chwilach po rozgrzaniu to niestety prowadnice sa nieszczelne. Jedyny ratunek to wymiana prowadnic zaworowych. W przeciwnym razie efekt bedzie sie powiekszal (choc bardzo powoli) i zacznie zuzywac olej silnikowy.

Pewnie niektorzy doradza zalanie gestszego oleju. Pewnie na krotka mete pomoze (na kilka miesiecy), ale to raczej pudrowanie syfa niz metoda naprawy.
    alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl

Użytkownik Rowerzysta Avatar jaroslaw200
    Mieszka w
    Malbork
    Auto
    alfa 156 sportwagon1.9 jtd 2000r

Domyślnie

Witam.Po wymianie przepływomierza na nowy boscha zawór egr pokazuje 100% na jałowym,przy dodawaniu gazu spada do 1%.Przed wymianą na jałowym 40% po dodaniu gazu 1%.Moje pytanie to czy nie za mocno się otwiera? Autko dobrze chodzi nie dymi,przyśpieszenie dobre,nie wiem jeszcze jak ze spalaniem.

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał bartstep Zobacz post
    To niestety jest pierwszy objaw uszkodzonych (nieszczelnych) prowadnic zaworowych. Jesli na zimnym silniku po czy po dluzszym postoju silnik puszcza niebieskiego dymka (czyli spala olej silnikowy / nie napedowy) a efekt sie konczy po kilku chwilach po rozgrzaniu to niestety prowadnice sa nieszczelne. Jedyny ratunek to wymiana prowadnic zaworowych. W przeciwnym razie efekt bedzie sie powiekszal (choc bardzo powoli) i zacznie zuzywac olej silnikowy.
    Pewnie niektorzy doradza zalanie gestszego oleju. Pewnie na krotka mete pomoze (na kilka miesiecy), ale to raczej pudrowanie syfa niz metoda naprawy.

no tak tylko ze mi nawet po długim postoju nic nie puszcza

---------- Post added at 15:18 ---------- Previous post was at 15:17 ----------

Cytat Napisał murek Zobacz post
    to tej 1.5mm nie uszczelnie uszczelka, ktora juz siedzi w aucie? ta 1mm da rade?

bo nie wiem czym mam zamowic druga 1mm

1.5 cm uszczelni usczelka która jest ale ja jeszcze dla pewności kupiłem sylikon do na wysokie temperatury i jeszcze sylikonem uszczelnie

---------- Post added at 15:28 ---------- Previous post was at 15:18 ----------

Cytat Napisał jaroslaw200 Zobacz post
    Witam.Po wymianie przepływomierza na nowy boscha zawór egr pokazuje 100% na jałowym,przy dodawaniu gazu spada do 1%.Przed wymianą na jałowym 40% po dodaniu gazu 1%.Moje pytanie to czy nie za mocno się otwiera? Autko dobrze chodzi nie dymi,przyśpieszenie dobre,nie wiem jeszcze jak ze spalaniem.

dobrze kolego ja mam 99%

LewaR
    Gość

Domyślnie

jakie sa obawy fizyczne zatkanego "OGRA" ? u mnie po docisnieciu gazy w podloge auto ladnie sie odpycha ale tak mniej wiecej do 3 k obr/min a pozniej jak by go mulilo. Marchewa oczywiscie zaswieci sie, ale pozniej albo odrazu znika przy odjeciu gazu albo utrzymuje sie przez kilka odpalen

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

znaczy tak przetestowałem go i jest tak: ładnie chodzi nie traci mocy , nie kopci (oprócz tego ze jak jest na zimym silniku i sie go przyciśnie to poleci troszeczkę niebieskiego dymku,ale naprawdę ciut,ciut,w inny sytuacjach nie kopci na niebiesko wogóle.marchewka sie nie świeci

---------- Post added at 19:56 ---------- Previous post was at 19:37 ----------

mam takie pytanie w którym miejscu znajdują sie te kostki od potencjometru gazu ?

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

mam takie pytanie , przyszła już blaszka i będę zakładał i przy zakładaniu chcę to wyczyścić , mam wyczyścić tylko ta gruszkę co znajduje sie na dole(do niej idzie ten wąż metalowy),czy coś jeszcze ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

Szczerze nie wiem o jakiej gruszce mówisz.
    Wystarczy ze wyczyścisz kolektor od strony EGR, dodatkowo możesz ściągnąć klapę gasząca będziesz miał dużo lepszy dostęp i wyczyścisz dużo większa cześć kolektora. Za jednym brudzeniem się możesz też wyciągnąć czujnik doładowania ( na pewno też jest zabrudzony jeśli maż syf w kolektorze ) , to taka mała pierdółka wkręcona w kolektor.

Polecam zrobić to wszystko za jednym razem, ze jednym rozkręcaniem i za jednym brudzeniem się w tym syfie.
    Ale minimum to przeczyszczenie kolektor od strony EGR.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Damian156JTD Zobacz post
    mam takie pytanie , przyszła już blaszka i będę zakładał i przy zakładaniu chcę to wyczyścić , mam wyczyścić tylko ta gruszkę co znajduje sie na dole(do niej idzie ten wąż metalowy),czy coś jeszcze ?
    Wszystkie odpowiedzi znajdują się w podwieszonym temacie:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html
    a w twoim silniku kolego to czyszczenie nic nie da.... - pełna zaślepka i po kłopocie
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

ok to zaślepie i wyczyszcze tylko kolektor , a obojętnie gdzie zaślepić ? przy kolektorze czy tam na górze ?

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Tu i Tu