Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Crosswagon czy 159?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    156 2.0, Crosswagon, 156 2,4 jtd , 147 2.0 selespeed, 159 1.9 Jtdm, Brera 2.4 Jtdm

Domyślnie

Witam serdecznie chciałbym wtrącić taką mała anegdotkę a zarazem rozwieść wszelakie nieprawidłowości jakie dotyczą Crosswagon-ów . Otóż w Crossie nie jest takie samo zawieszenie jak w zwykłej 156-SW a dokładnie chodzi o tylne zawieszenie, owszem zasada ta sama 4 wahacze poprzeczne i 2 wzdłużne. Niestety technologiczne są inne w przypadku 156 w przekroju wyglądają jak litera C natomiast w crossie już są jako "rurka" co sprawia, że są o wiele wytrzymalsze. Do tego inna długość i co najgorsze dostępne tylko w ASO Alfy Romeo dla przykładu cena jednej strony wraz ze śrubami to prawie 1600 zł. Można to sprawdzić w epr-ze. Przepraszam z góry, za tak pesymistyczny post ale warto o tym wiedzieć. Poza tym, jak dla mnie to auto bajka... za tą cenę ciężko znaleźć samochód porównywalny biorąc pod uwagę rocznik, wyposażenie, możliwości trakcyjne jak i (może najważniejsze ) design auta. W zależności kto ma jakie kryteria wyboru pojazdu.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Makler999 ; 11-03-2012 o 02:00

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boss_do
    Auto
    Brera 3.2 V6 Q4; 147 1.6 TS; GTV 2.0 TS

Domyślnie

I tu znowu się zgadzam: różnice pod względem technicznym w zawieszeniu i nie tylko są! Ale mało kto o tym wie, bo z zewnątrz to 156 dźwignięta o 65mm z dołożonym mechanizmem TORSEN C. Nawiązując do design auta uważam że pomimo upływu lat świetnie daje sobie radę! Jest to auto niżowe, rzadko spotykane w porównaniu np do zwykłej 156 czy 159 których jeździ dużo więcej. Miłe sytuacje czasami mnie spotykają... np ostatnio na stacji shell stojący obok właściciel, tankując swoją 159 bacznie oglądał mój samochód podczas gdy ja płaciłem za paliwo Gdy podchodziłem do auta, on podszedł do mnie i zasypał mnie masą pytań dotyczących Crosa i zapytał skąd go wziąłem A ja że z Włoch... Puentując: Cross daje sobie radę i dalej budzi zainteresowanie (może i wyprzedza niektóre SUV-y innych marek) Pozdrawiam Makler999

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Felgi 17" są takich samej wagi i takich samych wymiarów co felgi z modeli FWD.
    Nieznacznie cięższe będą opony - podobno jest dedykowany tylko jeden model (chyba Continental) - ale na pocieszenie napiszę, że są to chyba wielosezonówki.

Odnośnie zawieszenia to warto dodać jeszcze, że kołyska przednia jest całkowicie inna. W Crossie z jakiegoś lżejszego stopu alu (tak wnioskuję, bo jest jasna tak jak tylna belka).

Wolałbym Crosswagona zamiast 159 z tym silnikiem.