Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Kontrolka przepalonej żarówki

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

czy ktoś nie ma może wtyczek do świateł przeciw mgielnych.
    kiedyś miałem problem z końcówkami i kupiłem dwa konektory , zaizolowałem i po sprawie. Wiem, że to druciarstwo ale z braku laku ...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar zimnylm
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 V6 turbo

Domyślnie

To ja się dołączę do tej kontrolki, u mnie jest odwrotna sytuacja kontrolka nie działa miałem przepalone żarówki z tyłu prawie wszystkie i nie zaświeciła mi się. Jak wciskam sprawdzenie kontrolek to mi się świeci razem ze wszystkimi ale jak się spali żarówka to mi się nie zaświeca.

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Cytat Napisał Majes Zobacz post
    mam pytanie czy kontrolka przepalonych lampek jest tylko od oświetlenia zewnętrznego (czyli światła pozycyjne drogowe mijania itd) czy ta kontrolka tez pokazuje przepalone lampki wewnątrz samochodu np podświetlanie zegarów, lampka w bagażniku itd.

jeżeli mam ucięte kable od świateł przeciwmgielnych (już z taką usterką kupiłem) to tez mi wyrzuci kontrolkę przepalonych lampek czy poprostu będzie widział jako doczepiona wtyczka? wymieniłem h7 na nowe (h7 ultra white) i pozycje też na nowe(diodowe białe) i jak włączyłem samochód to mi pokazał kontrolkę przepalonych (czyli świeci się dalej jak już wszystkie inne zgasną ).

czy ktoś nie ma może wtyczkę do świateł przeciwmgielnych (czyli tych co ja ucięte u mnie są dwa kable i nic więcej)
    Żeby komp nie widział błędu musi to być LED z rezystorami np. takie http://allegro.pl/zarowki-postojowe-...210613018.html

Bert69
    Gość

Domyślnie

Witam i powracam do błędów. Otóż po udzielonej mi informacji o błędzie z pierwszego postu postanowiłem zabrać się sam za usunięcie usterki i w tym celu wymontowałem tylny czujnik poziomowania. Odkryłem że po ściągnięciu wtyczki brakuje jednego pinu (nr 5) został we wtyczce a że wszędzie pełno zielonych śladów utleniania miedzi to wnioskuję że nie ja go podczas wyciągania urwałem tylko zrobił to upływ czasu. Kawałek starego pinu ok. 0,5 mm wystawał więc wlutowałem kawałek odpowiednio grubej igły i obciąłem na równo z innymi pinami. Wtyczka weszła całość przykręciłem do wahacza i dalej to samo. Podłączyłem FES, połączyłem się z lewym Xenonem chcę usunąć błąd i nic. Przeprowadziłem kalibrację (WYKONANIE NIEUDANE) i lewy xenon od tej pory przestał się poziomować świeci wysoko (wcześniej pomimo błędu xenony oba się poziomowały). Następnie połączyłem się z prawym Xenonem, błąd nie dał się skasować, przeprowadziłem jego kalibrację (WYKONANIE NIEUDANE) i on też od tej pory się nie poziomuje. Połączywszy się trzeci raz mam trzy błędy jeden z nich to stary tylnego czujnika poziomowania lecz z informacją o słabym sygnale a nie jego braku i dwa nowe przedni czujnik poziomowania i system kalibracji. Proszę o pomoc bo nie mam zamiaru płacić za dwa czujniki gdzie tylny kosztuje 250 pln i okaże się że to nie czujniki no chyba że FES-em przy kalibracji spaliłem też przedni.

READING ERROR CODES:
    1: B1003 - System calibration
    No help available
    Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.
    2: B1021 - Rear sensor signal
    Check the following:
    - Sensor faulty
    - Connections faulty
    - Wiring faulty
    Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo niski sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.
    3: B1020 - Front sensor signal
    Check the following:
    - Sensor faulty
    - Connections faulty
    - Wiring faulty
    Powodem tego błedu jest fakt, że ECU odebrało bardzo niski sygnał z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.

CLEARING ERROR CODES...

EXECUTING ADJUSTMENT...
    System calibration
    WYKONANIE NIEUDANE
    Ostatnio edytowane przez Bert69 ; 22-03-2012 o 18:04

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Kolego nie chcę Cię zasmucać, ale niestety czeka Cię to samo co mnie:
    - zakup nowych czujników, bo stare zgniły w środku (tak swoją drogą to chciałbym zobaczyć jak przylutowałeś ten pin?). Mi padł już drugi komplet, bo nie wymieniłem wtyczek.
    - zakup nowych wtyczek
    - wymiana części instalacji, bo kable są częściowo zgnite

Był tu ostatnio temat o takich samych błędach (to samo mam u siebie) i podawałem linki, gdzie można kupić te wtyczki.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Bert69
    Gość

Domyślnie

Ale powiedz mi dlaczego FES wskazuje błąd "B1021 - Rear sensor signal" i tylko ten dwa tygodnie temu oraz dzisiaj zaraz po założeniu zlutowanego sensora, a jak tylko wykonałem kalibrację na drugim reflektorze to pokazują się błędy "B1020 - Front sensor signal" "B1003 - System calibration" nie ruszając autem z miejsca i nie uruchamiając nawet silnika?

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Oba czujniki połączone są razem do kupy. Ja u siebie zmuszony byłem zdemontować przedni bo zgnił w przeciągu 3-4 miesięcy (zakładałem nowy z paczki, ale nie wymieniłem wtyk) i mam identyczne błędy jak ty.
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Bert69
    Gość

Domyślnie

Czyli radzisz wymienić oba, czy zacząć od tylnego który jako pierwszy był wyświetlany w błędzie. Masz może jakieś aktualne ceny obu i wtyczek, bo w ASO podali mi cenę tylnego 250 pln

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Niestety czujniki tylko w ASO dostaniesz, a czy wymienić oba to musisz sprawdzić jak wygląda połączenie przy czujniku z przodu. Podejrzewam, że do wymiany są oba. Wtyczek w serwisie nie dostaniesz bo dostępne są jedynie razem z całą wiązką (o cenę lepiej nie pytaj). Spróbuję odszukać temat z linkami do wtyczek i wstawię.

Edit:
    Polecam poczytanie tego tematu:
    http://www.forum.alfaholicy.org/166/43705-xenon_samopoziomowanie_cos_nie_dziala.html
    Ostatnio edytowane przez danus77 ; 22-03-2012 o 18:52

Bert69
    Gość

Domyślnie

danus77 przeczytałem post wskazany przez Ciebie ale u mnie teraz po tych próbach kalibracji FES-em xenony w ogóle się nie ruszają (przy kloszach wielka cisza), spoczywają świecąc w górę, a wcześniej pomimo błędu normalnie pracowały (a napewno po uruchomieniu szły do dołu i troszkę w górę na właściwą pozycję). Czy FES mógł coś napieprzyć? Czy klema ściągnięta z aku coś pomoże, żeby przywrócić choć ten stan poprzedni. Jak czytałem sek300 miał podobnie, że miał błąd tylnego, a jak go wymienił to pojawił mu się nagle błąd przedniego. Czy to coś Ci nasuwa?
    Ostatnio edytowane przez Bert69 ; 23-03-2012 o 01:17