Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: rolka paska wielorowkowego ta obok klimy

jacek1968
    Gość

Domyślnie

Kurna , jezeli pasek masz prawidlowo napiety( a masz ) , to pozostaje ktoras rolka ( chociaz tak jak pisales wszystkie wymieniles ) , lub lozyska na alternatorze , ewentualnie na sprzegielku sprezarki klimy.
    Mialem podobny przypadek i u mnie byl to alternator( tyle ze bylo slychac ze to on popiskuje)

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

pisales, ze wymieniles alternator, na nowy czy po remoncie a sprawdzales czy piszczy jak pasek byl zwalony jesli nie piszczy to musi byc cos do d... z osprzetu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar broneq
    Mieszka w
    WIELICZKA
    Auto
    Toyota Corolla E11 3D - prawie WRC 1998

Domyślnie

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. W mojej 1.9JTD 16V jakieś 500km temu wymieniony został pasek klinowy i napinacz. Obecnie jak jest ładna pogoda jest super, gdy jednak wcześnie rano na chłodzie i/lub wilgoci odpalam samochód, oraz gdy wieczorem (w chłodzie i/lub wilgoci) wracam do domu (bez względu na temperaturę silnika) pasek piszczy. Pojechałem do mechaników, którzy mi wymieniali w/w części (SASKA 4 w Krakowie) i chciałem, żeby mi naciągnęli pasek i p.Roman mi powiedział, w Alfach nie naciąga się paska, bo napinacz jest automatyczny (dodam, że będąc u niego w środku ładnego dnia pasek nie wydał z siebie ani najmniejszego zająknięcia), p.Roman dodał, że nawy pasek i nowy napinacz muszą się dotrzeć i w tych silnikach mogą popiskiwać i to jest "normalne". Dla mnie żadne piski nie są normalne, zwłaszcza jak zapłaciłem kupę kasy za nowy napinacz i pasek (o robociźnie nie wspominając, bo o tym pisałem już w innym temacie). Czytając forum widzę jednak, że na tych rolkach jest jakaś możliwość regulacji, naciągnięcia, czy ta regulacja możliwa jest tylko w 2,4 dieselu czy w 1.9 także? Jeśli także to pojade do nich jeszcze raz i zażądam tego naciągnięcia. W końcu pasek nowy więc szkoda go sharatać.

Zatem reasumując: czy w 1.9JTD 16V da się jakoś naciągnąć pasek klinowy?

Mieszka w
    Międzychód
    Auto

Domyślnie

po pierwsze zrezygnuj z p.Romana nic sie nie musi docierac , ale tu ma racje masz napinacz na sprezynie i nic wiecej ,rolki z regulacja maja silniki 2,4, a sprawdzal wszystkie rolki i caly osprzet jak klima i alternator i pompa wspomagania

jacek1968
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Cubus00 Zobacz post
    pisales, ze wymieniles alternator, na nowy czy po remoncie a sprawdzales czy piszczy jak pasek byl zwalony jesli nie piszczy to musi byc cos do d... z osprzetu
    Wymienialem alternator na nowszy uzywany po przegladzie (mam teraz 120 A ), moj piszczal gdyz nasze alternatory lubia puchnac na wirniku ( bynajmniej tak mi powiedziano) i wirnik zaczynal obcierac o stojan. Sprawdzalem co piszczy na zdjetym pasku i u mnie popiskiwal alternator .

Mieszka w
    WIELICZKA
    Auto

Domyślnie

po pierwsze zrezygnuj z p.Romana
    Rozwiń bardzo proszę może być na PW
    a sprawdzal wszystkie rolki i caly osprzet jak klima i alternator i pompa wspomagania
    No nie wiem ale pewnie tak, bo przy wymianie rozrządu jedną rolkę wymienił, bo już z lekka rzęziła.

Mieszka w
    Międzychód
    Auto

Domyślnie

rozrzad to inne rolki i inny pasek, sprecyzuj , ktory pasek i ktore rolki bo teraz troche zakreciles

Mieszka w
    WIELICZKA
    Auto

Domyślnie

A sorry - skrót myślowy. Moja Mysza (bo tak nazywam moją AR) miała wymieniany rozrząd i przy okazji jedną z jego rolek. Poza rozrządem robione były inne rzeczy, między innymi wymieniony pasek klinowy. Poza paskiem klinowym wymieniony został napinacz paska klinowego No to chyba już jasne no i ten właśnie pasek klinowy z nowym napinaczem mi PISZCZY i doprowadza mnie to wieczorem i rano do szału. W ciągu dnia (tak jak dziś sucho i słonecznie) jest cisza...

Luc156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał broneq Zobacz post
    A sorry - skrót myślowy. Moja Mysza (bo tak nazywam moją AR) miała wymieniany rozrząd i przy okazji jedną z jego rolek. Poza rozrządem robione były inne rzeczy, między innymi wymieniony pasek klinowy. Poza paskiem klinowym wymieniony został napinacz paska klinowego No to chyba już jasne no i ten właśnie pasek klinowy z nowym napinaczem mi PISZCZY i doprowadza mnie to wieczorem i rano do szału. W ciągu dnia (tak jak dziś sucho i słonecznie) jest cisza...
    witaj w klubie broneq

Mieszka w
    WIELICZKA
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Luc156 Zobacz post
    witaj w klubie broneq
    Ale to nie ma się co witać (hehe jak w tym kawale o właścicielach AR) trzeba działać i zlikwidować problem! Wczoraj wieczorem objawów nie było ... nie wiem czemu nagle ustały. Niemniej jednak nie chodzi w tym temacie o opisywanie problemów i ich zmienności w czasie, ale o rady jak się ich pozbyć.

Ponawiam zatem pytanie. Czy w dieselu 1.9 16V da się (tak samo jak w 2.4 JTD) na rolkach regulować naciąg paska klinowego?