wysrarczy demontaz rozrzadu i pokrywy wraz z wałkami, tu masz link do tego jak to wyglada- http://allegro.pl/glowica-walki-alfa...213764929.html
pzd.
wysrarczy demontaz rozrzadu i pokrywy wraz z wałkami, tu masz link do tego jak to wyglada- http://allegro.pl/glowica-walki-alfa...213764929.html
pzd.
przygotuj sie na to ze wtryski moga byc zapieczone i potrzebny bedzie przyzad do demontazu, tak mi do gowy przyszło...
A więc zdaję relacje.../ czasami na forum czytamy temat kilka stron a nie wiemy jak się zakończył /..
Najpierw zmieniłem mechanika który wystraszył mnie ceną .... Później / dzięki forum / mądry w wywody pojechałem do innego gdzie określiłem zakres robót i poprosiłem o wstępną wycenę.Wymiana rozrządu , zdjęcie kolektora wylotowego i wymiana uszczelki,oczyszczenie z syfu całego wylotu itd.Zdjęcie górnej części głowicy i ustalenie przyczyny stukania..wycenił na 500pln.Nabiegał się jeszcze za odpowiednimi blokowaniami do krzywek i wału..
Okazało się wstępnie że były to dwa popychacze po jednym na 3 i 4 cylindrze które zachowywały się dziwie w stosunku do pozostałych.Przy nacisku te dwa bardzo lekko się uginały..reszta ok.
Tak że diagnoza kol. DamianaS była jak najbardziej słuszna..dzięki.
wymieniaj tylko kpl. po wymianie nalezy zalac nowy olej i wymienic filtr oleju.
pzd.
olej wymieniłem 2 tygodnie temu wraz z filtrem..na taki:
http://liquimoly.pl/features/katalog...category_id=21
Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 28-03-2012 o 19:33
sie nadaje, mysle ze jesli 2 tyg temu to nie bedzie klopotu.
pzd.
Rozumiem ze stukanie ustalo i masz spokoj ? Chcialem zpaytac czy wymiana samych popychaczy to droga inwestycja z robocizna ?
no niestety..jestem trochę podłamany/ ja i mój mechanik/.. bo odbierając auto od mechanika stukanie się zmniejszyło ale nie ustało..jest jeszcze taki mały pojedynczy metaliczny dzięciołek / przedtem było ich więcej
/..ale to trzeba się wsłuchać i być uczulonym na ten odgłos.Koszty..i tak musiałem wymienić rozrząd więc średnio mechanicy za wymianę rozrządu wołają jakieś 300pln.Doszła uszczelka pod kolektorem / dmuchało mi spalinami / i nie szczelność na wylocie kolektora tam jest rura na klin / tak to się nazywa ??
/. Za to jakąś stówkę bo rozkręcił wszystko włącznie z katalizatorem i przeczyścił.No i kapa głowicy.Uszczelka jakieś 60 , popychacze od 45 szt...Za rozkręcenie i sprawdzenia też policzył stówkę.Teraz gdybym miał blokady wału i krzywek w głowicy robiłbym to sam z kolegą za połowę ceny
. Razem mechanik jak pisałem 500...no ale każdy chce żyć i wiedza kosztuje.Podstawiłem mu książkę serwisową auta..zrobił wpis o wymianie z pieczątką zakładu.Sugerował próbę zmiany oleju na gęstszy..chociaż na okres letni i sprawdzenie czy ucichnie ten odgłos.Swoją drogą pytanie do kolegów..czym to grozi dla silnika gdy nie ma pełnej regulacji luzu zaworowego..?Sądzę że teraz aby zdjąć ponownie kapę rozrządu nie musiałbym zdejmować wszystkiego.Wystarczyłoby tylko dobrze ustawić równo ze znakami rozrząd...delikatnie zdjąć pasek..i odkręcić kapę głowicy z krzywkami.Nie zdejmuje kół zębatych na krzywkach więc nic się nie przestawi..po odkręceniu góry mam dźwigienki i popychacze na talerzu..poprawcie mnie jeśli się mylę
.
Tu masz temat który Ci pomoże:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/54914-jtd_1_9_16v_naprawa_po_zerwaniu_paska_rozrzadu_lub _przeskoczeniu_paska.html
Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 30-03-2012 o 11:23
powstaje pytanie czy mechanik opróznił wszystkie popychacze z oleju przed montazem, mam nadzieje ze tak, tak jak pisałem wyzej przy wymianie nalezy wymienic olej na nowy, czy popychacze były rzeczywiscie nowe,czy jest taka mozliwosc ze ten dzwiek nie pochodzi z popychacza?
gdy popychacz klepie to znaczy ze nie trzyma cisnienia wewnatrz, wiec nie otwiera na 100 któregos z zaworów,
wymiana oleju na "gęstszy" niczego nie zmieni, bo po osiagnieciu silnika temp. pracy olej np. 10w lub 5w maja taka porównywalna lepkosc, ewentualnie na zimnym silniku moze byc lepiej.
nie nie mylisz sie...
pozdrawiam.