Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Turbo do 156

Kayrol
    Gość

Domyślnie

swap na 20VT z fiata MOŻE by wyroboił by sie w tej kwocie ale nie wydaje mi sie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Sopot
    Auto
    Alfa 156 2.0 Turbo

Domyślnie

kompletny swap czyli silnik ze wszystkimi potrzebnymi rzeczami bedzie kosztowal kolo 5-6 tys. (na alledrogo jest jakis za 6 tys bez polosi). same silniki chodza po okolo 2 500zł ale jak dokupisz reszte to i tak wyjdzie sporo. pozatym od ludzi ktorzy sie znaja wiem, ze nie da sie kupic tego silnika w dobrym stanie. ja bym sie bal go wsadzic do auta bez rozebrania i wymiany polowy srodka a przynajmniej przegladu wszystkiego co tam siedzi (panewki itp). no i dalej musisz doliczyc sobie dorobienie lap silnika i nowe poduszki (ok 1 - 1,5k) i koszt czlowieka ktory wyjmie stary silnik i wsadzi nowy (ok 2 - 3 tys w zaleznosci do kogo pojdziesz bo i pewnie zaraz ktos napisze ze zenek za flaszke wyciagnie ie wsadzi do komory nowy silnik).

za 5 - 6 tys dalbys rade zrobic turbo jakbys robil sam. turbo do 250KM kupisz dosc tanio. jak umiesz spawac to kolektor jestes wstanie sam zrobic uzywajac tylko trojnikow i kolanek i wycietych flansz(widzialem gdzies ze z jakiegos disla alfy pasuje do ts). jakies uzywane wtryski 350cc tez nie drogo dostaniesz. kolektor dolotowy wezmiesz ze starszej alfy typu 146(ok 50zł) itp razem z listwa wtryskowa webera (ok 100zł), przepustnice z fiata marea 2.0 (ok 50zł razem z tps i silnikiem krokowym), chinski intercooler (kolo 350zł), troche zlaczek silikonowych, przewody do turbo, podkladke po filtr oleju, przekladke pod uszczelke glowicy albo uszczelke spesso racing 1.8mm (ok 650zł), troche rur nierdzewnych na dolot i jakos to bedzie.
    jeszcze przydalo by sie cos do sterowania silnikiem i tu bym bral emu za 2000 tys.(komputer sa) z kontrolerem sondy szerokopasmowej i egt. (sonda ok 300zł, czujnik egt ok 100zł, IAT ok 30zł).

ale jak silnik nie jest w idealnym stanie to to wszystko nie bedzie mialo sensu. trzeba by bylo go rozlozyc i zlozyc na nowo ze wszystkimi nowymi uszczelkami panewkami itp. trzeba by bylo takze usunac walki balansujace i pewnie wywarzyc uklad korbowo tlokowy.

ogolnie 5 -6 tys bedzie dobre na poczatek i jak rozlozysz to w czasie to za rok pewnie skonczysz

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM

Domyślnie

Tanie,lepiej,szybciej bedzie sprzedac obecna Alfa,kupic jakas 2.5V6 i zrobic swapa do 3.0 albo od razu kupic 3.0 a przyjemnosc z jazdy chyba nawet wieksza i przynajmniej masz pewnosc ze masz praktycznie fabryczne auto a nie dlubane,bez pewnosci ze wszystko dobrze zrobiles.Taka jest moje zdanie.Mozna sie z nim zgadzac lub nie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

No każdy kto miał jakiekolwiek kontakt z poważnymi przeróbkami CI powie ze czas i koszty to się tak powiekszają z czasem ze plany przekraczają o 300 % juz na starcie. Swapowanie innego silnika( nie fabrycznego) bywa problematyczne, a wstawienie turbo jak dla mnie kosmos pewnie dla kogo kto sie zna i siedzi w motoryzacji od dziecka, do tego ma swoj warsztat to temat do ogarniecia, ale inni to muszą mieć do tego wór pieniedzy, i jeszcze sakiewke sporą i cierpliwości co niemiara. a skoro pytasz tutaj o turbo to raczej zaliczasz sie do tej grupy pozostałych Wiem wiem , ze fajnie sobie pomarzyć i pogadać ale 156 2.0 turbo to tylko dla naprawde zawziętych i mysle ze mniej niz 10 tys to nie ma sie co zabietać.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Sopot
    Auto
    Alfa 156 2.0 Turbo

Domyślnie

na allegro jest alfa 156 1.8 TS turbo na przedaz za okolo 7 tys nic tylko kupowac i juz nie musisz sie martwic o przerobki.

Użytkownik Świeżak Avatar DeadinhollywooD
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT

Domyślnie

Dla zainteresowanych tematem (Alfa Romeo 156 2.0 TS):

http://www.ital-performance.pl/index...d=53&Itemid=18

Wystarczy spojrzeć na listę co trzeba było zrobić w stosunku do samego turbo.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał bastersebek Zobacz post
    witam jak w temacie kto juz robil turbo w tym samochodzie?? i kto wie gdzie mi dobrze to zrobia na terenia malopolski i okolic i ile takie cos kosztuje?? mam 2.0 T.S. i jest tu podobno 156 KM cieszylo by mni 250 i ten upragniony glos bov-a pssssyyyyykPP
    Przygotuj c.a. 10 tysięcy złotych i można próbować się za to zabierać.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Przygotuj c.a. 10 tysięcy złotych i można próbować się za to zabierać.
    dokładnie

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Lancia Kappa 2.4 JTD, ex 156 2.5 V6

Domyślnie

10 tysięcy na uturbianie? Nie wiem... może. Jak dla mnie żeby zrobić to porządnie to się nie zmieści w takiej kwocie. Zawsze najpierw uturbiany silnik do stanu perfekt trzeba doprowadzić, potem to skleić żeby miało ręce i nogi a na końcu zestroić. Na samym turbie się tu nie skończy przecież... wydech trzeba zmienić, inny kat lub strumienica itd itp. Jeśli się wszystkie czynności wykona samemu to może i się da zmieścić w 8 patykach, ale nie wiadomo ile to pojeździ. Koszta rodzą koszta i przechodzą w jeszcze większe koszta. Na standardowych hamulcach też nie polatasz i masz kolejne koszta... Ja bym obstawiał 12-15 koła na solidnie zrobioną robotę, tylko czy warto? Skoro za 30 tys + można kupić GTA ? A od 9 wzwyż sprzedają tutaj v6-tki... Decyzja należy jak zwykle do właściciela, ja osobiście lubię takie projekty, ale porządnie wykonane a to niestety kosztuje ;/