Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: po zmianie opon kierownica prosto lekko sciaga, zbieznosc ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    Opony masz kierunkowe czy symetryczne ??

jak symetryczne to pozamieniaj storonami. Jak kierunkowe to przejedz z tyłu na przód. POszukaj ustawienia sprzed zmiany bo to że sciąga to wina opon. Ustawienie zbierzności to leczenie skutku a nie przyczyny. Zmienisz na zimówki i znowu bedziesz miał inaczej.
    Kolega ma rację. Rozumując twoim tokiem myślenia to będziesz musiał co zmianę z zimówek na letnie i w drugą stronę ustawiać zbieżność - a to przecież jest chore... Ja miałem podobną sytuację z oponami (tęż były zciachane w jedną stronę) ale w związku z tym że miały jeszcze bardzo dużo bieżnika to wsadziłęm je na tył samochodu. Efektu ściągania się do końca nie pozbyłem ale był już odrobinę mniejszy.

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał sumka33 Zobacz post
    Kolega ma rację. Rozumując twoim tokiem myślenia to będziesz musiał co zmianę z zimówek na letnie i w drugą stronę ustawiać zbieżność - a to przecież jest chore... Ja miałem podobną sytuację z oponami (tęż były zciachane w jedną stronę) ale w związku z tym że miały jeszcze bardzo dużo bieżnika to wsadziłęm je na tył samochodu. Efektu ściągania się do końca nie pozbyłem ale był już odrobinę mniejszy.
    przed zamiana z letnich na zimowki w listopadzie jezdzilo sie na nich bezproblemowo, na zimowkach tez,
    jako ze opona byla na feldze to przechowywalem je lezace jedna na drugiej w piwnicy suche warunki,
    moze cos spie*rzylem podczas ich zakladania..

dzwonie do jednego warsztatu, marudza ze nie maja za bardzo czasu bo swieta ida, gosc rzuca po moim opisie 'pewnie opona krzywa'..
    Ostatnio edytowane przez Jacenty ; 06-04-2012 o 12:20

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie

jaki rozmiar opon?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał Jacenty Zobacz post
    przed zamiana z letnich na zimowki w listopadzie jezdzilo sie na nich bezproblemowo, na zimowkach tez,
    jako ze opona byla na feldze to przechowywalem je lezace jedna na drugiej w piwnicy suche warunki,
    moze cos spie*rzylem podczas ich zakladania..

dzwonie do jednego warsztatu, marudza ze nie maja za bardzo czasu bo swieta ida, gosc rzuca po moim opisie 'pewnie opona krzywa'..
    Może zadzwoń jeszcze do ludzi co się zajmują bieżnikowaniem opon. Może oni to jakoś ściągną i będzie prosto...

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

pojechalem do jednego wulkanizatora, goscie popatrzyli, ocenili ktore kolo bylo gdzie zalozone wczesniej, pozmienialismy ale niestety efekt ten sam, sprobowalismy jeszcze zalozyc na tyl na przod i poprawa minimalna... chyba z ciekawosci zaloze z powrotem zimowki i zobacze czy bedzie jak wczesniej

Cytat Napisał FerraEnzo Zobacz post
    jaki rozmiar opon?
    195/60 R15,
    zimowki ten sam rozmiar tyle ze na stalowkach i bylo ok

Cytat Napisał sumka33 Zobacz post
    Może zadzwoń jeszcze do ludzi co się zajmują bieżnikowaniem opon. Może oni to jakoś ściągną i będzie prosto...
    sprobuje, nadzieja umiera ostatnia

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

odswieze troche moj temat bo niestety nadal jest aktualny,

w moim pierwszym poscie napisalem:
    zmienilem, gdy ruszylem poczulem lekki stuk z okolic jednego koła ale to wszystko jade normalnie zadnych stukow/szumow etc wyjezdzam na ulice i widze, ze aby jechac prosto musze trzymac kierownice lekko w prawo, jesli trzymam prosto sciaga troche w prawo
    wstyd sie przyznac, ale przyzwyczailem sie do jazdy z kierownica lekko w lewo problem w tym, ze wczoraj poczulem znow ten charakterystyczny stuk i teraz musze trzymac kierownice jezscze bardziej w lewy aby jechac prosto!

na poczatku szukalem wszedzie przyczyny, w koncu wyladowalem u jednego speca od geometrii, wg wielu jednego z lepszych na miescie, stwierdzil, ze nie ma sensu ustawiac zbieznosci bo po zmianie na zimowki bedzie to z powrotem, stwierdzil, ze z ta opona gdy ja zmienie na inne miejsce niz byla wczesniej, jakies tam elementy w srodku sie odksztalcaja i powrot do poprzednich ustawien jest malo prawdopodobny, ze to niby nic niebezpiecznego nie jest,

ale ten wczorajszy ponowny stuk i koniecznosc wiekszego trzymania kierownicy w lewo mnie zaniepokoil, tamten gosc od geometrii polecil mi warsztat w ktorym maja sprawdzac dokladnie stan opony na jakichs specjalnych wywazarkach, ale taki koszt to 150zl i stwierdzilem wtedy, ze juz nie bede wchodzil w kozsta, ale teraz widze, ze trzeba bedzie, co radzicie ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie

Przewertowałem jeszcze raz Twoj wątek i mam kilka sugestii.
    Sprawdź czy masz dobrze dokręcone koło. Po drugie mówisz, że masz zimówki na stalówkach, załóż je i będziesz wiedział czy to wina samych kół czy może coś w zawieszeniu.
    Sprawdzałeś w ogóle stan wahaczy? Drążków kierowniczych. Ja bym zaczął od kół. Załóż zimówki, jak sciagniesz letnie zobacz czy odważniki się nie poodklejały. Możliwe jest, że jak masz gruby odważnik to ociera o zacisk hamulcowy, ja tak miałem tylko, że felga była 17".
    Edit: Ile lat mają te opony?

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał FerraEnzo Zobacz post
    Po drugie mówisz, że masz zimówki na stalówkach, załóż je i będziesz wiedział czy to wina samych kół czy może coś w zawieszeniu.
    chyba trzeba bedzie tak zrobic, zamiar byl aby przy stalowkach przyoszczedzic aby samemu to robic, ale teraz pojade do wulkanizatora z tymi oponami

Sprawdzałeś w ogóle stan wahaczy? Drążków kierowniczych. Ja bym zaczął od kół. Załóż zimówki, jak sciagniesz letnie zobacz czy odważniki się nie poodklejały
    w kwietniu mechanil mowil, ze tip top ale pojade tez do innego na wszelki wypadek

Możliwe jest, że jak masz gruby odważnik to ociera o zacisk hamulcowy, ja tak miałem tylko, że felga była 17".
    z tymi odwaznikami to tak, kiedys tak mialem takze teraz jestem na to uczulony i to bylo juz sprawdzane

Edit: Ile lat mają te opony?
    te letnie maja juz jakies 3,5-4 lata, ale wygladaja dobrze przynajmniej z zewnatrz

Użytkownik Świeżak Avatar czyrek
    Auto
    jest 159 ELEGANTE/SPORT 1,9 jtdm 8v, Mito 1,6 jtdm, była 147 jtd 8v, była 159 SW jtdm 8v chip

Domyślnie

zamień przednie koła prawe na lewę i lewe na prawą, czasami to pomaga

Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał czyrek Zobacz post
    zamień przednie koła prawe na lewę i lewe na prawą, czasami to pomaga
    byla proba juz z zamiana na osi jak i z tylu na przod..