A może zrobiłby nam kolega Węgorz taką symulację zdjęciową, jakby to wyglądało?
Pozdrawiam.
- Rafał
A może zrobiłby nam kolega Węgorz taką symulację zdjęciową, jakby to wyglądało?
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja wymieniałem grilla. Demontowałem zderzak. Najbardziej czsochłone okazało sie odkręcenie osłony silnika. Całość zajęła 40 minut.
[QUOTE=Klejek;851586]kratki demontuje się w sumie bez większego problemu, wystarczy tylko śrubokręt płaski,szmatka żeby niczego nie porysować i trochę cierpliwości, wszystko trzyma sie na zatrzaskach wystarczy w miare delikatnie je wepchnąć do środka. A co do grill to sam jestem ciekaw
---------- Post added at 14:02 ---------- Previous post was at 14:01 ----------
Dziękuję KOLEGO za podpowiedź.
A co do wymiany grila, dość trudny temat ale możliwy do wykonania (sprawdzony na własnej AR).
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
Mógł byś coś więcej napisać jak zdemontowałeś ten grill u siebie ?
Proszę bardzo.
W pierwszej kolejności wepchnąłem prawą dolną kratkę nawiewu powietrza do środka ( jestem praworęczny więc lepiej mi było pracować), kratka jest mocowana na 8-miu zatrzaskach , 4 na górze i 4 na dole.
Grill fabrycznie mocowany jest na 6-ciu śrubkach , dwie na dole, dwie w środku i jeszcze dwie na samej górze. Aby odkręcić wspomniane śrubki potrzebny jest śrubokręt krzyżakowy (jak najkrótszy).
Dolne śrubki to żaden problem, wkładamy rękę przez otwór powstały po wepchnięciu kratki i sprawa załatwiona.
Niestety z górnymi już tak wesoło nie jest, bardzo mało miejsca uniemożliwia początkowe popuszczenie dokręconych śrub, ja osobiście popuściłem te śrubki używając :bita” krzyżakowego i małej grzechotki.
Jednak dwie środkowe śrubki to sprawa beznadziejna, całkowicie zasłania je przednia belka, ja w tym momencie byłem już całkowicie zdesperowany ale oglądając nowy Oryginalny grill zauważyłem, że producent nie przewidział aby go zakręcać na 6 śrub tylko na 4, dwie dolne i dwie górne, w środkowej części nowego grilla alfa nie zatopiła już tulejek z gwintem ( dzwoniłem do ASO i dostałem odpowiedź że tak ma być i nie jest to produkt wybrakowany).
Więc problem ze środkowymi śrubami sam się rozwiązał, ale aby je jednak zdemontować musiałem całkowicie zniszczyć stary grill.
Pozostaje już tylko zamontować nowy element, śrubeczki początkowo „łapałem” palcami (ile się tylko dało) a następnie dokręcałem na gotowo wspomnianą wyżej grzechotką.
Na koniec wciągamy wcześniej wepchniętą kratkę na swoje miejsce i po sprawie.
Mam nadzieję że mój opis nie jest zbyt chaotyczny i może się komuś przyda.
Pozdrawiam
Bardzo ładnie!
Proponuję przenieść do działu: Zrób to sam
czyli w starej bylo 6 srubek w nowej juz tylko 4![]()
Dzięki za odpowiedz. Dla mnie to trochę nie ciekawie dlatego że u mnie chodzi o te plastikowe pionowe kratki w grillu połamała mi się jedna (mam ten kawałek) . Chciałem zdemontować grill i oddać do plastikarza a nie wymieniać cały element . No nic spróbujemy może się uda .