Wymiana anteny nie jest łatwa - ćwiczyłem to bo moja uległa złamaniu u podstawy. Podsufitka jest na spinkach, na które trzeba bardzo uważać by ich nie złamać, podobnie jak i podsufitki. Sam tego nie robiłem ale zleciłem warsztatowi. Najlepsze warsztaty to są te od audio-tuningu. Poza tym w grę wchodzi tylko odpięcie podsufitki i jej lekkie odsunięcie bo jej wyjęcie jest możliwe tylko po usunięciu przedniej szyby - przynajmniej w sedanie.
Czy zatem jest możliwe zamontowanie tej anteny SIRIO TRIFLEX?
co to jest co pokazuje czerwona strzałka i gdzie to jest umieszczone?
a ta kostka (strzałka zielona) pod podstawą to jakiś wzmacniacz?
ile kabli idzie od tej podstawy dwa??? a gdzie bat?
masz może inne zdjęcia?
czy wyjmowałeś podsufitkę? czy możesz podzieli sie doświadczeniem???
pozdrawiam
Moim zdaniem pośpieszyłeś się z jej zakupem.
Na zdjęciu antena jest do góry nogami, tj kable dochodzące do niej są na górze zdjęcia, łącznie z łożyskiem przykręcanym do dachu.
Zieloną strzałką zaznaczyłeś wzmacniacz anteny FM, zresztą jest też tam druga płytka, zapewne od GSM
Czerwone to antena GPS, mieści się w metalowej podstawie anteny, zresztą obok zielonej strzałki widać na to miejsce.
Na pewno są trzy kable do anteny, być może cztery. Zależy to od tego którędy idzie zasilanie do wzmacniacza w podstawie.
Bat się wkręca do tego zielonego, oczywiście po założeniu plastikowej maskownicy której na zdjęciu nie ma.
Wyjęcie podsufitki nie jest proste.
Robiłem te operacje w 156 sedan i 147 i nie ukrywam że w sedanie jest to trudniejsze.
Witam
w takim razie co proponujesz???, bo widzę że masz doświadczenie
masz może jeszcze jakieś zdjęcia?
pozdrawiam
Jeśli mimo wszystko chcesz mieć na dachu tego sirio triflex, to dokup jeszcze uniwersalne anteny gps i gsm które będą miały takie same wtyczki jak navi.
Umieścisz je potem w podszybiu.
Witam
znaczy tak, modułu GSM nie mam więc nie będzie potrzebna, co do modułu GPS to mam pytanie, (jako takiej nawigacji nie mam mam tylko Blue & Me i GPS wyświetlany piktogramowo), gdzie jest moduł GPS aby się do niego wpiąć anteną? czy orientujesz sie jaką wtyczkę posiada?
jeżeli chodzi o podszybie to gdzie dokładnie proponujesz umieszczenie anteny do GPS i jeżeli mozesz mi podać gotowe rozwiązanie zakupu anteny do byłbym bardzo wdzięczny.
Natomiast do SIRIO to generalnie po zamontowaniu w dachu mam podłączyć tylko przewód od radia samochodowego oraz do CB radia przewód zgadza się? bo tak myślałem jeszcze czy by nie wykorzystać kabelka od GSM i podłączyć do niego GPS ale to chyba nie wyjdzie bo GSM to tak pasmo 800-2100MHZ a GPS to chyba wyżej zgadza się?
Moduł GPS jest w module blue&me
Rozumiem, ale możesz coś więcej napisać? gdzie ma antenę? jaka złączka do anteny? gdzie się znajduje itp.
może masz zdjęcia???