Ok. Muszę to sprawdzić
Ok. Muszę to sprawdzić
Dzisiaj udało mi się wrócić do tematu. Po odpięciu kostki od przepływomierza, auto chodzi do 7-8 tyś obr./min. bez najmniejszych problemów. Po ponownym podpięciu znowu ta sama sytuacja, czyli zamula.
Sprawdziłem numer przepływomierza: BOSCH 0 280 217 531.
Może ktoś ma namiary na przepływomierz... . Co sądzicie o zamiennikach, albo używanych?
Witam,
Mam podobną sytuację do Ciebie - Alfa przy ok. 5 tyś obrotów przestaje przyspieszać tak jak powinna.
Nie sprawdzałem przepływki, ale podpiąłem ją pod komputer,wykazało błąd czujnika spalania stukowego.Powiedziano mi,że czujnik załączył się po tym jak odnotował niewłaściwe spalanie i brak odpowiedniego doładowania silnika.
Tłumacząc łopatologicznie : Czujnik się załącza i nie pozwala Alfie osiągnąć wyższych obrotów,żeby nie doszło do uszkodzenia silnika.Błąd usunięto,Alfa przyspieszała o wiele lepiej.
U mnie mogło mieć to związek z brakiem wymiany starego rozrządu,wymieniłem i...jeszcze nie testowałem,ani nie podpinałem pod komputer.
Co do przepływomierza,słyszałem że gdyby to właśnie było przyczyną,auto nie zbierałoby się do 5 tyś. obrotów i byłby problem z normalną jazdą,a nawet z odpaleniem.
Jeżeli u mnie znów pojawi się problem z czujnikiem stukowym,zacznę szukać winy po stronie przepływomierza.
Tak z czystej ciekawości : Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie odpiąć/odciąć przepływomierz?![]()
Sterownik wtrysku ME2.1 ma nieco inną strategię radzenia sobie ze spalaniem stukowym. Kiedy czujniki (w przypadku V6 jest po jednym na głowicę) "usłyszą" spalanie stukowe, zapłon jest opóźniany o 3 stopnie. Maksymalnie sterownik opóźnia zapłon o 9 stopni. Kiedy spalanie stukowe już nie występuje, zapłon jest stopniowo przyspieszany w krokach o 0,75 stopnia. Spalanie stukowe ma prawo wystąpić w przypadku złego paliwa (zbyt niska liczba oktanowa), zbyt wysokiej temperatury. Nie sądzę, aby sterownik zapisywał w pamięci wystąpienie spalania stukowego w postaci błędu. Jeśli zapisany jest błąd czujnika spalania stukowego sterownik może pracować na bezpiecznych kątach wyprzedzenia zapłonu i w efekcie silnik nie osiąga pełnej mocy.
Wtyczka przepływomierza znajduje się na samym przepływomierzu. Dostęp bardzo łatwy![]()
Jeżeli wystąpi błąd samego czujnika spalania stukowego,sterownik nie pozwoli na osiągnięcie pełnej mocy...Mam nadzieję,że dobrze zrozumiałem Twoją odpowiedź.
Bardzo ciekawa opinia,będę to miał na względzie.
Wiem,że czujnik spalania stukowego ulega w niektórych przypadkach zabrudzeniu np.przyklejają się do niego drobne opiłki żelaza i można go przeczyścic(?).
Jeśli sterownik uzna, że czujnik nie jest sprawny będzie operował na bezpiecznych kątach zapłonu.
Czujniki znajdują się pomiędzy głowicami pod rurą wodną. Dostęp wręcz tragiczny. Dobrze, że praktycznie się nie psują.
A kto mi odpowie na moje pytanie...???
Halo. Ma ktoś dane dotyczące wartości na wyjściu z przepływomierza?
Numer wkładki to: f 00c 2g2 030, lista przepływomierzy które mają podobno tą wkładkę:
Bosch 0 280 217 531
Bosch 0 280 218 001
Bosch 0 280 218 004
Bosch 0 280 218 019
Bosch 0 280 218 045
Bosch 0 280 218 108
Bosch 0 281 002 182
Bosch 0 281 002 199
Bosch 0 281 002 207
Bosch 0 281 002 208
Bosch 0 281 002 308
Bosch 0 281 002 309