Żarówkę z klosza wyciągnąłem ale nie mogę wyjąć jej z tego motylka. Męczę się z tym już z pół dnia i nic. Jak to mam dokładnie zrobić??
Żarówkę z klosza wyciągnąłem ale nie mogę wyjąć jej z tego motylka. Męczę się z tym już z pół dnia i nic. Jak to mam dokładnie zrobić??
Wcisnąć i obracać. Chyba, że ktoś zamontował zwykłą żarówkę a nie halogenową i nie zpiłował jednej nóżki. Chodzi o to, że zwykła ma inaczej rozstawione te wypustki i trzeba jedną zpiłować. pewnie dlatego jest zablokowana. Proponuję psiknąć WD40 i próbować siłowo. jak nie to pozostaje rozłożyć żarówke na czynniki pierwsze i jakieś szczypce lub cos podobnego, jednak proszę uważać na tego "motylka". wygląda solidnie ale jest dość kruche to uszko.
Powodzenia
Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę
Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.
Mój dekielek dało się odkręcić... po wyjęciu całej lampy.
Dekielki są wredne bo gumowa uszczelka je mocno trzyma, a miejsca jest tam na włożenie raptem dwóch palców i nie ma jak solidnie złapać. Ale kolega już ten etap ma za sobą. napewno ktoś na siłe wcisnął tam inną żarówke nie patrząc jak mają tam iśc te wypustki.
Ze zdjęciem dekielka nie było problemu, z wyjęciem motylka z klosza też. Jak już pisałem nie mogę wyjąć żarówki z motylka. Kilka zdjęć:
Uploaded with ImageShack.us
to co widzę na początek:
żarówka wygląda na właściwą halogenową.
Poprostu jest inaczej wsadzona. Na siłę. Zastanawia mnie ta blaszka na drugim zdjęciu. Ten otwór też jest dziwny. U mnie chyba takiego czegoś nie ma. Wyjmowałem mnóstwo razy ale nie pamiętam żebym miał coś takiego.
Proponuję zniszczyć żarówkę i wyciągać ja po kolei w częsciach tak żeby nie zniszczyć obudowy. Mało to subtelne ale nie subtelność tu chodzi skoro wszystko inne zawodzi. A już jak się uporasz to wtedy zakładaj zwykłą żarówkę (nie pamiętam oznaczenia), która ma bolce naprzeciw siebie. Kosztuje jakieś 2 zł (halogenowa chyba ponad 10). Zpiłuj jeden bolec i bedzie ok. Oprócz ceny zaleta jest taka, że nie pali się tak szybko (halogena nie wolno dotykać palcami - co jest niemozliwe w tym przypadku) oraz to że nie generuje błędu spalonej żarówki.
Powodzenia.
W końcu po wielu próbach udało się wyjąć żarówkę. A czy jak będę miał jedną halogenową a drugą zwykłą to będzie różnica w świeceniu (tzn. kolorze świecenia??)
z tego co pamietam różnica jest nieznaczna. A z drugiej strony przecież to tylko postojówka. i tak Alfaholicy nie zostawiają auta na postojówkach, bo włączenie tego nie jest fajne. A jak chcesz to wymień od razu dwie na zwykłe. i tak bedzie taniej. Duuużo taniej
pozdro
Panowie pomocy. Wymieniłem postojówke z lewej kontrolka sygnalizująca spaloną żarówke zgasła ale postojówka nie działa. Sprawna na 100% sprawdzałem po 2 stronie. Bezpieczniki ok jest napięcie na wejściu bezpiecznika. Na wtyczce wchodzacej do lampy znalazłem pin masa i od mijania. 2 pozostałe piny nie wiem od czego na żadnym nie mam napięcia ale z prawej strony tak samo ale jak wepne w lampe to świeci a z lewej kupa. Nie mam już sił a musze jutro jechać na przegląd :/