Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Alfa kolekcjonerska

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał alandy
    heh, te drobne złośliwości...
    Ale z całą sympatią więc luzik

Cytat Napisał alandy
    mam nadzieje, że znajdzie się kupiec który doceni taki stan auta
    jesli nie....
    po cichu sam zbieram gotówke od jakiegoś czasu
    No zbieraj zbieraj bo ta Alfinka jest ładniutka, może "trochę"cena za wysoka, wręcz zaporowa, ojca rocznik chodzi po 25 tys, za około 40 tys można juz dostać 2005 rocznik w niezłym stanie...więc zweryfikuj cene odrobinę bo mozesz mieć problem ze sprzedażą...jesli znajdziesz kupca to będzie super, ale mało prawdopodobne...
    Chyba że to celowe żebyś Ty mógł ją capnąć

Pozdrawiam i powodzonka...
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

csscss
    Gość

Domyślnie

Swego czasu też mnie zainteresowało to ogłoszenie. 15 tyś przy roczniku 2003 to wyglądało podejrzanie, ale oczywiście istniała możliwość że autko ma właśnie taką historie jaką tu dopiero dokładniej przedstawiłeś. Dla mnie nie ma w określeniu kolekcjonerski nic złego. 3 tyś km na rok to ewenement. Gdybym miał 40 tyś chętnie kupił bym ją. i może dobił bym do 50 tyś km na jej 10 urodziny. Bo też moją alfe nie traktuje jako codziennego środka lokomocji, ale jako ulubioną i ukochaną weekendową zabawke. A tak traktowane samochody mają największą szanse przetrwać do czasu kiedy będą już youngtimerami .

Nie widze nic niestosownego że jest wyceniana dużo drożej niż ten rocznik. Kij mi z tego że kupie za te same pieniądze 2 lata młodsze auto, jak będzie już 3 razy bardziej zużyte.

Postaraj się odkupić samochód od ojca. Szkoda by poszedł w przypadkowe ręce.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    złom

Domyślnie

Uważam że taką cenę (adekwatną do stanu oczywiście) powinny mieć te auta. Ale niestety rynek to inaczej weryfikuje :?
    1984 GTV6 3.2 24V

Użytkownik Romeo Avatar alfasound_mania
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 8V;Alfa Romeo GT 1.9 JTD;Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał PietereQ
    Uważam że taką cenę (adekwatną do stanu oczywiście) powinny mieć te auta. Ale niestety rynek to inaczej weryfikuje
    oj chyba byśmy mieli wiele mniej użytkowników na forum a choć są tanie i czasem zaniedbane to jesteśmy i pomagamy Sobie doprowadzać do takiego stanu w jakim jest np. alfa z ogłoszenia
    Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
    Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Polski rynek samochodów używanych jest zgniły i nieuporządkowany.

Za naszą zachodnią granicą auta które mają poniżej 100.000km przebiegu (rzeczywistego)
    są zawsze znacząco droższe, znacząco czyli przynajmniej o jakieś 25% od tych co mają 200.000km
    a są z tego samego rocznika. Niemiec głupi nie jest, wie co ma. Tylko Polak szuka
    auta z niskim przebiegiem za cenę średnią tego modelu bądź "okazyjną" i po
    zakupie zaczynają się cyrki. Bo cudów nie ma a przekręcenie licznika 100zł kosztuje.

40.000zł za alfę z takim przebiegiem? Rzeczywistym? Brać i nie marudzić.
    Co można kupić z tym przebiegiem używanego? Grande Punto?
    Bardzo dobra cena.

Ja jestem fanem takich perełek, sam kiedyś coś takiego kupiłem i 3 lata nie
    musiałem nawet złotówki w naprawy zainwestować. O komforcie i przyjemności
    jaką się ma z korzystania z czegoś co jest praktycznie nowe nie wspomnę.
    O niezawodności również: wsiadasz i sie nie martwisz czy znowu coś się nie s....dzieli.

Szukałem z ciekawości ile taka właśnie Alfa z podobnym przebiegiem
    kosztuje na zachodzie, bo tam można coś takiego zhaczyć z rzeczywisym
    przebiegiem... od ~14.000Euro (LINK ).
    Czyli 45.640zł gdyby sprowadzić z zagranicy plus opłaty, plus transport wyjdzie 48.000zł.
    A tutaj, w kraju, można zhaczyć takie cacko za 41.000zł do negocjacji

Właśnie! Wystaw autko na http://www.autoscout24.de/ skoro rodacy marudzą

Albo ubłagaj ojca żeby Ci go zostawił, no bo czym niby masz jeździć... golfem...? Dobry
    golf też ze 25.000zł kosztuje. Ale z przebiegiem 150.000zł. Nie wiem czy się opłaca
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

alandy
    Gość

Domyślnie

mam podobne przemyślenia co do stosunku rocznik produkcji/przebieg/stan/cena
    na rynku polskim

i fakt mało uwzględniany w wycenach na rynku polskim - data rejestracji(w niemczech podaje sie datę rejestracji)

na zachodzie o cenie decyduje stan auta i jego przebieg, rocznik jest też ważny ale nie decydujący

w związku z powyższym cena 38 tys(myślę że ojciec niżej nie zejdzie) i tak wydaje mi się całkiem atrakcyjna po uwgzlędnieniu wszystkich walorów auta

jesli nie będzie zdecydowanego kupca - alfę wezmę ja na "raty zero procent"
    (może podświadomie do tego zmierzam

pozdrawiam

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał alandy
    jesli nie będzie zdecydowanego kupca - alfę wezmę ja na "raty zero procent"
    (może podświadomie do tego zmierzam
    To by było najlepsze wyjście z sytuacji :mrgreen:

Więc szykuj się na AR :mrgreen: bo to super uczucie mieć swoją AR...polecam

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Ogier Avatar Wierzba
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TCT i AR Spider 916 2.0 TS

Domyślnie

to mi przypominam alfę którą ja kupiłem
    w momencie zakupu 2008 kwiecień - 39 tyś przebiegu przy roczniku 2004 XI
    więc każdy ze znajomych mówił mi ze cofnięty licznik itp
    ale auto krajowe, raczej od majętnych ludzi- trzecie auto w rodzinie, używane przez kobietę oczywiście sprawdziłem ją dokładnie - badanie przebiegu na arkuszowej okazało się że jest prawdziwy- mój wkład ? - olej, filtry, prawy dolny wahacz i klocki hamulcowe i jeżdżę

trzeba szukać - ja raz kupiłęm auto sprwoadzone- i dziękuję nigdy więcej...
    “You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Wierzba
    to mi przypominam alfę którą ja kupiłem
    w momencie zakupu 2008 kwiecień - 39 tyś przebiegu przy roczniku 2004 XI
    więc każdy ze znajomych mówił mi ze cofnięty licznik itp
    Mój miał 70.000km na liczniku jak kupowałem, auto 8-letnie. Wszyscy odradzali bo można było taniej z tego rocznika, sprawdziłem w 3 serwisach zanim kupiłem (bałem się że trafię na znajomych właściciela komisu) w ciągu 3 lat zrobiłem nim 73.000km. Mój wkład: olej, filtry, klocki i tarcze przód. I nic więcej. I co ciekawe na nic się nie zanosi. Teoretycznie sprzęgło będę musiał zrobić za jakieś 20.000km... :roll: ale może jak zwykle przesadzam, bo dbam i lubię jak wszystko chodzi jak w zegarku :mrgreen:

Jak teraz będę ją sprzedawał to tanio nie pójdzie, bo do dzisiaj jest igiełka i zadbana w dodatku. I sprzedaż również będzie przyjemna, bo nie muszę nikomu złomu wciskać jak robi większość Polaczków, z samochodu nowy właściciel będzie bardzo zadowolony. Nie wiem skąd się bierze zachowanie w stylu: za rok będę zmieniał auto na inne, to teraz przez rok nie zainwestuję w auto ani złotówki... niech się nowy właściciel (w domyśle: jeleń) martwi. Ludzie oleju nie zmieniają, na łysych oponach jeżdżą, bo za rok auto zmieniają... a za rok się okazuje że nie uzbierali kasy (jak to w życiu) i... dalej na starym oleju, bo po co zmieniać... przecież zaraz inne kupuję... a 150zł w kieszeni zostaje

Cytat Napisał alandy
    na zachodzie o cenie decyduje stan auta i jego przebieg, rocznik jest też ważny ale nie decydujący
    Zgadzam się w 100%.

Przepraszam za OT, ktokolwiek skusi się na tą Alfę nie popełni błędu... Konrado najlepiej nie odbieraj telefonów a ojcu powiedz: "No cóż, nie było chętnych... to niestety ale ja ją muszę wziąć" :mrgreen:
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

ozzy ale to nie ja ja sprzedaje

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia