Cześć,
Podepnę się pod temat bo u mnie też zbliżone zachowanie ostatnio zaczęło się pojawiać.
Może ktoś potrafi mi powiedzieć jaką wartość powinien mieć termistor w czujniku temp. wew. znajdujący się nad popielniczką?
Cześć,
Podepnę się pod temat bo u mnie też zbliżone zachowanie ostatnio zaczęło się pojawiać.
Może ktoś potrafi mi powiedzieć jaką wartość powinien mieć termistor w czujniku temp. wew. znajdujący się nad popielniczką?
I jak lupo, doszedłeś co jest nie tak? Mi po nabiciu 500 działa okej, szczelność niby jest, ale po tygodniu tylko na LOW daje zimne powietrze, a od 16,5 to już tak jakby prosto "z dworu".
o dobrze że przypomniałeśbo miałem napisać co i jak.
U mnie walnięty jest czujnik:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...4_jtd_20v.html - post #1
Po odłączeniu wtyczki klima działa ok.
Czujnik ten mierzy temperaturę "wody" i sterownik bierze również z niego temperaturę ustawiając pozycję klap.
U mnie wskazywał jakby odwrotnie - przy zimnym silniku ok 35st.C a przy ciepłym -7 st.C(odczyt AlfaOBD)
Jak odłączysz wtyczkę to wtedy pokazuje temperaturę ok. 120st.C.
Kupiłem już nowy ale jeszcze nie zamontowałem - jeżdżę z odłączoną wtyczką i klima działa świetnie.
A przy okazji czy ten czujnik daje sygnał tylko do sterownika klimy? czy jeszcze inne moduły z niego korzystają??
Alfa Romeo 164 2.0 V6 TB + Brera 2.4 JTD + Maserati Quattroporte M139
Dzieki, dales mi cos do roboty ...
Ile kosztowal czujnik?
Wysłane za pomocą myśli z i9100
Ostatnio edytowane przez semri ; 26-06-2012 o 21:13
Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie
Hmm dzisiaj wreszcie udało mi się wymienić czujnik i... nic z tego nie wyszło po podpięciu wtyczki do nowego czujnika objawy dmuchania ciepłym powietrzem powróciły - są dwie możliwości albo czujnik zły kupiłem (ale nr z epera) albo walnięty jest sterownik...
No nic pozostaje jeździć z odpiętą wtyczką![]()
Alfa Romeo 164 2.0 V6 TB + Brera 2.4 JTD + Maserati Quattroporte M139
Czy po odpięciu wtyczki zaobserwowałeś jakieś negatywne zmiany w ogólnie pojętym działaniu autka?
A czy ktoś może wie gdzie znajduje się ten czujnik w 1,9 16V?