Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Koniec Alfa Romeo, koniec legendy, koniec pasji....

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Oby Alfa Romeo nie podzieliła losu Lancii bo tam zaczeli ostro szaleć ostatnio.
    [C

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Boże, jakie biadolenie...
    Ciągle to samo:
    "w żadnej klasie się właściwie nie liczy", "marka jednak się kończy", "kiedyś słowa Alfa Romeo coś znaczyły", "przyszłość AR nie wygląda kolorowo", "Nic nie znaczący już na rynku dzisiaj trup"

Ile można... A może spójrz na to od drugiej strony: inni z rynku już wypadli (np. przywołany przez Ciebie Saab) a AR wciąż na tym rynku jest.
    Co to za trup, który za chwilę rozpoczyna produkcję takiego cudenka jak 4C? OK w tym momencie są 2 modele, słabo, ale traktuj to jako moment przejściowy.
    Przecież włosi dużo robią z tą marką tam się nikt nie poddał, mają moim zdaniem spójną wizję. I chwała im za to że nie oddają się w niemieckie ręce.
    Wyniki są słabe, co więcej słabo stoi cała grupa Fiat, ale zobacz jakie inwestycje poczynili: przejęli dużą część amerykanskiej motoryzacji, wchdzą na ten rynek, ekspansja do Chin (za chwilę Viaggio stamtąd)
    Oni teraz wkladają żeby pozniej wyjąć Świat staje się globalną wioską, u nas z impetem weszła Kia, Hundai, Fiat uderza poza Europą.
    I dobrze, nie ma się co obrażać i dąsać że Fiat Freemont nie jest włoski, a Lancia Thema to jakieś amerykanskie gów...
    Jeśli dzięki temu grupa Fiat ma pójść w górę to jak najbardziej jestem za!
    Zobacz ile modeli ma teraz Lancia, moim zdaniem ta marka się powoli odradza,a uważam że była w gorszym stanie niż AR.

Wiesz, byłem wiele razy we Włoszech, i tam naprawdę widać ile dla nich znaczy motoryzacja, dlatego ja jestem spokojny o przyszłość. To prawdziwi fanatycy Cuore sportivo

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Zauważcie pewną zależność. Jak Alfa Romeo sprzedawała 90% benzyniaków i 10% diesli było wszystko Ok, jak odsetek diesli zrobił się większy, to i większe problemy z marką się zrobiły.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Świeżak Avatar Michał666
    Mieszka w
    Chojnów / Wrocław
    Auto
    02' Alfa Romeo 166 2.4JTD

Domyślnie

Dziwne, bo akurat diesle Alfy (Fiata) są jednymi z lepszych diesli na rynku.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Zauważcie pewną zależność. Jak Alfa Romeo sprzedawała 90% benzyniaków i 10% diesli było wszystko Ok, jak odsetek diesli zrobił się większy, to i większe problemy z marką się zrobiły.
    Ciekawa teoria. Sam ją wymyśliłeś?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

I ja się udzielę:
    Alfa przetrwa jeszcze długo długo! Ostatnio wprowadzone modele, Mito i Giulietta to strzał w dziesiątkę! Mito jest odpowiedzią na małe miejskie autka, a że każdy wie, że Alfa to sport itd. itp. to ludzie to kupują i się szczycą "Ooo mam Alfę!"
    Giulietta natomiast to odpowiedź na wszelkiego rodzaju Astry IV, Kie Cee'd itp. (Gdzieś czytałem, że bije rekordy sprzedaży czy coś). Ogólnie to super auto, które jest naprawdę, NAPRAWDĘ piękne! Z zewnątrz bo: :/
    Martwi mnie tylko paskudne wnętrze Giulietty, kto postaowił odejść od koncepcji jak w 159, Brerze?? Ten panel był świetny!
    O ile zachowają styl co jest teraz najważniejsze chyba, co za różnica czy Opel czy VW, wszystko teraz jest równie (mało lub bardzo, nie wiem) awaryjne, o tyle Alfa przetrwa, bo Alfa to przede wszystkim samochód z duszą, stylowe i budowane z pasją.

ps. http://www.alfaromeo.co.uk/uk/media/...-trim-mito.jpg <- zakochałem się w tych fotelach!!!
    ps. II: Te drobne szczegóły, wytłoczenia znaczka na fotelach, dzięki temu Alfa przetrwa

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał Guto Zobacz post
    W tym co kolega pisze jest troche prawdy, ale nie do końca.
    Po pierwsze Alfa to nie SAAB, to łakomy kąsek dla wielu firm, niedługo będzie 4c, Giulia, Giulietta Coupe, nastepca 166 nieco pózniej (bo tego rodzaju modele
    (niestety) są mniej rentowne).
    Po drugie obraz rynku uzywanych Alf tworzymy sami. Alfy do drogie samochody w utrzymaniu, dla ludzi świadomych tych kosztów. Jestem wręcz fanatycznym Alfisti, na tym forum nowy, ale na innych szczególnie zagranicznych juz, juz... Widziałem przeróżne modele od starusieńkich po 8C ("oto cze" jak je nazywają) i wiem, że Alfiści dziela sie na dwie grupy.
    Jedni kupują Alfy (albo w stanie BDB, albo co prawdziwej restauracji i robia z nich klejnoty, gaz to temat tabu), drudzy kupują "okazyjne alfy", za małe pieniądze, bo fajnie wygladaja, maja prestiż i duuuuużo do naprawiania. Potem jeżdzą takie biedaczki po drogach, nie wygladaja dobrze, psują się i zbieraja szydercze spojrzenia.. o Alfa He he.
    Sam jestem właścicielem dwóch Alf, obydwie absolutne igły, jak jadę, jak stoją przyciagaja uwagę prawie każdego i jestem prawie pewny, że jak kiedys będę chciał / musiał sprzedać, to sprzedam je zagranicą, np Niemcy/Austria, bo tam popyt i mozliwośc płacenia za zadbane Alfy jest o wiele większa.
    Alfa 166 3.0V6 1999r. zadbana od fanatyka, kosztuje w Niemczech nawet 5000 EUR, a u nas, jak w ogłoszeniach znajdzie sie takie cudo to , to nic.
    Na przyszłość nowych Alf nie mamy wpływu, ale na uzywane tak.
    Pozdrawiam
    Jeszcze jest co najmniej jedna grupa właścicieli Alf do których sam się zaliczam, a nawiązuje bezpośrednio do wizerunku marki, czego pośrednio ten temat również dotyczy. Chodzi mi mianowicie o grupę typowych zwyczajnych osób, które kupują używane Alfy bo im się podobają i słyszeli/czytali, że to dobre auta. Kupiłem 159 JTDm - normalne auto, nie psuje się, serwis nie kosztuje majątku, dobrze wygląda, dobrze wykonane. Nie jestem fanatykiem, nie ładuję w auto niepotrzebnie pieniędzy. Robię w nim to, co się należy, dbam jak dbałbym o każdy inny samochód. Uważam, że 159 to dobry, pewny i godny zaufania samochód ale... To tylko samochód.

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Ja mam swoją już prawie 3lata i nie myślę sprzedawać!
    A są tutaj weterani co mają i po 3 AR i co mieli 10 aut tej marki i nadal jeżdżą AR. Oni to dopiero wsiąknęli i wątpię, że sprzedadzą swoje oczko w głowie, tylko dlatego że AR nie istnieje na rynku europejskim lub dobiorą się do niej np VW.

---------- Post added at 21:12 ---------- Previous post was at 21:05 ----------

Cytat Napisał Tomakt Zobacz post
    I ja się udzielę:

Martwi mnie tylko paskudne wnętrze Giulietty, kto postaowił odejść od koncepcji jak w 159, Brerze?? Ten panel był świetny!
    Nie zgodzę się z Tobą. Siedziałem w Julce, jeździłem Julką. Wnętrze jest zajebiste. Ten panel przeciągnięty przez całą deskę jest świetny! Coś na kształt Fiata Coupe. Mi się bardzo podoba!

---------- Post added at 21:17 ---------- Previous post was at 21:12 ----------

Mnie martwi jeszcze jedno. Dlaczego Fiat olał różnorodność modeli jak to miało miejsce 10 lat temu.
    Gdzie jest jakieś cabrio od Fiata na miano Barki, albo sportowy Fiat kształtem odnoszący się do Fiata Coupe?
    Czy Fiat będzie klepał tylko Brave, Punto i Crome? Nie mówię, że te auta są złe bo są świetne. Ale przydałoby się jakieś małe szaleństwo ze strony Fiata.

---------- Post added at 21:20 ---------- Previous post was at 21:17 ----------

Poza Tym Włosi to patrioci. Tam w każdej rodzinie musi być min 1 auto grupy Fiat. Więc i na takie auto byłby niezły zbyt. Zresztą Zachód powoli też przekonuję się do marki Fiat.
    Ostatnio edytowane przez SCHNNAZZI ; 21-05-2012 o 20:10
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Boro.m
    Mieszka w
    Oława, Poland
    Auto
    156 1,9 JTD 115 KM SW 2002, Grigio Sterling

Domyślnie

Fiat szleństwo robi z 500 wspólnie z Abarthem, oby się nie ograniczali tylko do tego modelu.
    Jak większość z nas jakoś jestem spokojny o markę AR. Może to i dobrze, że nie ma różnorodności modeli, dzieki temu staje się wyjatkowa, czyli taka jaka jest. pewnie byłoby pięknie oglądać Julki na drogach w takiej ilości jak golfy czy corolki ale czy tego chcemy ? Co czyni, że cieszymy się z naszych aut - chyba to, że sa takie wyjątkowe. I niech inni mówią, śmieją się - > AR to złom i nic tylko wizyty w warsztacie. Nikt jednak nie odbierze wyjatkowości tym maszynom pomimo, że są takie kruche :-)
    Pamiętajcie, może nie jest to cytat trafny, ale sam Clarkson, który jedzie po wszystkich autach i uwielbia M3 powiedział : "jak chcesz znaleźć się w motoryzacyjnym niebie to musisz mieć Alfę Romeo.

AR jak Lancia podniesie się i powróci w swojej wielkości :-) hope
    Marzenie - > Quattroporte, ale powolutku .....

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

simeone , wszystko co napisałeś może być trafnie streszczone przez zdanie i fakt, że Alfę kupuje się sercem a nie rozumem. Pomyślcie czy to nie piękne, że nawet gdyby miało nie być przyszłości marki AR (w co i tak nie wierzę,bo tak jak koledzy pisali plany są i to spore), to przez perspektywę jej historii możemy być częścią tego wszystkiego co zrobiła i do czego doszła i do tego robimy wszystko co w naszej mocy,żeby utrzymać ją przy życiu jeszcze przez długie lata. Jestem szczęśliwy i dumny ze swojej A, gdy jadąc przez wielką aglomerację natknę się na drodze na jedną, może dwie Alfy, których właściciele jeszcze mnie przy okazji pozdrowią i pomyślą, że należą do niewielkiej społeczności nieprzeciętniaków, którzy nie boją się wyzwań. Rozumiem, że utrzymanie wiele kosztuje, nie tylko pieniędzy, ale i zdrowia, dlatego jeżeli ktoś ma już dość to droga wolna, może sprzedać swoją dziecinę (razem z klubowymi ramkami; ) i adoptować jednego z milionów klonów.

..bo nie kocha się za coś, ale mimo wszystko