Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: "chodząca gałka zmiany biegów"

Użytkownik Embrion Avatar garsija
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8v 120KM

Domyślnie

Ja miałem dokładnie taki problem, cały drążek chodził do przodu i tyłu przy dodawaniu i odejmowaniu nogi z gazu. Po wymianie łożysk w skrzyni (która szumiała) problemu nie ma. Podejrzewam że te zajechane łożyska robiły jakieś luzy na wszystkich wałkach w skrzyni.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 150KM 2005r.

Domyślnie

Oj to mnie nie pocieszyłeś. U mnie skrzynia ładnie chodzi i nie słyszę szumów.
    Ile kosztowała Cię taka naprawa i czy robiłes w ASO?

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 jtdm 136km 2006r EGR out ,KLAPY out

Domyślnie

Witam temat sie ruszył widze, ale ja to już przerobiłem czyli wymieniłem wszystkie poduszki ale problem pozostał.Śmiem twierdzic że kolega garsija ma racje i skrzynia ma wywalone łożyska czyli wymiana poduszek niepomogła.

pozdrawiam tatin142

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj byłem u p.Nagórskiego. Sprawdził mi poduchy i powiedział że są w porządku. Oprocz ruszającej sie gałki u mnie rownież słychać/czuć takie puknięcie przy puszczeniu sprzęgła. Podejrzewa że wyrobiły już się (jak on to nazwał) 'koszyki półosiek' i warto by było wymienić. W sumie się nie dziwie. Alfa ma ponad 220k nakulane.
    Co do tych łożysk to u mnie prawdopodonie były wymieniane i to nawet właśnie z tego powodu. Jak pojade do ASO (PolCar) to sie dowiem bo mają cała historie poprzednich napraw. Ciekawe co oni mi powiedzą..

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał t0ma5h Zobacz post
    Oj to mnie nie pocieszyłeś. U mnie skrzynia ładnie chodzi i nie słyszę szumów.
    Ile kosztowała Cię taka naprawa i czy robiłes w ASO?
    Ja wymieniałem wszystkie łożyska (5 szt.) w ASO, chociaz podobno tylko 2 nadawały się na ten czas do wymiany. Ale przy takiej robocie jak wyciąganie i rozbieranie skrzyni biegów nie chciałem by za 2-3 miesiące okazało się że kolejne jest do wymiany. W ASO za robocizne, części, płyny policzyli 2400zł. Ale teraz mam spokój - wszystko chodzi pięknie \

Podobno za tą kase można dostać całą skrzynie, ale nigdy nie będzie pewności jak tam długo łożyska wytrzymają. Z tego co słyszałem to regeneracja kosztuje około 1500 zł.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Wczoraj byłem akurat u Kotowicza którego również tutaj polecaliście.
    On jednak nie był pewien co dokładnie może być nie tak z tym drgającym wybierakiem. Proponuje wymienić poduszki. Jak mu powiedziałem że komuś (garsija) wymienili łozyska w skrzyni i przestało drgać to stwierdził że to był zbieg okoliczności :/ I komu tu wierzyć? Chyba sobie podaruje tą ruszającą skrzynię lub jak odłoże to wymienie sobie te poduchy..
    czy ktoś się orientuje czy to wszystkich alf 159 z silnikami JTDm są takie same poduszki? Komplet oryginalnych kosztuje 600zł :/

Auto

Domyślnie

No ciekawe. Nie sądze, że w ASO naprawili by coś dodatkowo nie zapisując tego na fakturze Może to był zbieg okoliczności, może przy okazji wyjmowania skrzyni coś dokręcili itp. tego się nie dowiem, ale po całym zabiegu z wymianą łożysk problem ustąpił i teraz lewarek chodzi idealnie

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Może jak zacznie mnie to bardziej irytować to się za to zabiorę. Póki co muszę coś zmienić z tym pukaniem przy puszczaniu sprzęgła. Obaj zdiagnozowali to jako luzy na półosi i prawdopodobne wyrobienia się krzyżaków lub 'koszyków'. Tak czy siak to jest bardziej denerwujące.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał t0ma5h Zobacz post
    Może jak zacznie mnie to bardziej irytować to się za to zabiorę. Póki co muszę coś zmienić z tym pukaniem przy puszczaniu sprzęgła. Obaj zdiagnozowali to jako luzy na półosi i prawdopodobne wyrobienia się krzyżaków lub 'koszyków'. Tak czy siak to jest bardziej denerwujące.
    To częsta przypadłość w 159. Na forum ten problem był poruszany. Zobacz tutaj:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...m_walczyl.html
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html