Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Temat: Szarpanie przy 2tys.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Mariano_lodz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4

Domyślnie

miałem kiedyś podobne objawy u mnie był to brudny EGR i przepustnica, czyszczenie pomogło,

ale niektórzy z tego co czytam są już po takim zabiegu i nadal to samo :/

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Odpialem przeplywomierz,przejechalem kilkanascie km.Potem odpialem akumulator.Auto stalo ok 4h bez pradu.Poczym pospinalem iiiiiiiiii....jakis szczegolnych zmian nie odczulem.Zamowilem overboosta,jutro zmienie i zobacze coz z tego wyniknie
    Powoli zaczynam nabierach ochoty na montaz,na stale wewnatrz laptopa do monitoringu autaNiczym w Szybcy i wsciekli,aby byc na bierzacoi nie tracic czasu na odkrecanie klapki i podpinanie kompa,bedzie na stale w schowku,badz zamontuje pulpit.
    Musze chyba poszukac rozdzkaza,aby mi oblecial auto,badz wybrac sie do jakiejs cyganki-Co to prawde Ci powie

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Jaka cyganka? Egzorcyste zamów

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Wieczorkiem chyba jeszcze sprobuje takiej metody....www.youtube.com/watch?v=AQUEga7oq9s

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 120KM (chip 150KM)

Domyślnie

Witam ponownie. Dziś wyczyściłem EGR (chociaż jak na moje oko to nie był za bardzo brudny). Blaszka z 3 dziurkami jest założona (poprzednie właściciel ją założył). Ponieważ komp pokazywał mi w 98% zatkany DFP to zrobiłem regenerację (spadło na 70%). Niestety objawy szarpania pozostały. Może trochę mniej odczuwalne, ale może to subiektywne odczucie. Co jeszcze można pokombinować. Myślicie, że overboost przeczyścić?

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Cytat Napisał kryzys123 Zobacz post
    Witam ponownie. Dziś wyczyściłem EGR (chociaż jak na moje oko to nie był za bardzo brudny). Blaszka z 3 dziurkami jest założona (poprzednie właściciel ją założył). Ponieważ komp pokazywał mi w 98% zatkany DFP to zrobiłem regenerację (spadło na 70%). Niestety objawy szarpania pozostały. Może trochę mniej odczuwalne, ale może to subiektywne odczucie. Co jeszcze można pokombinować. Myślicie, że overboost przeczyścić?
    Ja miałem to samo. Jak u Buratina po wymianie wtrysków się problem pojawił.
    EGR wyczyszczony z blaszką czy bez to samo, overboost wyczyszczony i wymienione wężyki, regulator ciśnienia paliwa na pompie wyczyszczony, map sensor to samo, przepustnica i reszta wyczyszczona i szarpanie raz było ,potem spokój kilka tyś km i znów powrót przy kolejnym tankowaniu najczęściej , ale to raczej zbieg okoliczności. Podejrzewałem zasyfiony kolektor ssący (choć Buratino miał po wymianie kolektor i problem też ma ten sam), ale zbyt pracochłonne , a aż tak bardzo mi to nie przeszkadzało wiec jeździłem z tym.DPF działał u mnie idealnie tzn po wypaleniu poziom zatkania spadał do 20-30%. Co doraźnie pomagało to wypięcie przepływki i reset adaptacji było lepiej, ale wg. FES-a przepływka chodziła idealnie.
    Klapy wirowe w kolektorze chodzą idealnie dodam do tego...
    Najczęściej z tego co czytałem na różnych forach to pomaga operacja wycięcia DPF-a oraz zaślepienie EGR + programowe wycięcie, do tego czyszczenie - regeneracja kolektora ssącego taka kompleksowa usługa. Sam autorytet Cinek kiedyś coś pisał w temacie o "zamulonej" 2.4JTDm której uciekło coś ponad 30 KM i miała problemy z poprawną pracą. Po wyczyszczeniu kolektora i DPF i EGR off auto osiągneło w serii ponad 200 KM i zaczeło normalnie pracować więc cos jest na rzeczy.
    Pomysłów więcej brak...

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Ja dzis wymienilem overboost i chyba rzeczywiscie byl juz uwalony gdyz auto znormalnialo i przestalo sie wyglupiac.Jednakze pewnosc uzyskam dopiero jak postoi i porzadnie wystygnie.
    Przy okazji odwiedzilem jeszcze jeden serwis Alfy Romeo,aby uzyskac jakas konsultacje i dooopa.Po wyluszczeniu problemu i wyrecytowaniu coz to u mnie jest nowe uslyszalem inteligentne pytanie-To co pan chce naprawiac ???Sami fachowcy od noszenia na reku EXAMINERA,fachowcy od ,,,FEHLER SPEICHER.Jak im komputer nie wyswietli jakiegos bledu,to lipa

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    Ja dzis wymienilem overboost i chyba rzeczywiscie byl juz uwalony gdyz auto znormalnialo i przestalo sie wyglupiac.Jednakze pewnosc uzyskam dopiero jak postoi i porzadnie wystygnie.
    Przy okazji odwiedzilem jeszcze jeden serwis Alfy Romeo,aby uzyskac jakas konsultacje i dooopa.Po wyluszczeniu problemu i wyrecytowaniu coz to u mnie jest nowe uslyszalem inteligentne pytanie-To co pan chce naprawiac ???Sami fachowcy od noszenia na reku EXAMINERA,fachowcy od ,,,FEHLER SPEICHER.Jak im komputer nie wyswietli jakiegos bledu,to lipa
    Czyli co w Niemczech ta sama kompetencja co u nas??? Myślałem ze tam są fachowcy

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

U mnie objawy takie same jak opisujecie. Do tego dziś w czasie jazdy przy mocnym depnięciu w gaz włączył mi się tryb awaryjny. Jak się później okazało wyskoczył błąd P0237, także jest chyba tak jak BURATINO pisze że sprawcą tego dziwnego zachowania jest overboost.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Overboost na 100% . Miałem to samo. Na kompie wychodziło delikatne przeładowanie. Szarpanie przy stałej prędkości i stałych obrotach. Myślałem najpierw że przewody podciśnieniowe. Wymieniłem - szarpanie znacznie zmalało. Wyjąłem z overboosta filterek i go umyłem( dużo piachu było) a później potraktowałem go WD40 przez otworek od filterka. Było dobrze pół roku i znowu się zaczyna. Teraz tylko wymiana pozostała.