Około 3700 PLN sterownik + olej + 300 pln wymiana.
Działa bezawaryjnie.
Pojawił się mały problem.
Pojawił się spory problem.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Panowie podłączam się pod pytanie o awaryjność "automatów". Człowiek, który sprowadza alfy i miał znaleźć coś dla mnie przekonywał mnie, że "automat" tylko w 2.4JTDM gdyż skrzynia i silnik jest od GM a w 1.9JTDM silnik AR a skrzynia GM i jest to podobno bardzo awaryjne połączenie. Mit czy prawda?
Mit. Oba silniki tzn. 1.9jtd jak i 2.4jtd to silniki Fiata. Druga sprawa taka że skrzynie automatyczne do tych silników produkuje firma Aisin. Kolejna to taka że zarówno w 1.9 jak i 2.4 jest ta sama skrzynia.Jednym słowem gość pierdzieli farmazony.
Dziekuję za info z mitem o nie zgraniu producentów podzespołów. Ma ktoś jakieś rzetelne info na temat awaryjności tych skrzyń w 1.9 i 2.4? Czy jest w ogóle jakaś różnica? Z góry dziękuje.
Wejdź na http://forum.vectraklub.pl/index.php...rzynia-biegow/ skrzynia która cie interesuje występowała też w Vectrach C i nosi symbol AF 40. Ogólnie dosyć trwała,ma swoje słabe strony w postaci sterownika i kosza C1. Poczytaj na forum Vectry jest o niej kilka tematów.
Przymierzam się do zakupu tej skrzyni z silnikiem 2.4. Myślę że nie ma czego się obawiać, bo czy w automacie padnie mi sterownik, czy w manualu dwumas i sprzęgło to jedna cena wychodzi. A z 400Nm o awarie sprzęgła nie trudno.
Dokładnie tak. A przyjemność z jazdy bez porównania. Czasy kiedy manualne skrzynie były niezawodne mineły, do tego dochodzi drogi dwumas, i koszta użytkowania automatu i manuala stają się porównywalne.