Pozwolę sobie odświeżyć temat - u mnie pojawił się identyczny dźwięk, kilka tysięcy kilometrów temu go nie było - jakie rozwiązanie tego? Czytałem różne rzeczy o cofaniu powietrza do filtra, o surge, jedni zalecali zmianę przepływomierza, zaworu overboost, inni sugerowali zatarte łopatki turbiny. Co tu faktycznie jest na rzeczy?
Moze pompa vacum ? Ewidentnie klekotanie, i mi sie wydaje ze dochodzi wlasnie z pompy podcisnienia
Ale nie o klekotanie przecież chodzi, a o szum, szuranie, ten dziwny dźwięk przy schodzeniu z obrotów.
Koledzy miałem podobnie i następstwem tego po jakimś czasie było przeładowanie turbiny. Proponuje sprawdzić czy cięgno turbiny szybko się porusza. W moim przypadku wolno cięgno chodziło i po puszczeniu gazu nadal turbina pompowała a nie powinna. Cięgno powinno szybko wrócić w pozycje"nie ładowania ciśnienia". Nieprawidłowe działanie zaworu overboost wywalało błąd przeładowania(nie zawsze) przy wciskaniu gazy do dechy i trzymaniu go do 4tyś obr/min na 4 i 5 biegu. Wyczyściłem w zaworze overboost "wlot powietrza z zewnątrz" zaznaczony na zdjęciu.
Po zdjęciu tej czarnej obudowy jest tam mały filterek.
Po wymyciu go i osuszeniu problem został rozwiązany
Ostatnio edytowane przez ogi27 ; 20-03-2013 o 15:25
Czy grzebałeś coś przy zaworze Egr ? U mnie występuje ten sam dzwięk, wszystkie połączenia dolotu szczelne. ( powietrze pod ciśnieniem nie ma prawa cofnąć się do obudowy filtra powietrza , tak ktoś sugerował)
sprawdzcie najpierw czy macie dobrze filtr powietrza włożony.
U mnie coś takiego występowała gdy miałem stożek ale to zupełnie inna bajka.
Pozdrawiam
Filtr powietrza miałem kilkaset km temu wymieniany u Tomka_KRK, więc źle by chyba tego nie zrobił.
Dziś rozebrałem do imentu zawór overboost, wyczyściłem bardzo dokładnie, nasmarowałem i bez zmian.
U mnie też takie coś jest - ja bym to uznał za normalne.
sprawdźcie ten filtr czy dobrze siedzi.